Anonymní profil Noob – Programujte.com
 x   TIP: Přetáhni ikonu na hlavní panel pro připnutí webu

Anonymní profil Noob – Programujte.comAnonymní profil Noob – Programujte.com

 

Příspěvky odeslané z IP adresy 94.113.220.–

Noob
Vzdělání › FI MUNI
21. 6. 2011   #143356

Edit: Po dvou letech studia - v prváku sedíte nad základy Unixu a drtíte matiku a doufáte, že budete milostivě vybráni na základě schopnosti nabiflovat typografickou příručku.

Noob
Vzdělání › FI MUNI
21. 6. 2011   #143355

To mc : Hlavní problém Grafického designu na FI MU je ten, že tě tamní výuka na to, abys mohl jako grafický designér pracovat ani zdaleka nepřipraví a to ani tehdy, pokud zamýšlíš věnovat se uživatelskému rozhraní. Specializace je v rámci fakulty okrajová a hodin je v poměru k informatickým předmětům málo a nároky kladené v předmětech vyučovaných v atelieru jsou nízké. Výsledkem tří i více let studia tedy je stav, kdy se naučíš ovládat 3ds Max, Corel a něco málo typografických pouček, ale výrazně ti chybí praktické zkušenosti s reálnými projekty, srovnání s ostatními v oboru a kulturní rozhled rozhled (v případě že se vedle hodin matematiky věnuješ taky grafice).

Běžně se také stává, že si hlava atelieru doc. Švalbach (vyučuje zamane, že se mu na vás něco nelíbí (ano, opravdu běžně číhá ve svém otevřeném kanclu jako malé dítě na to, aby mohl někoho buzerovat, že si položil tašku na lavici) a pak nastává problém si zapsat předměty, dodělat předměty, možnost dělat diplomku pod kterýmkoliv členem atelieru, byť ten s tématem a jejím vedením souhlasí. Takže jste třeba po třech letech studia gr. designu nuceni věnovat se něčemu úplně jinému. Švalbach vyučuje onen vstupní předmět a dále pak pokročilé předmět Písmo 2,3, Grafický design 3 a Typografie 3. Co se jeho výuky týče, jako designér je tak 20-30 let zpátky (počítač mu nic moc neříká), což by nebylo až tak na škodu, pokud by svoje znalosti uměl předat, to ale bohužel pedagogicky a lidsky dost nezvládá.

Ostatní členové atelieru jsou v pohodě a své věci rozumí výborně. Někdy nastává trošku problém s tím, že polovina studentů v atelieru není nejnadanějších nebo se tam zašívají z jiných oborů, aby měli dost kreditů, takže jsou požadavky přizpůsobeny tomu, že se designem živit nebudou, tzn. stačí odevzdat grafický výstup jako prokázání zvládnutí programu a takové ty věci jako psychologie, estetika, sociologické aspekty, originálnost, adekvátnost atd. se neřeší. Na druhou stranu komu je toto málo, může konzultovat školní i vlastní práce a projekty a každý z nich mu moc rád poradí.

 

 

Hostujeme u Českého hostingu       ISSN 1801-1586       ⇡ Nahoru Webtea.cz logo © 20032024 Programujte.com
Zasadilo a pěstuje Webtea.cz, šéfredaktor Lukáš Churý