Anonymní profil Lukáš – Programujte.com
 x   TIP: Přetáhni ikonu na hlavní panel pro připnutí webu

Anonymní profil Lukáš – Programujte.comAnonymní profil Lukáš – Programujte.com

 

Příspěvky odeslané z IP adresy 92.52.4.–

Lukáš
Právo a podnikání › Programovanie - vypocet casu…
27. 7. 2010   #131827

Zalozil som tuto temu aby som sa nieco dozvedel, vase nazory a postrehy.
Vyplatilo sa. mate mnozstvo nazorov ktore mi mozno otvaraju iny pohlad na vec.
Ako podnikatela ma stale bude viac zaujimat ta cast o ktorej som pisal vyssie a na ktoru som sa pytal, pretoze kto je podnikatel sa dokaze vzit do mojej situacie a pochopit ma. Pracujem s casom a s peniazmi, neje tazke pochopit ze ked vznikaju neplanovane cesty tak sa to moze poriadne skomplikovat.

Ono cast problemov tu naznacil aj Krychlik a to v mojom smere aj v smere programatora.
v mojom smere si priznam ze skutocne mam problem niekedy komunikovat s programatormi na IT urovni a nekedy mi vsetko treba vysvetlovat ako malemu. V kazdom pripade o problematiku sa zaujimam a stale sa pokusam viac a viac chapat vas IT ckarov a hlavne sa vela pytam.

Na druhej strane, dnesny velky problem ako aj v oblasti grafiky je ten ze vela ludi si mysli ze su programatori alebo grafici len preto ze nieco vedia, no v skutocnosti vedia len zaklady a hlasia sa tam kde sa vyzaduje perfektna uroven ovladania skriptovacich jazykov. Poviem len taky priklad ze hladal som nedavno grafika do teamu a poviem vam ze ozvalo sa mi nespocetne mnozstvo ludi, no tie skusobne prace keby ste videli... tak vam pride zle. Neidem tu nikoho urazat ani na nikoho utocit, ved kazdy sa ucime, ale proste ked nieco neviem na fakt dobre urovni tak sa nehlasim do zamestnania kde to odo mna vyzaduju, pretoze taky jedinec moze sposobit viac skody ako osohu.
Osobne si grafiku dokazem skontrolovat, pretoze sa venujem grafike uz par rokov, cize dokazem povedat, tento je dobry, tento nie. U pragramatorov mam v tomto problem a nedokazem urcit kto je dobry a kto nie.

V kazdom pripade si myslim ze kazdy kto pracuje s niecim, by mal byt schopny vypocitat cas, kolko mu to bude trvat, pretoze ako som sa zmienil podnikatel pracujes s peniazmi a casom a teda aby vsetko fungovalo musi sa snazit aj team a nie len sef.
"Ked sa pohne jedno ozubene koleso musi sa pohnut sucasne aj to druhe, lebo inak sa stroj nerozhybe"

Riesenie ako platit percento zo zisku, alebo nejaka pokuta pri nedodzani terminu pri vacsej zakazke a ine jemne natlakove metody sa mi zdaju ako dobry napad pre "rozhybanie stroja".

Lukáš
Právo a podnikání › Programovanie - vypocet casu…
26. 7. 2010   #131769

Z casti mate pravdu, beriem vase nazory, no skuste sa vzit do situacii ze vy by ste toho programatora , alebo programatoro platili.
Cas ktory on stravi nas tvorbou ci uz projektu, modulu, alebo opravovaniu chyb, vy mu musite zaplatit.

pokial on predlzi cas z dovodu "neschopnosti" ze zabudol niekde dat bodku ci ciarku alebo naopak niekde ta ciarka ci bodka je a nema tam byt, pretoze to cele pada, potom sa cas moze predlzit z 3 planovanych dni na 6 planovane dni. ALE Vy mu to
za prve musite zaplatit,
za druhe po troch dnoch kedy uz sa mali riesit dalsie zakazki vy stale riesitu tu prvu,
za tretie zakaznik vam zaplati dohodnuty cas za 3 dni, tie navyse vam nikto nepreplati, cize vznika pre vas, ako podnikatela strata
za stvrte terminy zakazok sa predlzuju, preldzuje sa aj teda splatnost faktur z ktorych vasi programatori alebo vas programator ma vyplatu ale ked pride na den vyplaty, programator uz caka nedockavo u dveri kedy mu to zaplatite. Ale pri tom si neuvedomuje, ze svojou "neschopnostou" urobil firme stratu, plus natiahol termin realizacie inych zakazok a tym predlzil splatnost faktur.

Je mi jasne ze kazdy si strazi to svoje, programatora ako takeho nezaujima ze urobil firme stratu. On ocakava peniaze na konci kazdeho mesiaca kde si je isty, ze tie peniaze dostane aj ked jeho "neschopnostou" urobi viac skody ako osohu v danom mesiaci a potom sef musi vytahovat peniaze zo svojho vrecka. Neverim ze to tak funguje v zabehanych RA

Kludne reagujte, budem rad.
Ja uz ale viem ktorym smetom sa poberiem, pretoze sa jedna o moje peniaze. Treba urcit nejake pravidla.
Vdaka vam Vsem.

Lukáš
Právo a podnikání › Programovanie - vypocet casu…
26. 7. 2010   #131760

Pokial sa programator sekne niekde, a bude to trvat par hodin naviac, myslim napriklad 8 hodin, tak je to v podstate jeho chyba ne? Co ak napriklad ma zly den alebo nazvyme to nedostatocne znalosti, nieco prehladne a bude hladat chybu, potom pride na to ze to kazila jedna bodka alebo ciarka ktora tam bola navyse (nesom programator), tak ja ako zamestnavatel mam povinnost platit jeho neschopnost? Zaujimalo by ma ako to funguje v inych zabehanych reklamnych agenturach.

Lukáš
Právo a podnikání › Programovanie - vypocet casu…
26. 7. 2010   #131758

Prepacte, par chyb k hornemu prispevku opravujem :

"Zakaznik ocakava ze mu oznamite cenu navyse za modul ktory povazuje (POZADUJE).

"Ale ja ako zamestnanec (ZAMESTNAVATEL) toho programatora to zaplatit jemu musim! "

Lukáš
Právo a podnikání › Programovanie - vypocet casu…
26. 7. 2010   #131757

Si predstavte ze mate nejaku zakazku internetovy obchod a zakaznik tam chce nejaky novy modul, ktory nemate naprogramovani. napriklad "modul vzorkonik" Jedna sa o to ze pomocou tohoto modulu mozete pridat kazdemu produktu v eshope napriklad stolicke vzorku, ci je to latka, koza, alebo farba cervena, zelena, modra atd.

Vy platite programatora od hodiny, priklad 200sk/hod.
Zakaznik chce vediet kolko bude stat cela stranka. napriklad dajme tomu ze uz pripraveny eshop stoji 10 000 sk ale ten modul ktory zakaznik chce "vzorkovnik" vy nemate, ale poviete zakaznikovi neje problem ho urobit, cenu realizacie vam posleme mailom.

Opytate sa programatora po vysvetleni vsetkych detailov. Kolko to bude trvat? on vam povie, to tazko povedat, to sa neda len tak odhadnut. Je to spravny pristup? podla mna nieje.

Zakaznik ocakava ze mu oznamite cenu navyse za modul ktory povazuje. Ale ako mu ju mate oznamit ak vam programator neje schopny vypocitat kolko hodin to bude trvat plus minus?
Zakaznik neprijme spravu v tom zmysle "ze kolko sa bude hodin na tom pracovat tolko zaplatite"? A ked poviem zakaznikovi ze to bude stat 1000 sk s predpokladom ze to bude trvat 5 hodin, ale skutocnosti to bude stat 5 000, tak je to uz poriadny skok a zakaznik to nezaplati urcite. Ale ja ako zamestnanec toho programatora to zaplatit jemu musim!

Chapete o co mi ide?
mam vymenit programatora, alebo ho proste naucit a podnietit ho aby dokazal cenu vypocitat? pretoze mozno je lenivy a pohodlny, alebo skutocne sa zmierit s tym ze sa neda vypocitat odhadovany cas?

Vdaka

Lukáš
Právo a podnikání › Programovanie - vypocet casu…
26. 7. 2010   #131752

Ahojte,
neviem ci sem patri tato otazka, ale nenasiel som vhodnejsie umiestnenie.

Chcem sa opytat na Vas nazor a radu.
Myslite si ze programator, html, php, mysql, java atd. by mal byt schopny vypocitat kolko bude trvat praca?
Ide o to ze zakladam si taku mensiu reklamnu agenturu a moj programator mi nikdy nevie povedat kolko co bude trvat programovat.
Napriklad potom ja zakaznikovi nemozem povedat presny cas, kedze programovanie sa pohybuje od hodin a vela krat som a jja prekvapeny kolko to trva a kolko hodin sa na tom pracovalo.

Ako to funguje v rozbehanych reklamnych agenturach? musia programatori dokazat vypocitat, kolko sa na com bude robit?
Nedokazem si totizto predstavit ze nejaky zakaznik pri vacsej zakazke nebude vediet kolko to bude trvat a teda kolko to bude stat.

Poradte.
vdaka s pozdravom
Lukas

 

 

Hostujeme u Českého hostingu       ISSN 1801-1586       ⇡ Nahoru Webtea.cz logo © 20032024 Programujte.com
Zasadilo a pěstuje Webtea.cz, šéfredaktor Lukáš Churý