Anonymní profil raději beze jména – Programujte.com
 x   TIP: Přetáhni ikonu na hlavní panel pro připnutí webu

Anonymní profil raději beze jména – Programujte.comAnonymní profil raději beze jména – Programujte.com

 

Příspěvky odeslané z IP adresy 94.112.151.–

raději beze jména
Vzdělání › FIT VÚT Brno
3. 9. 2011   #147091

#2 raději beze jména

Ale tak jako samozřejmě jsem rád, že jsem ji dokončil. Když jsem tam nastupoval, bral jsem to jako příklad pokrokové technické školy ( hodnocení dle ETCS - univerzální do světa, jako jedna z prvních měla záznamy z přednášek, nepovinnou docházku na přednášky, nepovinné civčení atd.), to ovšem momentálně úspěšně dekonstruují.

raději beze jména
Vzdělání › FIT VÚT Brno
3. 9. 2011   #147090

Jednoduše a zkráceně řečeno...

NO WAY!

Tuto školu jsem letos v červnu úspěšně zakončil inženýrským titulem a s klidem ti říkám, že bych na tu školu znovu nešel!

A důvody?

Když jsem na školu nastupoval, nebyla tak velká, nebyla dostavěná, učitelé se k nám chovali celkem mile. Dostavěli školu, nabírali více studentů, pro učitele jsme začali být postradatelní. Na škole se začal objevovat mor jménem elitismus, kdy určitá skupina "magorů" studentů si začala nárokovat pro jejich lepší prospěch přednostní registrace, možnost mít více zapsaných předmětů apod. Tento "styl" vedení školy ale odporuje základním principům a požadavkům ze strany státu, kdy státu nejde o pár takových to "magorů", ale o relativně kvalitně technicky vzdělané lidi, mezi které se s klidem zařadím i Já.

Největší negativum na tom všem je to, že škola začíná být až neúnosně obtížná v době, kdy se tituly dávají pomalu pro úsměv. na jedné straně je to dobře, že člověk dostane vzdělání na úrovni, na druhou stranu neumožňuje při škole rozumně pracovat (v prváku na magistru nebude čas ani omylem!), nutí studenty, kteří jen lehce uklouznou studovat o rok déle (a saje tak od státu za ně peníze) a prakticky je tak často odsuzuje na rok volna s jedním předmětem, nebo jen diplomkou/bakalářkou. 

Dále...dříve se bakalářské státnice skládaly z obhajoby bakalářky a státní zkoušky ze 3 předmětů, na které se student v bakalářce zaměřoval nějakým projektem. Nyní dostane pevných 40 okruhů ze všech předmětů, takže např. grafik se musí učit databáze apod. Neříkám, že je to špatně, je třeba aby člověk měl určité základy...to ano, ale je to náročné a opět člověk nemá čas na to co ho v oboru baví.

Magistr je tak o 2 řády obtížnější než bakalář, první semestr si člověk se vší parádou vyžere Teoretickou Informatiku a Matematické struktury v informatice. O důležitosti těchto předmětů lze diskutovat. Na jednu stranu mi daly docela zajímavý přehled o tom, jak jsou formálně popsané např reálná čísla, vektory, proč některé věci nikdy nepůjdou naprogramovat/spočítat, jak lze zobecnit výpočetní mechanizmy na něco co tu existuje již 70 či více let, ale na druhou stranu jsou tyto předměty tak obtížné a tak hnidopišské, že ti můžu garantovat, že minimálně 30, spíš i véce % času na magistrovi strávíš těmito předměty (běžný standard je že se vyhodí cca 40-60% studentů na těchto předmětech)! A na nějaké zaměření nezbyde čas.

Tak to vidím já.

Možná by stálo za zvážení... bakalář na FITu a pak utéct třeba na podnikatelku, nebo na MUNI, protože tam se člověk prý opravdu zabývá tím co ho baví a neryje se tam tak do studentů.

Škola o sobě tvrdí jak je prestižní, ale jazyk si tam může člověk za studium zapsat minimálně (jednou na magistrovi a 1-2 na bakaláři), takže anglicky mě tam vůbec nenaučili. Je to takové, že se člověk stane odborníkem, ale když nechce škole věnovat téměř všechen svůj čas, do praxe se pak stejně bude muset dopilovat po svém.

Nejvíc co mě na té škole vadilo bylo mírně nepřátelské prostředí. Jako jeden z důkazů, že s tou školou není něco v pořádku je to, že letos škola poměrně dost ulehčila všem u ústního zkoušení na magisterských státnicích. Důvod je jednoduchý, škola z hrůzou zjistila, že se tam na další školní rok sice hlásí dost lidí, ale značná část z nich to brali jen jako, že je tam příjmou automaticky a raději si hledala jednodušší školu na dokončení Ing. titulu. Takže kdo ví, jestli vůbec zaplnili kapacitu. Nedivím se, cca 50% lidí co z tama znám, tak se tam nehlásili poprvé.

A na závěr této nudné splašky hanlivných řečí jedno malé porovnání proti Architektuře.

Na architektuře se o studenty zajímají, pečují o ně. Když přijdou do prvního ročníku, škola jim uspořádá párty a průvod po městě, studenti pořádají spoustu parties, znají se, o prázdninách jednou se školou poznávat krásy řecké architektury a tak vůbec. Prostě jsou to jak malé bonsaje, které každý den někdo zalévá, zastřihává a stará se o ně.

Studenti na FITu lze přirovnat k následujícímu. Z Číny dorazí do školy noname krabice plná no name semínek s názvem studenti, nějaká osoba ze školy krabici převezme, odjede do středu sahary a tam semena rozpráší a bez jedniného zájmu odjede zpět do školy. Pálí tam na ně slunce, ničí je sucho, nikdo se o ně nestará, nikoho nezajímají, občas musí snést písečnou bouři, a vodu vidí jen když dá vyšší síla a dotáhne nad saharu od moře mrak. Takový nikým nepostradatelný plevel...

Alespoň tak jsem to celkem cítil. Nejsem sice klasický informatik, ale to spousta lidí, tak ti to třeba pomůže v rozhodování. Jen si myslím, že na škole jsou daleko důležitější kontakty, známosti, určitá zdravá, dobře podaná dávka vzdělání a určitá pohoda.

Tak good luck při výběru ;-)

 

 

Hostujeme u Českého hostingu       ISSN 1801-1586       ⇡ Nahoru Webtea.cz logo © 20032024 Programujte.com
Zasadilo a pěstuje Webtea.cz, šéfredaktor Lukáš Churý