Anonymní profil koder_ – Programujte.com
 x   TIP: Přetáhni ikonu na hlavní panel pro připnutí webu

Anonymní profil koder_ – Programujte.comAnonymní profil koder_ – Programujte.com

 

Příspěvky odeslané z IP adresy 147.251.48.–

Vzdělání › FI MUNI
15. 1. 2011   #137842

Co se programování týče, tak se mu lze celkem úspěšně vyhýbat (na Aplikované musíš krom Haskellu projít už jen základními předměty pro Javu a C++, ale to se dá dohledat ve studijním katalogu http://www.fi.muni.cz/docs/zk10-11.pdf). Pro ty co s programováním nemají moc zkušeností tam je předmět Úvod do programování (nevim o co tam jde ani co se tam dělá...).

Matematika by mohl být menší problém, ale asi nic nepřekonatelného :)

S oborem se ti žádné předměty neotevírají (myslím tedy alespoň v rámci fakulty)... to je právě to hezké, protože pokud by někdo chtěl, může studovat i předměty jiného oboru pokud splní jejich prekvizity, nebo se dohodne s vyučujícím.

Angličtina bych se vůbec nebál, opakovaly se základy gramatiky, četly se texty, metodika testů byla podobná FCE... dřív to musel být asi jiný horror, podle toho co jsem slyšel :)

Já to mám do Brna přes 300 kiláků a na dni otevřených dvěří jsem byl. Provádí tě tam po laboratořích atp.

Studovat na jiných fakultách se některé (ne všechny, protože ti třeba vyučující z kapacitních nebo jiných důvodů nedá souhlas) předměty dají, buď uplně bez okolků nebo po dohodě s vyučujícím... cestování mezi fakultami nejspíš tramvají a pěšky. :)

V půlce semestru rozvrh už nezměníš, ale první dva týdny můžeš měnit seminární skupiny a rušit si předměty bez penalizace.

C / C++ › Knížka, která dobře naučí C+…
15. 1. 2011   #137833
Vzdělání › FI MUNI
15. 1. 2011   #137817

To Perth : Ahoj, taky studuji první semestr na FI MU (resp. ho už mám za sebou až na jednu zkoušku) na oboru Matematická informatika (důvody výběru nebudu rozvádět, nerad bych odstartoval nějakou flamewar :)). Přijímačky jsem nedělal, ale radši jsem si zaskočil na NSZ, což vyšlo levněji než TSP (když počítám i peníze co bych musel utrati za dopravení se na TSP) a také byly dřív než Matematika, byla to celkem pohodička (~97.67 percentil na první pokus, nutno dodat že jsem si předem udělal nějaké staré verze abych věděl alespoň jak to vypadá a co je tam za příklady, určitě do toho taky investuj :)).

Co se samotného studia týče, tak jednoduše skvělé. Nejlepší je, že si můžeš upravovat doporučený plán studia (například si přidat další předměty, které by tě zajímaly). Jelikož chceš jít na grafiku (je vůbec nějaký podobný obor na FITu? :)) a ta má s teoretickými základy v prvním semestru defaultně společné jen tři předměty (Úvod do funkcionálního programování, Úvod do informatiky a Angličtinu), tak ti toho tolik neporadím.

K Úvodu do FP mám pár rad, první radou je samostudium, přednášky na kterých jsem byl nebyly špatné, ale přišlo mi, že byly dost chaotické. K samostudiu doporučuji knížky Real World Haskell a Learn You a Haskell for Great Good! (hlavně ta druhá je snadno stravitelná, obě jsou v elektronické verzi zdarma), výhodou samostudia je, že můžeš ject svým tempem a nemusíš chodit na přednášky (alespoň ne na všechny, protože jednou za čas se vyplatí tam jít (nebo si přednášku stáhnout), abys věděl, jak daleko je výuka), nemusí to ovšem vyhovovat každému. Pokud již znáš nějaký jiný jazyk, možná budeš zpočátku trošku zahlcen, ale ke konci nejspíš shledáš Haskell krásným :). Před polosemestrálkou bude nejspíš uvolněn odpovědník, kde uvídíš jaké příklady tam budou. To samé před zkouškou. Také doporučuju zkusit si vypracovat alespoň jeden bonusový projekt (i když ho třeba neodevzdáš). Posledním doporučením je chození na cvíka (která u tohoto předmětu nejsou povinná), jsou jen jednou za 14 dní a celkem na nic můžeš získat až 6 bonusových bodů (za každý cvíko jeden), což je celkem dost a pokud ses nevykvajz na samostudium, nemělo by být jejich získání vůbec těžké, stejně tak jako absolvování předmětu. Celkem jde získat (bez bonusů) 24 + 76 bodů, na A stačí 89 bodů.

K Úvodu do Informatiky dodám, že se celkem vyplatí si udělat párkrát testovací odpovědník před tím, než půjdeš na ostro (abys věděl co je tam za typy příkladů... v ostré verzi pak bývá to samé akorát v trošku těžší verzi, na druhou stranu je na to přehnaně moc času, takže by to neměl být problém), to samé platí o dvou školních testech, je tam málo příkladů a je na ně dost času. Také bych doporučil udělat domácí úkol, ze který je 16 bodů (je to sice důkaz, ale celkem jednoduchý) -- za domácí a školní testy a úkol je celkem možné získat až 48 bodů. Počítačová zkouška obsahuje příklady obdobné těm z odpovědníků, opět trošku těžší (času je stále dost a doporučuji ho využít ke kontrole) -- na počítačové zkoušce je možno získat až 36 bodů. Druhá část zkoušky je důkazová, obsahuje dva příklady, každý maximálně za 15 bodů, zde je času málo (nebo mi to tak alespoň přišlo), pokud ti 15 bodů stačí k tvé vysněné známce, doporučuji se zaměřit na jeden příklad. V mojí verzi byl jeden příklad obdobou domácího úkolu a druhý bylo dokazování jestli, kdy a proč daný algoritmus skončí. Celkem (bez bonusů) je tedy možno získat 114 bodů, na A stačí 86.1 bodů.

K Angličtině neni moc co psát, pokud jste měli na gymplu nebo na střední dobrou úroveň AJ, mělo by to být v pohodě (má ukončení zápočtem).

Pokud bys měl nějaké další otázky, klidně se ptej :)

koder_
Inzerce › Nabizim kodovani grafickeho…
20. 5. 2010   #129156

nabizim kvalitni kodovani z psd do html/css

cena: 500czk za jeden navrh

kontakt: mladenjacket@hotmail.com

 

 

Hostujeme u Českého hostingu       ISSN 1801-1586       ⇡ Nahoru Webtea.cz logo © 20032024 Programujte.com
Zasadilo a pěstuje Webtea.cz, šéfredaktor Lukáš Churý