Anonymní profil RomanZ – Programujte.com
 x   TIP: Přetáhni ikonu na hlavní panel pro připnutí webu

Anonymní profil RomanZ – Programujte.comAnonymní profil RomanZ – Programujte.com

 

Příspěvky odeslané z IP adresy 90.176.60.–

RomanZ
Java › Co vybrat ?
28. 5. 2014   #190543
RomanZ
Sítě › Online placení
28. 5. 2014   #190541

Jen poznámka. Slovo Bitcoin se už používá pro zavedenou měnu.

http://cs.wikipedia.org/wiki/Bitcoin

Pokud plánuješ vlastní měnu, raději se termínu Bitcoin vyhni, jinak sobě a zákazníkům přivodíš spoustu nedorozumění (to je jako kdybys pro vlastní měnu použil název Dolar nebo Koruna).

RomanZ
OS - Windows › Problémy s legalním softwarem
27. 5. 2014   #190528

Přesně tak, je potřeba jim zavolat.

Jinak mám podobnou zkušenost s jiným programem (ne Microsoft). Nainstaloval jsem, zaregistroval sériovým číslem a fungoval, po čase se začalo objevovat varování o nelegální kopii a bylo to tím, že jsem ten samý program s tím samým číslem nainstaloval ještě do virtuálky - od té doby byl "legální" ten ve virtuálce no a ten první nainstalovaný se považoval za kradený. Nevím jestli MS taky pozná, že je číslo použito dvakrát.

RomanZ
Chytré telefony, komunikátory a jejich OS › Jak se programuje program ja…
27. 5. 2014   #190514

Myslím že na programovacím jazyku až tolik nezáleží, protože rozpoznávání hlasu a syntéza hlasu bývá jako samostatná knihovna nebo služba. Napíše se vlastní program, který umí reagovat na textový vstup a poskytuje textový výstup. Potom se za textový výstup napojí syntéza hlasu (Text to speech) a před textový vstup se předřadí rozpoznávání hlasu (Speech recognition). Ty anglické termíny v závorkách zadej do Google a najdeš knihovny nebo služby, které bys možná mohl použít. Přesněji není možné radit, protože je jich hodně a výběr záleží: jestli to máš pro mobil nebo pro desktop PC, pro Windows nebo pro Linux, jestli máš nebo nemáš připojení k internetu, jestli to musí být v češtině nebo stačí angličtina, jestli to potřebuješ zadarmo nebo máš ve fondu peníze na koupení licence atd...

RomanZ
Java › Hra
27. 5. 2014   #190508

XNA je .NET (C#), nikoliv Java - nebo se pletu? A když už použít .NET a současně Javu (nechápu), tak k čemu ještě PHP? Takže se hledá hacker, který umí všechno, a předpokládám, že by měl být ochotný pracovat zadarmo. Schválně, jestlipak to bude MMO RPG? :)

RomanZ
Photoshop › Problémy s písaním textu
26. 5. 2014   #190478

Nemáš vybranou nějakou oblast? Jestli ano, zruš výběr a pak zkus znovu psát.

RomanZ
Java › Správa osobních financí - fi…
23. 5. 2014   #190395

Já v Javě nedělám, tak nemůžu poradit konkrétně. Ale pro zadávání data určitě bude existovat specializovaný control (třeba ve formě výběru z kalendáře, nebo maskovaný textbox, do kterého jdou vkládat jenom čísla a už obsahuje formátování den/měsíc/rok). Rozhodně nenechávej uživatele zadávat datum volně do obyčejného textového políčka, jinak Ti tam napíše "pondělí odpoledne" a nebo "31.2.2014".

RomanZ
OS - Windows › text to speech Slovak or Czech
13. 5. 2014   #190112

Mám vyzkoušený EPOS, k tomu co jsem potřeboval mi stačil, ale používal jsem  nějakou  starou verzi - nevím v jakém je stavu dnes. Umí obstojně česky ženským a mužským hlasem, trochu selhává při čtení cizích slov (čte je dle českých pravidel). Je sice poznat, že to není živý člověk, ale úplný robot bez intonace to taky není.

http://cs.wikipedia.org/wiki/Epos_%28software%29

RomanZ
C / C++ › Nová evoluční hra - hledáme…
7. 5. 2014   #189892

Onlajnovka RPG na CryEnginu, hmm, to bude hračka, to máte ve dvou lidech za týden hotový. Možná se to nepatrně protáhne, když se chystáte napsat ten lepší engine než je CryEngine ;)

http://newwiki.ceske-hry.cz/%C4%8Cast%C3%A9_chyby_za%C4%8D%C3%A1te%C4%8Dn%C3%ADk%C5%AF

...tak tohle bylo napsáno asi už před pěti lety jako reakce na podobné oznamování bombastických projektů. Ale je to marný, zkušenost je nepřenositelná a každý si musí znova a znova na ty horký kamna sáhnout sám.

RomanZ
.NET › SharpGL - znáte stručný tuto…
7. 5. 2014   #189889

Oběma děkuji. DirectX ani na něm založené knihovny nechci použít, protože potřebuju, aby můj program fungoval ve virtuálce (VirtualBox) a DirectX podpora tam není dobrá. Ono to sice trochu funguje, ale blbě. Třeba ten diagnostický nástroj, co se používá k ověření správné funkce, normálně na fyzickém počítači kreslí otexturovanou rotující kostku, ale ve virtuálním stroji ve VirtualBoxu ta kostka je a svižně se točí, jenže chybí na ní textury. Proto si chci vyzkoušet, jesti funguje aspoň OpenGL.

SharpGL dokumentace je úplně naprd, chybí tam naprosto základní věci. Já jsem tam třeba nenašel ani takovou samozřejmost, pro jakou verzi .NETu jsou ty jejich knihovny určeny a jediným řešením bylo si to napřed celé naslepo stáhnout a zkusit referencovat v různých verzích Visual Studia. Proto se pídím po tom, jestli třeba nějaký fanoušek z komunity nenapsal něco kvalitnějšího, když autoři samotní jsou lajdáci nebo nemají čas.

RomanZ
.NET › SharpGL - znáte stručný tuto…
6. 5. 2014   #189865

Hledám stručný tutoriál na SharpGL (angličtina nebo čeština s příklady nejlépe pro C#), nevíte o nějakém?

Chci si vyzkoušet kreslení grafiky pomocí SharpGL. Stačí mi umět namalovat 2D obrazec, třeba trojúhelník. Mám na WinForms formuláři prvek OpenGLControl, ale nevím, jak do něj kreslit. Procházel jsem nějaké tutoriály, ale všechny hned zabředávají do 3D grafiky a shaderů a nevím čeho ještě, a přitom ten úplný začátek přeskakují. Hledám něco, kde by bylo vysvětleno, jak správně inicializovat plochu pro kreslení a pak do ní něco (stačí dvourozměrně) nakreslit.

RomanZ
.NET › .NET Memory leak
23. 4. 2014   #189482

Dokázal by mi někdo vysvětlit (polopatě, jako pro blbce), co znamená u procesu:
- PrivateMemorySize
- WorkingSet
- NonpagedSystemMemorySize
- PagedMemorySize
- VirtualMemorySize
... a jaký vztah to má k TotalMemory u GC?

Díval jsem se na to do MSDN, ale moudrý z toho nejsem. Co z toho má vlastně smysl kontrolovat, pokud hledám memory leak?

Pozná se z toho nějak, že jsem neuvolnil managed objekt (někde si držím referenci)?

Pozná se z toho nějak, že jsem neuvolnil unmanaged objekt (nezavolal jsem dispose)?

A jaké postupy používáte na hledání memory leaku? Máte vyzkoušený nějaký (neplacený) nástroj?

RomanZ
Java › AI
18. 4. 2014   #189402
RomanZ
.NET › ziskanie najnizsieho datumu
17. 4. 2014   #189353

Do proměnné uložím DateTime.MaxValue. Pak proběhnu cyklem všechny položky pole a u každé položky kontroluju, jestli je menší než hodnota proměnné. Pokud ano, přepíšu hodnotu položky do proměnné. Když cyklus skončí, mám v proměnné nejnižší datum.

Možná to jde nějak elegantněji, nevím. Je to primitivní, nenapadlo mne hledat nic lepšího. Je možné, že .NET pro to má nějaký udělátko. Šlo by to přes Sorted kolekce, ale to je asi zbytečně moc velký kanón.

RomanZ
.NET › Nespusti sa program
14. 4. 2014   #189257

Přesnou odpověď nevím, můžu jen popsat, jak bych postupoval já. Zkus prohledat Event Viewer, jestli tam nenajdeš nějakou stopu. Pokud to nepomůže, tak napsat konzolovou aplikaci Hello World a zkusit spustit - když nepoběží, máš možná špatně nainstalovaný .NET. Bacha na to, abys měl nainstalovanou správnou verzi .NET (např. pozor, zda není nainstalovaný jen .NET Client Profile namísto plného .NET Frameworku).  Pokud Hello World poběží, doplnit do svého programu logování a logovat chyby při spuštění, pak prostudovat log.

RomanZ
Hry › Koncept 3D RPG
10. 4. 2014   #189148

Hledáš tedy nějakou stavebnici, něco jako skoro hotové RPG s připraveným světem a postavami, do které by stačilo dopisovat questy a skriptovat pravidla? To asi nebude snadno k sehnání. Leda zkusit udělat mod k nějaké existující hře - něco jako udělali DayZ mod k Arma 2. Ale najít vhodnou hru, naučit se k ní psát mod a pak ten mod udělat, to je běh na dlouhou trať.

RomanZ
Hry › Koncept 3D RPG
9. 4. 2014   #189105

Tomu co hledáš se říká prototypování (prototyping).

Prototypem se rozumí zjednodušená verze hry, levná na pořízení, snadno upravitelná, často představující jen základní herní mechaniku pro potřeby posouzení zábavnosti. Prototypy se vyrábí a upravují nebo zahazují a dělají nové, dokud nejsi s výsledkem spokojen, takže "programovat hru 2x" je špatná představa, spíš programovat hru 1x a před tím několik (možná i desítek) prototypů.

Každý si dělá prototyp podle toho, co mu padne nejlíp do ruky, s čím nejlíp umí nebo co se v minulosti dobře osvědčilo. Někdo si maluje na omyvatelnou tabuli, někdo stříhá z papíru, viz

http://gamedesign.cz/?p=2741

někdo si udělá v Excelu tabulky nebo napíše makra, někdo použije nějaký nenáročný vývojový nástroj (Gamemaker) a někdo třeba píše prototyp ve svém oblíbeném programovacím jazyce (třeba stejném, v jakém bude finální hra). Ovšem vždy platí zásada, že se při přípravě prototypu člověk nemá crcat s detaily (ztráta času), protože účelem prototypu je jen ověřit koncept a pak se prototyp zahodí.

Jiná věc je, že píšeš, že tam máš milion vztahů a spoustu podmínek - to asi není dobře. Obvykle se začíná s jednoduchým konceptem a teprve když se osvědčí a je zábavný sám o sobě (ověřeno aspoň na prototypu), přidá se něco navíc. Např. PacMan a procházení bludištěm, teprve když to samo hráče baví, dá se přidat pilulka po kterých je Pacman nesmrtelný a může žrát duchy. Když to hráče nebaví bez pilulek, tak je potřeba koncept předělat nebo zahodit, ale přidávání pilulek nemá smysl. Takže pokud máš mnoho složitostí a podmínek už teď, tak jsi možná ztratil mnoho času promýšlením něčeho zbytečně do hloubky a nakonec se ukáže, že samotný základ není životaschopný - a nebo mohou být potřeba takové změny základních principů, že musíš své milióny podmínek zahodit a napsat znovu.

Také popřemýšlej o tom, že méně je někdy více. Hráč musí pochopit zákonitosti, aby se ve hře vyznal a chápal příčinu-následek. Jestli tam je tolik podmínek, že se v tom nevyzná ani designér hry, tak to hráč vůbec nepochopí a hru odloží. Dám příklad. Existují hry jako Šachy nebo dáma, které se hrají na šachovnici 8x8 polí. Myslíš že by bylo zábavnější hrát s větším počtem figur na šachovnici třeba 30x30 polí? A nebo co třeba přidat další druhy figur? To jsou totiž typické nápady hráčů, kteří si zahráli nějakou hru a chtěli by v ní ovládat víc jednotek na větší mapě ... a ve skutečnosti by to tu hru zničilo. Ovládat jednotlivě 16 figur nebo stovky je totiž rozdíl mezi zábavou a galejema, a to nemluvím o herní době.

RomanZ
C / C++ › Nejčastější způsob logování…
7. 4. 2014   #189031

S log4c nemám zkušenost, protože nejsem céčkař. Ale používám log4net a je skvělý, předpokládám že log4c bude taky, neb jsou to oba porty z log4j. Chvíli mi trvalo, než jsem se prokousal dokumentací a povedlo se mi to zprovoznit, ale pak je to super. Log4net umí pracovat ve vícevláknové aplikaci, to byla zbytečná obava.

V případě logování je lepší použít hotovou knihovnu (např. log4net), než napsat vlastní logovací rutinu. Ono to logování totiž není jen zápis do souboru, ale je potřeba myslet na spoustu věcí. Např. jak logovat do jednoho souboru z více vláken (aby ho jedno vlákno nezamklo a jiná vlákna neměla přístup), jak logovat když ten soubor zamkne jiná aplikace (např. si ten log začneš prohlížet v době, kdy aplikace stále běží, nebo když se spustí druhá instance Tvého programu), jak konfigurací ovlivnit podrobnost logování apod.

Sám jsem si psal logování u semestrálek, dokud jsem studoval, ale v praxi, pro systémy nasazené do produkce, je obyčejný zápis do souboru prostě nedostatečný.

RomanZ
Java › úloha na výpočet jízd náklad…
28. 3. 2014   #188736

Kdo to zadání vymyslel? Já bych to zadání vrátil s tím, že je v rozporu s BOZP. Přece dle přílohy č. 5 části D nařízení vlády č. 178/2001 Sb.: „Hmotnost břemen ručně přenášených muži nesmí překročit při dobrých úchopových možnostech vyhodnocených podle § 9 tohoto nařízení, při občasném zvedání a přenášení 50 kg, při častém zvedání a přenášení 30 kg"

:)

RomanZ
Funkcionální programování › vyvoj vyukoveho programu
14. 3. 2014   #188199

Nebo zaplatit nějakýmu studentovi. Ale předtím si vygooglit konkurenční programy se stejnou funkčností. Najde se jich určitě hodně a ukáže se, že nemá cenu vyvíjet sto plus první, čímž se ušetří čas, peníze a zklamání z neúspěchu.

RomanZ
Offtopic › Windows8 = konec vývoje pro…
14. 3. 2014   #188197

#6 Matěj Andrle
Aha, už tomu rozumím. Nesnášís Windows, nesnášíš uživatele, nezajímá Tě a nestaráš se, co potřebují. Ale zároveň chceš pro Windows udělat něco, za co Ti všichni utrhnou ruce. Tak to je super kombinace. No, nezbývá než popřát hodně štěstí - nic jiného Ti nepomůže :)

A jak uživatelům aplikaci "vecpat"? To jde jen v korporátním prostředí, a ještě k tomu jen když máš dobrý kontakty. To bys musel být Microsoft nebo IBM - takoví hráči se ale neptají na fóru, co mají vyvíjet :)

RomanZ
Offtopic › Windows8 = konec vývoje pro…
12. 3. 2014   #188115

Jak to že nic nechybí? Pořád něco chybí. To co je součástí Windows sice hodně lidem (z nouze) stačí, ale dost věcí je tam "jen aby byly" a jejich používání je takové "přes ruku". Základní vybavení pro práci se soubory je do dnešní doby mizerné a spousta lidí místo windowsovského Průzkumníka používá Total Commander nebo jiný souborový manager. Ani takovou základní věc jako psaní obyčejného textu neumí windowsovský Notepad dobře a je v podstatě nutnost doinstalovat si náhradu, třeba Notepad++. Kreslení, bože on je rok 2014 a windowsovský Paint neumí uložit *.PNG s průhledným pozadím, takže opět nutno sáhnout po náhradě, třeba Paint.NET. A tak můžu pokračovat donekonečna. Prostě kamkoliv píchnu prstem, tam ve Windows něco chybí a nebo je to nedodělek.

Přece vůbec nejde o to, jestli už něco je součástí Windows. Jde o to znát skutečné potřeby běžných uživatelů a těm udělat software, který jim dobře padne do ruky. Tedy takový, který dělá přesně to, co potřebují, nic mín a taky (pokud možno) nic víc.

Zároveň musím říct, že ty věci, které vznikly jako multiplatformní, nemám na Windows moc rád. Jde o to, že obvykle se neřídí zavedenými standardy Windows a pak se třeba stane, že jeden z desítek programů, které používáte, má prohozená tlačítka OK a Cancel, protože tak je to obvyklé v jiném systému a člověk se překlikává. Nebo má místo systémového nějaký vlastní dialog pro výběr souborů, a pak jsou třeba potíže s prací se síťovými soubory apod.

RomanZ
.NET › blikanie formu v taskbare pr…
4. 2. 2014   #187084

Měl jsem podobný problém. Napsal jsem WinForm aplikaci, která v BackgroundWorkeru něco dlouho dělá a když to má hotovo, potřeboval jsem šetrně upozornit uživatele. Nejdřív jsem chtěl probliknout tlačítko na taskbaru, ale z tohoto článku:

http://bobpowell.net/flashbar.aspx

... jsem pochopil, že pro to nemá .NET přímo podporu. Je to návod, který možná funguje, nicméně já to nezkoušel. Zdálo se mi to zbytečně složité. Místo toho jsem se spokojil s notifikační ikonou a chvilkovým vystrčením balonku.

RomanZ
Funkcionální programování › Jednoduchá aplikace, který j…
22. 1. 2014   #186588

Nevím, jestli to chceš opravdu dělat funkcionálním programováním. Pokud je dotaz zařazen v této sekci jen proto, že jsi nevěděl kam ho dát, tak:

http://www.devbook.cz/

Nahoře na té stránce je menu s jazyky (Programování - C#, Java, VB, C, Delphi), tak si některý vyber. Jsou tam tutoriály popisující problematiku úplně od začátku - jak získat a rozchodit prostředí, jak napsat jednoduchou aplikaci, jak přidat tlačítka... V příkladech tam určitě najdeš postup, jak udělat takovou aplikaci, jakou popisuješ.

RomanZ
C / C++ › rozpoznávání hlasu
8. 1. 2014   #186095

Hledej výraz "Speech recognition".

http://en.wikipedia.org/wiki/Windows_Speech_Recognition

http://en.wikipedia.org/wiki/Microsoft_Speech_API

http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_speech_recognition_software

To co požaduješ by se možná dalo najít pod heslem "Voice command".

Nějaké rozpoznávání řeči od Microsoftu jsem kdysi měl zprovozněné na Windows. Už nevím, jestli to bylo volitelnou součástí instalace Windows a nebo balíku Office, v každém případě to umělo jen angličtinu, čeština nebyla podporována.

U tohoto typu rozpoznávání hlasu se nenahrává žádný vzorový WAV, místo toho dochází ke skutečnému převodu zvuku/hlasu na text (řekněme TXT, ale jen v paměti). Převod není stoprocentně spolehlivý. Spolehlivost se dá zvýšit častým používáním (systém se učí za pochodu a postupně se trénuje na Tvůj hlas). Ten Microsoftí udělátor, se kterým jsem si hrál, měl takovou aplikaci pro počáteční trénink, kdy mi promítl na obrazovku několik stran textu a nechal mne to přečíst a podle toho se zkalibroval.

Protože se pro Windows nedala sehnat čeština, přestal jsem se o to po prvotním vyzkoušení zajímat a nevím, jaká je situace dnes. Existovalo několik aplikací třetích stran, které převod řeči na text nabízely, ale byly placené. Vzhledem k tomu, že to může být technologie využitá pro slepce, jsou placené produkty extrémně předražené (jako vše pro postižené, do čeho cpe stát nějaké dotace).

Teoreticky, pro jeden nebo dva povely nepotřebuješ rozpoznávání řeči, ale mohlo by Ti stačit to porovnání se vzorkem WAV, jak píšeš. Myslím, že by se to dalo najít v nějakých vysokoškolských skriptech, nebo Ti s tím někdo znalý poradí (já to neumím, ale už jsem takové věci viděl). U tohoto řešení ale s počtem povelů prudce roste nespolehlivost (čím více povelů máš, tím snadněji dojde k jejich záměně).

RomanZ
Software › lokalni wiki
6. 1. 2014   #186025

Dříve jsem využíval TiddlyWiki

http://blog.vworld.at/2009/04/20/tiddlywiki-a-javascript-only-wiki-engine/

ale s moderními prohlížeči, které automaticky rozhodují o tom, kam se bude stránka ukládat a jak se bude soubor jmenovat, se to stalo nepoužitelným.

Přešel jsem na ScrewTurnWiki, viz

http://www.microsoft.com/web/screwturnwiki

což je plnohodnotná wiki (vyžaduje IIS a SQL Server). Zvolil jsem ji, protože jsem .NET programátor a IIS i SQL Server mám tak jako tak na svém PC nainstalovaný a není pro mne problém takovou aplikaci spustit a nakonfigurovat. Po zkušenosti už bych se k tomu javascriptovému mrzáčkovi nevracel a určitě bych obětoval čas na plnohodnotné řešení - vždyť to člověk používá pořád po dobu několika let.

Doporučuji vygooglit seznam wiki enginů a vybrat si takový, který odpovídá Tvým znalostem. Jestli umíš PHP, zkus MediaWiki, je vynikající. Jinak si vyber podle databáze nebo programovacího jazyka, se kterým umíš.

RomanZ
Java › použití Javy?
9. 12. 2013   #184998

Killer Game Programming in Java

Andrew Davison, 2005

http://it-ebooks.info/book/805/

Na začátku je uvedeno jako příklad několik komerčních her napsaných v Javě. Za všechny vypíchnu, že třeba část Il-2 Sturmovik je v Javě.

Ale ono je snazší říkat, že to nejde, než si přečíst 8 let starou knížku :)

RomanZ
Visual Basic › Focus len na jednom buttone
15. 11. 2013   #183935

Políčka, která nejsou "enabled" (tzn. jsou zašedlá), nemohou dostat focus. Zkus nastavit enabled jen pro to textové políčko, do kterého má čtečka zapisovat, vše ostatní nastav jako disabled.

RomanZ
Delphi › Matice a další věci v Delphi
6. 11. 2013   #183418

Já proti blondýnkám nic nemám, jsou super. Akorát nechápu, co má společného barva porostu s maticí v Delphi. Asi jsem hroznej geek :)

RomanZ
Java › Java vhodná kniha
16. 10. 2013   #182442

Já tu knihu Java 6 výukový kurz mám a jsem s ní spokojený. Mnoho jiných jsem nečetl, tak nevím jestli existuje něco lepšího. K rychlejšímu učení mi pomohly tutorialy na webu. Např.:

http://www.devbook.cz/java-programy-zdrojaky-priklady-navody

Je to pro zelenáče a poměrně rychle se z toho dají pochytit základy tak, aby byl člověk schopen rozchodit prostředí a začít psát vlastní programy.

RomanZ
Software › SW Titluky do Filmu
8. 10. 2013   #182082

Nechal bych to jako samostatné soubory. Když se soubor s titulky pojmenuje stejně jako soubor s filmem (samozřejmě až na příponu), přehrávače si to často umí najít a přehrávat s titulky.

RomanZ
.NET › Pozastavenie programu
8. 10. 2013   #182071

Podle mne je messagebox s tlačítkem v tomto případě nevhodný. Zdá se mi, že uživatel kliknutím na OK o ničem nerozhoduje a nic nespouští, tak je tam to tlačítko zbytečná komplikace. Signalizuj stav načítání někde ve stavovém řádku nebo nějak uvnitř hlavního okna. Má to uživatele jenom informovat, ne? Snad je to podobná situace: třeba když internetový prohlížeč načítá stránku, tak taky jenom někde tiše "točí kolečkem" a nevyvolává okna s tlačítkem OK.

RomanZ
Hardware › Přehřívání notebooku
4. 10. 2013   #181941

Není to v normě? Jak je to s teplotou procesoru nevím, ale třeba harddisky WD mají výrobcem uvedenou provozní teplotu asi 60 stupňů. Mělo by to být k nalezení v technických specifikacích komponenty.

RomanZ
C / C++ › Kniha MSVS 2010-2012
2. 10. 2013   #181889
RomanZ
Inzerce › Hledáme dobrovolné programát…
30. 9. 2013   #181793

"This page is under construction" - ha, gratuluju k retro stylu, tuhle debilní hlášku jsem na webových stránkách viděl naposledy někdy v devadesátých letech :) Od té doby už podstatná část populace pochopila, že mít na stránkách menu a odkazy, které nikam nevedou, je značně nasírací a působí to jako repelent na návštěvníky. Dokud web není hotový, nemá se zveřejňovat. Dokud není hotová nějaká jeho část, nemá být v menu.

RomanZ
.NET › Exception has been thrown by…
25. 9. 2013   #181624

Při pokusu spustit Visual Studio 2010 C# Express se objeví splashscreen, po chvíli zmizí a objeví se dialogové okno s chybou: "Exception has been thrown by the target of an invocation". Po odklepnutí je konec, Visual Studio se nespustí. Nesetkali jste se s tím někdo? Zkoušel jsem instalátorem opravit VS, to nepomohlo. Zkoušel jsem úplně odinstalovat a znovu načisto nainstalovat VS, ale to taky nepomohlo (asi proto že VS čistě odinstalovat nejde, nechá v počítači po odinstalování spoustu hnoje a další instalace na něm staví, např. se mne to vůbec neptalo na licenci). Zkoušel jsem instalovat VS SP1, ale to nepomohlo, přestože to v diskuzích na internetu doporučují. Zkoušel jsem manipulace s proměnnou PATH (aby nebyla dlouhá a obsahovala cestu k System32), což také v diskuzích doporučují a také to nepomáhá. Už nevím co dál zkoušet, přece nebudu přeinstalovávat celé Windows. Má s tím už někdo zkušenost?

RomanZ
HTML / XHTML › Kritika webu - povinné ručení
4. 9. 2013   #181043

Ve formuláři pro výpočet se mi líbí ty nápovědy u jednotlivých políček. Naopak nelíbí se mi nutnost vyplňovat údaje o vlastníkovi, nemají být povinné, resp. ty, které nemají vliv na výpočet výše pojistného tam nemají být vůbec.

RomanZ
Offtopic › Wiki, ale offline, pro jedno…
3. 9. 2013   #180993

#3 liborb
TiddlyWiki vypadá super, předčilo to má očekávání. Díky za doporučení.

RomanZ
Offtopic › Wiki, ale offline, pro jedno…
3. 9. 2013   #180990

Potřebuji si někam psát poznámky. Líbí se mi myšlenka wiki. Existuje nějaká wiki pro Windows (ideálně využívající MSSQL), která by šla rozumně provozovat jedním člověkem na jeho jednom počítači? Vše co jsem zatím viděl vyžaduje webový server. Potřebuju něco jednoduchého, stačí pro jednoho uživatele bez připojení k síti, a aby to šlo snadno nainstalovat na Windows (XP nebo Win 7).  Víte o něčem?

RomanZ
MS SQL › Update podle času
26. 8. 2013   #180832

Na tohle není potřeba update v databázi. Prostě se udělá sloupec s datumem a časem poslední aktivity. Když je potom potřeba najít aktivní, stačí napsat WHERE podmínku na hodnotu toho sloupce, aby nebyla starší než aktuální čas mínus minuta. No a pokud je opravdu potřeba vidět tabulku se všemi řádky a na nich mít booleanovskou hodnotu značící aktivní/neaktivní, tak se to dá napsat do SELECTu jako sloupec s počítanou hodnotou. Nebo se dá udělat VIEW. Pokud se ptáš na webovou stránku a na ní se to má měnit bez refreshe celé stránky, tak k tomu potřebuješ AJAX.

RomanZ
3D Studio MAX › Tvorba hry a game engine
23. 8. 2013   #180758
RomanZ
PHP › rozdilny typ db a tabulky
22. 8. 2013   #180668
RomanZ
Inzerce › Hľadám niekoho na výrobu loga
20. 8. 2013   #180592

Potřebuješ něco takového?

http://www.sciencedump.com/content/logo-design-gone-wrong

RomanZ
Vzdělání › Má smysl studovat VŠ při prá…
13. 8. 2013   #180295

O tom učení zastaralých věcí to neplatí obecně. Měli jsme na škole několik profesorů, kteří kromě výuky působili i ve firmách. Jejich výuka byla naprostá bomba, dělali jsme věci aktuální, často přímo z praxe. To bylo super a opravdu hodně mi to dalo. Jenže tam bylo i pár zasloužilých teoretiků, kteří jeli jen podle skript - no a to nemá cenu chodit na školu, když stačí přečíst skripta.

No a pak tam byly i předměty, které byly úplně mimo obor a sloužily jen ke spálení volného času. Byl jsem slabý v matematice a fyzice, potřeboval jsem to dohnat samostudiem, ale kde na to vzít čas, když jsem měl povinné ptákoviny. Přesněji: chodil jsem na ČVUT fakultu strojní a mezi předměty byly takové hovadiny jako dějiny techniky (kdy kdo vynalezl tkalcovský stav), sociologie a psychologie (na tom trval rektor, prý abychom nebyli jednostranně zaměření) a považte, dokonce tělocvik! Proboha kdo se hlásí na techniku kvůli tělocviku? Zaběhat si snad můžu večer, proč z toho mám mít zápočet v indexu? A proč na Karlově univerzitě nemají budoucí novináři a sociologové zápočet z technického kreslení, oni snad mohou být jednostranně zaměření?

Je to takové rozporuplné. Na jednu stranu mi vysoká hodně dala. Na druhou stranu tam je spousta věcí, kvůli kterým bych tam už znova nešel.

RomanZ
Offtopic › Pouzitie hudby vo filme
13. 8. 2013   #180294

Zaslechl jsem pověsti, že chtěli prachy od pořadatelů dětského tábora za to, že se zpívalo u táboráku. Nevím co je na tom pravdy. Nicméně mám zkušenost z regionální televize, kde za jednu skladbu užitou k podbarvení reportáže dostává OSA zaplaceno 3x (a to nepočítám ty hotelový televize, ze kterých se platí počtvrté) a autor skladby nedostává nic.

RomanZ
Offtopic › Pouzitie hudby vo filme
13. 8. 2013   #180283

Kdyby v tom nebylo to kino a bylo to jen pro kámoše, tak je to bez problému. Kde není žalobce, není soudce. Jakmile to jde na veřejnost, je lepší se na hudbu úplně vybodnout, za ty komplikace to nestojí. Nevím jak na Slovensku, ale česká OSA jsou neuvěřitelný zloději.

Na internetu lze nalézt stránky nezávislých zahraničních autorů, kteří svá díla dávají volně k použití. Pro domácí kino docela dobrá volba. Má to dva háčky. Jednak jsou to neznámé písně a jednak to nesmí být český autor, protože myslím že OSA inkasuje i za autory, kteří nejsou jejími členy.

RomanZ
Vzdělání › Má smysl studovat VŠ při prá…
13. 8. 2013   #180281

Jestli to hraje roli při přijímání do zaměstnání nevím. Nikdy se mi nepovedlo jistit, na základě jakých kritérií si mne firma vybrala nebo proč mne na pohovoru odmítli. Ale titul je určitě výhoda - když se firma uchází o nějaké zakázky, často je u výběrového řízení potřeba doložit, že má kvalifikované zaměstnance a pak předkládá  profesní životopisy zaměstnanců a v nich se vysokoškolské tituly, absolvovaná školení a získané certifikace hodí. Jako zaměstnaný bych už ale na vejšku nešel, je to hrozný žrout času a je nutno konzumovat i předměty, které jsou úplně k prdu (viz Básníci, tam byla krásná parodie takových předmětů: Zajícova varianta Bronštejnovy metody uspořádání pracovního stolu - sice na takové přednášky se chodit nemusí, ale zkouška z takových kravin je nakonec povinná, takže to čas zabere). Při zaměstnání už člověk nemá volného času na rozdávání a rád by se věnoval užitečným předmětům, takže tohle už bych nechtěl. Podle mne vysoká má smysl před nástupem do zaměstnání, potom (pokud člověk stojí o nějaké formálně prokazatelné znalosti) už je lepší zaplatit si nějaké užitečné školení a získat certifikát.

RomanZ
Offtopic › Jaký jazyk je moderní?
26. 7. 2013   #179615

#11 TheOndrap
C# a Java jsou sice podobné, ale umět obojí nemusí být zbytečné. Při hledání zaměstnání je lepší být univerzální a umět od všeho aspoň trochu, pak si člověk může vybrat z širší nabídky. A jsou projekty, které se převádějí z jednoho jazyka do druhého (Java -> C# nebo C# -> Java) a pak je znalost obojího k nezaplacení.

RomanZ
Java › metody tridy ve vice souborech
24. 7. 2013   #179498

Proč by to měl chtít - no asi to zná ze C#. Tam to jde, říká se tomu Partial Class:

http://msdn.microsoft.com/en-us/library/wa80x488(v=vs.80).aspx

Občas je to docela užitečné. Hodí se to třeba když nějaký generátor kódu (třeba IDE) část třídy vytvoří a jinou část třídy píše programátor ručně - oddělením těchto částí do různých souborů pak nedochází k tomu, že by si programátor s generátorem vzájemně sahali na práci tomu druhému.

Zda a jak to jde udělat v Javě bohužel nevím. Pokud to nejde, taky bych to asi řešil dědičností, ale není to ono.

RomanZ
Java › JEE6 tutorial ..CZ?
23. 7. 2013   #179452

Knížky v angličtině volně ke stažení např. zde:

The Java EE 6 Tutorial, 4th Edition
http://it-ebooks.info/book/1600/

Java EE 6 Development with NetBeans 7
http://it-ebooks.info/book/1573/

Java EE 6 Pocket Guide
http://it-ebooks.info/book/948/

Češtině bych se vyhnul hodně velkým obloukem. Když jsem s programováním začínal, myslel jsem si, že bude jednodušší se učit z českých knížek, ale to jsem se spletl. Prasácké překlady plné chyb, neustálené názvosloví (v každé knížce si překladatel vymyslí vlastní 'odborné' termíny), vyšší cena, vydání má rok zpoždění oproti originálu, příšerné chyby v příkladech (protože se občas někdo neudrží a překládá i zdrojové kódy, často nejen komentáře ale i jména metod a proměnných a naseká do deseti řádků kódu dvacet chyb, které v originálu nejsou)... Prostě peklo.

RomanZ
Novinky v diskuzním fóru › Pro příležitostné návštěvník…
23. 7. 2013   #179451

Bylo mi divný, že žádný fórum na HP webu nemůžu najít:

http://www8.hp.com/cz/cs/home.html

   

RomanZ
Offtopic › Jaký jazyk je moderní?
23. 7. 2013   #179448

Moje osobní zkušenost - když si mám vybrat, jakému dalšímu jazyku/technologii se budu věnovat, postupuji následovně. Pokud se chci učit kvůli budoucímu zaměstnání, procházím inzeráty s nabídkou práce a koukám, po čem je největší poptávka, ideálně v mém okolí a u dobrých firem nebo za dobré peníze. Jestli najdu dvacet inzerátů poptávajících JAVA a jeden Delphi, tak se vrhnu na JAVA. Znám sice borce, co dělá v Oxygene (dříve se to jmenovalo Chrome, je to objektový Pascal pro .NET), asi ho to baví, jenže k čemu mu ta obskurní znalost bude, až bude chtít změnit zaměstnání? Když má člověk pracovat v týmu, musí ovládat to co zbytek týmu, jinak nezapadne. Na druhou stranu, pokud hledám jazyk sám pro sebe a své koníčky, tak napřed vím, co má být výsledkem a hledám jazyk, jakým toho co nejlíp dosáhnu. Například: mám telefon nebo tablet s Androidem a chci si pro něj napsat vlastní program, tak začnu hledat jak se to dělá. To mne dovede k vývojovým nástrojům a jazykům, které budu potřebovat. Z nich si vyberu to, co je zadarmo, je k tomu nejvíc návodů, půjde mi v tom práce nejlíp od ruky atd.

RomanZ
Inzerce › 4 € zárobok za nič
18. 7. 2013   #179298

Xmanik zkouší, co ještě fórum snese  

RomanZ
Offtopic › Prodej výkon svého PC
16. 7. 2013   #179201

Já si o tom myslím to, že se tím postupně zaplevelí všechna možná fóra :)

http://programujte.com/forum/vlakno/24716-vydelek-diky-pc/

RomanZ
Hardware › Samovolný reset počítače
15. 7. 2013   #179168

Pokud potřebuješ 32-bit systém a máš 64-bit počítač, můžeš použít VirtualBox. Sice to stojí investici do druhého operačního systému, ale vývoj ve virtuálním stroji je paráda.

RomanZ
Hardware › Samovolný reset počítače
12. 7. 2013   #179083

Co zkusit jeden den pracovat bez Chrome - použít nějakou alternativu, např. MSIE nebo Firebird. Pokud by to ten den nespadlo, může za to Chrome. V takovém případě bych spustil antiviry a pokud nic nenajdou, zkusit v Chrome povypínat doplňky (pluginy) a pracovat jenom s holým Chrome, jestli to padá i pak. A zase se podívat do eventlogů Windows, je tam takový správcovský pohled, kde jsou vidět jen chyby, tak jestli tam není něco z doby odpovídající restartům. Jde o to, že jestli to padá jen při práci s Chrome, tak to asi nebude hardwarový problém.

RomanZ
Právo a podnikání › Prosba o vyplneni
11. 7. 2013   #179060

Co mají společného reality a programujte.com?

Otázka z dotazníku: Co očekáváte od spolupráce s realitní kanceláří při koupi/prodeji Vaší nemovitosti?

Tak já mám taky otázku. Co očekáváte od otvíráku na konzervy?

  

RomanZ
Offtopic › Virtual Box - snapshoty, ozn…
11. 7. 2013   #179055

Když se ve Virtual Boxu vytvoří snapshot, tak se u něho automaticky zobrazuje čas vytvoření. Bohužel relativně, např. "4 days ago". Chtěl bych, aby se mi zobrazoval absolutně, tedy datum a čas. Nevíte, jestli to jde nějak nastavit? Ono to ten absolutní formát umí a používá se u starých snapshotů (teď nevím jestli starší než 14 dní nebo měsíc). Relativní formát je mi nepříjemný, protože se údaj pořád mění a není možné si datum a čas vytvoření zapsat do poznámek, a pak také u relativního formátu staršího než den se nepozná, jestli snapshot vznikl ráno nebo odpoledne - prostě je to naprd. Abych to obešel, zatím si píšu datum a čas přímo do názvu snapshotu, ale připadá mi docela trapné dělat ručně to, co už se dělá automaticky.

RomanZ
.NET › Zmensenie alebo nejaka kompr…
9. 7. 2013   #178987
RomanZ
Hardware › Samovolný reset počítače
9. 7. 2013   #178983

Resetuje se to i samovolně, když zůstane počítač spuštěný a nikdo na něm nepracuje? Děje se to v určité dny v určitých časech, nebo je to úplně náhodné? Dochází k restartu i s jinými programy než Chrome? Děje se to i když se odpojí všechna postradatelná zařízení (např. USB klíčenky) a vyjmou všechna média (CDčka z mechanik, karty ze čteček)? Není něco k nalezení v event logu - nějaké varování časově odpovídající restartům? Kromě toho by šlo zkusit kontrolu disku a povolit opravy nalezených chyb (jestli náhodou není nakopnutý file systém). A zkusil bych jeden nebo dva antiviráky, jestli něco nenajdou. Možná i změřit teplotu (třeba speedfan.exe), jestli se něco nepřehřívá - zkontrolovat větráčky, zda se točí, a chladiče, zda nejsou moc zaprášené.

RomanZ
.NET › Visual Studio 2012 - barvičk…
3. 7. 2013   #178695

Děkuji. Je pravda, že Update 2 obsahuje modré schéma, které mi dost pomohlo. V původní instalaci bylo jen světlé a tmavé schéma a ta obě mají neviditelné hranice mezi panely, což mne ubíjí. To modré schéma sice ještě pořád není tak dokonalé, jako bylo 2008 a 2010, ale aspoň něco. Doufejme že MS ještě ustoupí a časem vydá nějaké "retro" schéma, protože nám krátkozrakým barvičky hodně pomáhají.

RomanZ
Inzerce › Parťák na programování
2. 7. 2013   #178637

Není slušné kopírovat stejný příspěvek do více sekcí téhož fóra. Pro oslovení většího počtu čtenářů bych doporučil raději dotaz položit na více fórech.

RomanZ
.NET › Visual Studio 2012 - barvičk…
26. 6. 2013   #178469

Existuje způsob, jak ve Visual Studiu 2012 zapnout barvy a ikony, aby prostředí vypadalo jako VS 2008 nebo 2010? Jde mi o nějaký legální/oficiální postup. Našel jsem sice nějaké hacky s výměnou resource, ale ty nechci použít, abych se nedostal do problémů při pozdějších aktualizacích. Předpokládal bych, že to půjde změnit snadno, když umí přepínat styly. Jenže ve stylech mám na výběr jen světlý a tmavý, uvítal bych kdybych měl na výběr ještě nějaký podobný starším verzím.

RomanZ
Hry › Arma II - ochrana
26. 6. 2013   #178467

Má Arma II implementovanou nějakou ochranu? Starforce, Steam, CDčko nutně neustále v mechanice?

RomanZ
Právo a podnikání › Oprávnění na prodej PC kompo…
25. 6. 2013   #178421

Ahoj. Pokud se jen přeprodává nějaké zboží, tak asi není potřeba nic (nějak si nedovedu představit, že by prodavač v bazaru musel mít zkoušky z elektra). Pokud se člověk v nějakém elektrospotřebiči šťourá, tak určitě zkoušky potřebuje. Můj táta byl elektrikář a určitě zkoušky mít musel (pravidelně se obnovovaly). Bohužel si už nepamatuju, co za zkoušky to bylo. V podstatě jde o to, že když nějaký Ferda Mravenec někomu opraví lampičku nebo vysavač, tak aby to bylo udělané podle platných norem - ty jsou od toho, aby to pak někoho nezabilo nebo nezažehlo požár.

RomanZ
Oracle › M:N vztah
24. 6. 2013   #178387

Z toho schématu je patrné, že musíš napřed založit článek a teprve potom ho zařazuješ do kategorií. Tedy každý článek je (minimálně těsné po svém založení) bez zařazení do kategorií a jinak to nejde - protože co by se vyplnilo do cizího klíče CLANEK_ID ve vztahové tabulce, kdyby záznam v tabulce CLANKY ještě neexistoval (neznáš tedy primární klíč článku)? Nepokoušel bych se to řešit nějakými triggery. Spíš bych na to šel metodicky, např. v uživatelském rozhraní nabídnout seznam článků, které nejsou zatím do kategorií zařazené, aby to uživatele nabádalo k opravě. Podobně jako se to třeba dělá na wiki, že odkazy na neexistující články jsou barevně zvýrazněné a tím vybízejí k doplnění. Kdybys to chtěl řešit přes trigger, asi bys skončil tím, že po vložení nového článku se zařadí do nějaké defaultní kategorie - ale to má potom stejnou informační hodnotu jako záznam, který není zařazený nikam a ještě se s tím hůř pracuje (nutno ošetřit zařazování a vyřazování do defaultní kategorie při zařazování a vyřazování článku z/do skutečných kategorií).

RomanZ
.NET › Algoritmus nejlepšího zaplně…
17. 6. 2013   #178118

Tak to asi nakonec skončí nějakým algoritmem, který dává přibližné (ne nejlepší) řešení. Aby se dosáhlo dokonalého využití materiálu, muselo by se asi porovnávat hrubou silou všechny možnosti a to je neúnosné. Sám bych použil modifikaci toho postupu, co jsem popisoval výše, takto: seřadil bych požadavky na kabely od nejdelšího k nejkratšímu. Seřadil bych cívky od nejmenší k největší. Vzal bych požadavek na nejdelší kabel a našel nejkratší cívku, ze které lze požadovaný kus ufiknout. Pak bych znovu setřídil cívky podle velikosti a postup opakoval. Určitě to není nejlepší řešení, ale pokud vím, funguje to takto v praxi třeba na stavbách nebo v prodejnách, kde kabely prodávají koncovým zákazníkům na míru. Pokud bys našel nějaký promakanější algoritmus, bylo by dobré ho porovnat s tímto postupem, aby nikdy nevracel horší výsledek.

RomanZ
.NET › Algoritmus nejlepšího zaplně…
17. 6. 2013   #178097

Ještě na to koukám a uvědomil jsem si, že to zadání si lze vykládat několika způsoby. Mám daný (známý) počet disků (znám jejich velikost) a přicházejí mi soubory (dopředu nevím jaké). Nebo mám soubory (znám je všechny i s jejich velikostí od začátku) a potřebuji je našťouchat na nějaké disky (nevím kolik disků budu potřebovat, ale chci jich spotřebovat co nejméně). A nebo je to nějaká kombinace obojího?

RomanZ
.NET › Algoritmus nejlepšího zaplně…
17. 6. 2013   #178092

Když jsem před lety zálohoval na cédéčka, potřeboval jsem vymyslet podobný postup - prostě mi bylo jedno, jaký soubor bude na kterém CD, šlo jen o to co nejlépe využít jejich kapacitu. Nakonec jsem ale skončil u jednoduchého postupu, velmi podobného tomu, jaký popsal m4r10. Seřadil jsem soubory podle velikosti. Zjistil jsem volné místo na médiu, dal na něj největší soubor, jaký se do toho místa vešel a tento postup jsem opakoval tak dlouho, dokud na disku bylo místo, do kterého se ještě něco vešlo. Když ne, vypálil jsem cédéčko a začal jsem znovu s dalším čistým médiem. Není to sice úplně to úplně nejhospodárnější řešení, ale dává dostatečně dobré výsledky. Je to rychlé na vyhodnocení, takže se to dá dělat i ručně bez složitých výpočtů - implementace automatem by tedy měla být snadná. Také je důležité, že bylo v jednotce vždy jen jedno médium, se kterým se pracovalo, zatímco postup m4r10 předpokládá, že jsou k počítači připojeny všechny disky současně. V tom mém postupu ale hodně záleží na tom, jakou skladbu mají soubory - jestli je mezi nimi dost velkých i malých. Pokud je malých souborů málo, tak se to zbývající volné místo využívá špatně a chtělo by to vymyslet rafinovanější postup. V případě potřeby lze velké soubory rozdělit na menší (myslím že ZIP nebo RAR umí soubor dělit na části) a tím by se dal jeden soubor rozprášit na víc disků - místo by se sice využilo, ale nechtěl bych pak zažít ten opruz, až bych to potřeboval načíst.

RomanZ
OS - Windows › Licencování Windows 7 a 8
6. 6. 2013   #177368

Takže bych potřeboval krabicovou verzi (FPP – Full Package Product) Windows 8. Která ovšem asi vůbec neexistuje. To je jak u blbejch. Prodávají se jen OEM, nebo upgrade. OEM použít nemůžu když to mám do virtuálky a upgrade použít nemůžu, když nemám starší Windows. Nejspíš bych musel napřed koupit sedmičky FPP a k nim si ještě připlatit za upgrade, nebo osmičky ukrást a pak k nim koupit legalizační sadu, ale to je všechno opruz. Koukám že s poctivostí se člověk asi daleko nedostane. To jsem v týhle republice první, komu je divný, že se Windows nedají normálně koupit?

RomanZ
Java › programování..
3. 6. 2013   #177192
RomanZ
OS - Windows › Licencování Windows 7 a 8
31. 5. 2013   #177035

1. Jak je to s licencováním Windows, když chci používat virtuální stroj (VirtualBox)?
Potřebuji jednu licenci pro fyzický stroj a druhou pro virtuální? A pokud ano, tak do té virtuálky asi nemůžu dát OEM, musí být krabice - nebo jak to je?

2. Jakou edici Windows potřebuji?
Kdysi jsem četl, že do Windows XP Home edition nelze nainstalovat MSSQL Server. Platí podobné restrikce i na novějších systémech? Potřebuji používat MSSQL Server 2008 R2 Express a novější, a potřebuji MS Visual studio 2008 Express a novější (vždy v express edici). Na jakých edicích Win 7 a Win 8 to půjde instalovat?

RomanZ
Offtopic › lesklý vs matný displej na n…
29. 5. 2013   #176924

Zastánci lesklých tvrdí, že lesklé mají lepší obraz s živějšími barvami. Zastánci matných tvrdí, že se v lesklých odráží tvář uživatele jako v zrcadle, na což zastánci lesklých odpovídají, že "se na to dá zvyknout". Seděl jsem před lesklým notebookem a hrozně mi ten odraz vadil, na matný nedám dopustit. Na druhou stranu mám lesklý displej na tabletu a tam mi to nevadí (asi proto že tablet můžu vždycky držet tak, aby se v něm nic neodráželo). Na sluníčku je nečitelný jak lesklý, tak matný (kdo chce číst na sluníčku, ať si pořídí čtečku s el.papírem, ta je na to báječná). Nakonec tento spor je podobný jako "trenky nebo slipy" - každý si musí sám vyzkoušet a vybrat, co právě jemu vyhovuje. Spuštěné počítače jsou často k vidění v obchodech s elektronikou, tak se tam zajdi podívat a posuď sám.

RomanZ
.NET › Static Class vs. Private Con…
29. 5. 2013   #176923

Instancování třídy (která má privátní konstruktor) podle mne možné je, viz GOF návrhový vzor Singleton. Určitá implementace vzoru Singleton je založena právě na využití privátního konstruktoru.

RomanZ
Offtopic › Konverze videa *.DVR do *.MPG
20. 5. 2013   #176347

mencoder - díky za tip. Já jsem koukal už dřív na MPlayer na wiki a neviděl jsem tam DVR v seznamu podporovaných formátů, tak mne nenapadlo to zkoušet. Ale ty informace jsou už asi staré, např. tam není zmínka o portu MPlayeru na androida, tak to asi stojí za vyzkoušení. I když to ovládání z příkazové řádky je v dnešní době masochismus :)

O víkendu jsem se s problémem vypořádal s pomocí programu

Ali DVR Export Tool

Umí převést *.DVR soubory na *.ts (MPEG transport stream) a ty už jdou na Windows přehrávat přes VLC Player. Prý by bylo možné *.ts převést na *.mpg nějakým dalším programem, např. VirtualDub, ale to už jsem nezkoušel.

RomanZ
Offtopic › Doporučte knižku
20. 5. 2013   #176344

Podívej se na:

Server objektových technologií
http://www.objects.cz/

RNDr. Ilja Kraval nabízí zdarma literaturu o objektově orientovaném programování, např. Základy OOP, návod na získání zde:
http://www.objects.cz/…teratura.php

Jeho články jsou orientované spíš na UML (ne na Javu), ale pro pochopení principů OOP to určitě nevadí.

RomanZ
Offtopic › Konverze videa *.DVR do *.MPG
17. 5. 2013   #176270

Na jiném fóru jsem našel doporučení na DVR Converter 3.0. Je to shareware, týden by měl fungovat zdarma. Oproti předchozím pokusům tento aspoň trochu fungoval a skoro polovinu souborů se mi s ním povedlo převést. S druhou polovinou souborů si neporadí - kousne se, aniž by vypsal chybovou zprávu. Přitom všechny *.DVR soubory vznikly ve stejném zařízení, ve formátu by tedy neměl být rozdíl. Poškozené ty soubory také nejsou, protože  DVB-T Strong je umí přehrát.

RomanZ
Offtopic › Konverze videa *.DVR do *.MPG
16. 5. 2013   #176254

Podrobnosti: koupil jsem si tuner DVB-T Strong, který umí nahrávat video na USB. Umí ho nahrávat ve dvou formátech (DVR a MPG) no a než jsem si ho přepnul na MPG, tak mi vzniklo pár nahrávek v DVR formátu, který mi nejde ve Windows přehrát (umí to nějaký Media Center, ale ten je asi až ve Win7). Co jsem zatím zkoumal, tak DVR je prý jen MPG s přidanou hlavičkou, která umožňuje třeba implementaci DRM, ale to je v tomto případě určitě nevyužito. Na internetu se dají najít různé utility pro převod, zkoušel jsem jich několik a zpravidla to končí tím, že program spadne, protože není zaregistrován nějaký COM nebo OCX a i když zkusím chybějící knihovny stáhnout a zaregistrovat, nakonec to stejně nefunguje a nic se nepřevede. Doporučíte, co bych mohl vyzkoušet? Předem díky.

RomanZ
Offtopic › Konverze videa *.DVR do *.MPG
16. 5. 2013   #176253

Potřebuju převést video z *.DVR do *.MPG. Nemáte někdo vyzkoušený prográmek (pro Windows), který by to zvládal? Ty co jsem našel na internetu nefungují.

RomanZ
.NET › "Skrytá nápověda"
15. 5. 2013   #176227

Tooltip je v Common controls. (Jestli to máš pro WinForms)

RomanZ
Visual Basic › VB 2010 Express nepřekládá vše
9. 5. 2013   #175980

Nevím o tom, že by v Express edici bylo takové omezení. Zkoušel jsem i hledat v dokumentaci a nic podobného tam nezmiňují. Sám používám Express edice C# 2005 a 2008 a mám projekty s destíkami tisíc řádků a na podobný problém jsem nenarazil.

Spíš bych to viděl na nějakou chybu při překladu, jinak si to neumím vysvětlit.

600 řádků nic není, to je tak na lepší prográmek do školy. Kdyby tam takové omezení bylo, tak by ty Express edice nikdo nepoužíval.

RomanZ
.NET › Co vy na to ?!
7. 5. 2013   #175872

Chybí mi u toho informace, k čemu je to dobré. To je na nějaké přesnější výsledky ze zaregistrovaných webů, nebo je to budoucí konkurence existujících vyhledávačů?

Rozuměj: jaký je důvod (motivace), abych to používal místo Seznamu, Googlu a destíky dalších?

RomanZ
MS SQL › Výkon
3. 5. 2013   #175712

To, co jsi popsal, je úplně standardní použití cizího klíče, který odkazuje do nějakého číselníku. To je správné řešení a problém s výkonem v tomhle místě nepředpokládám.

RomanZ
MS SQL › Výkon
2. 5. 2013   #175668

Není to srozumitelné. Neumím z toho vůbec poznat, na co se ptáš.

Jesti můžu radit, nepřemýšlej jako první o struktuře tabulek (tím méně o nějakých optimalizacích). Ze všeho nejdříve si promysli, co (a proč) chceš v databázi evidovat a jaké jsou mezi evidovanými skutečnostmi vztahy. K tomu je dobré UML, ale postačí i slovní popis. Potom se zamysli, jak chceš tu evidenci používat - budou se ty záznamy zobrazovat v tabulce, půjdou nějak řadit, podle něčeho filtrovat, budou se nějak editovat? Kolik jich asi bude?

Teprve když toto víš, můžeš začít přemýšlet o struktuře DB a začít tvořit tabulky. Pokud Tě trápí výkon, můžeš si vytvořit více variant, naplnit je testovacími daty a zkoušet, která je lepší - jenže k tomu potřebuješ informace zmíněné v předchozím odstavečku. Pak se to dá optimalizovat, např. přidáním indexů, rozdělením nebo sloučením tabulek apod., ale ta optimalizace je až na konci, když máš úplně jasno co potřebuješ a jak to má fungovat.

Nyní je předpokládám jasné, proč Ti s Tvým původním dotazem nejsem schopen poradit.

Snad jen jedna věc: kde jsi vzal ten nápad na 100 tabulek? Snad ne že bys měl pro každé auto samostatnou tabulku?

RomanZ
Java › zaklady umele inteligence
30. 4. 2013   #175601

Pokud to máš na hry, můžeš si zkusit projít těch několik odkazů z této stránky:

http://www.gameai.com/sites.php

Když jsem potřeboval ovládání pro autíčka, tak jsem tam našel, co jsem hledal:

Steering Behaviors For Autonomous Characters:

http://red3d.com/cwr/steer/

Jsou tam pěkně udělané animace, že se dá pochopit princip, i když člověk přesně nerozumí vzorcům.

Piškvorky a šachy jsou něco jiného - tam si napíšeš hodnotící funkci, která říká, jak je nějaký tah úspěšný, a pak zkoušíš všechny možné tahy a vybereš z nich nejúspěšnější. To se dá dělat rekurzivně do hloubky několika tahů. Polopatě viz článek zde:

http://www.linuxsoft.cz/article.php?id_article=1109

RomanZ
Java › zaklady umele inteligence
30. 4. 2013   #175582

Ještě bych dodal, že opravdová umělá inteligence se ve hrách skoro nepoužívá (nebo velmi zřídka) a to zejména proto, že se špatně testuje a často vede k nečekaným nebo nechtěným výsledkům.

Prostě je snazší napsat skript, který nařizuje vojáčkům, aby bránili základnu (a lépe se to otestuje a všichni hráči pak mají podobný zážitek), než říct vojáčkům "teď dělejte, co sami uznáte za nejlepší" - a pak se divit, co to vyvádějí (a hlavně při každém hraní by mohli vyvádět něco jiného, hráči by volali na technickou podporu s tím, že se hra chová divně a o to žádné studio nestojí).

RomanZ
Java › zaklady umele inteligence
30. 4. 2013   #175581

Těžko se dá radit, když jsi nenapsal, k čemu to potřebuješ. Jde o to, že pod pojmem "umělá inteligence" si každý představuje něco jiného.

V pravém smyslu slova bys pod tím našel neuronové sítě, strojové učení, expertní systémy apod., zatímco hráči a programátoři počítačových her tímto termínem označují skoro jakýkoliv skript, který řídí chování počítačem ovládaných postaviček ve hře (např. pathfinding).

Budeš muset upřesnit, která oblast Tě zajímá a kčemu bys to rád použil.

RomanZ
MS SQL › Jednoduchá instalace MSSQL n…
24. 4. 2013   #175408

Express edition.

Zdarma i pro komerční použití. Je omezena velikost databáze (ale docela velkoryse) a myslím, že je omezen počet procesorů, které SQL server používá - nic z toho nevadí pro vývoj ani pro komerční projekty menšího rozsahu.

RomanZ
Matematika › Pravděpodobnostní funkce náh…
19. 4. 2013   #175211

Tak ne, on to má hned v zadání:

c)    pro 3. pořadí; tj. ze 6 vybraných jsme tipovali 5;

...tedy se sedmým (dodatkovým) číslem se počítat nemá.

Odpovídá to i webu sportky, kde je (cituji):

Ve hře Sportka se výhry dělí následovně:
1.šesti čísel, získává sázející výhru 1. pořadí,
2.pěti čísel a dodatkového čísla (5 + 1), získává sázející výhru 2. pořadí,
3.pěti čísel, získává sázející výhru 3. pořadí,
4.čtyř čísel, získává sázející výhru 4. pořadí,
5.tří čísel, získává sázející výhru 5. pořadí.

RomanZ
Matematika › Pravděpodobnostní funkce náh…
19. 4. 2013   #175210

Taky nevím přesně. Ale z nedostatku jiných informací ze zdá, že dodatkové číslo se od ostatních liší jen tím, že je poslední :)

http://cs.wikipedia.org/wiki/Sportka

RomanZ
.NET › Jak zrychlit kód?
18. 4. 2013   #175177

#11 ingiraxo
Na memory leak v pravém slova smyslu jsem nemyslel. Z těch kousků kódu, co tu jsou, není patrné, co se s těmi načtenými daty děje. Pokud je hromadí v paměti, tak jeho program bude bobtnat a mne zajímalo, jestli nebobtná nade všechny meze, až by nestačila RAM a šlo to do swapu.

Co se týče GC, tak ten sbírá jen objekty, na které už neexistuje reference. Takže ono se sice tvrdí, že v .NET nejde napsat memory leak (a on asi nějak jednoduše nejde), ale ve skutečnosti stačí někde zapomenout odmazat reference na objekty a paměť se pak spotřebovává taky (není to sice pravý leak, ale GC to neuklidí). Měl jsem tedy na mysli spíš nějakou nevhodnou práci s event handlery nebo tak něco.

Zajímavé počtení třeba tady:

http://blogs.msdn.com/b/davidklinems/archive/2005/11/16/493580.aspx

RomanZ
MS SQL › convert dat z forpsi mssql w…
18. 4. 2013   #175172

Protože dosud nikdo neodpověděl, popíšu svůj nápad. Nemám to prakticky vyzkoušeno a nemusí to fungovat. Vše, co k vyzkoušení potřebuješ, je zdarma.

Budeš potřebovat SQL server a MySql server. SQL server v express edici je zdarma, ale je omezena velikost databáze (doufám, že Ti bude stačit). Pak nainstalovat tyto dva servery na svém PC a na MSSQL serveru rozchodit tu databázi ze zálohy.

Potom si stáhni demoverzi SQL Examiner a SQL Data Examiner:

http://www.sqlaccessories.com/Products.aspx

...bude fungovat asi měsíc, na převod to stačí.

A potom v SQL Examineru vybereš jako zdroj MSSQL databázi a necháš podle ní vytvořit schéma v MySQL. Pokud to půjde a povede se, použiješ SQL Data Examiner k přenesení dat z MSSQL do MySQL.

Já to nemám vyzkoušeno, ale na stránkách examineru píšou o podpoře MySQL, tak by to možná jít mohlo. Převáděl jsem databáze MSSQL do MSSQL (mnohokrát a vždy stoprocentní spokojenost), MSSQL do Oracle (několikrát, jednorázově, většinou se to docela povedlo), ale s MySQL nemám žádnou zkušenost.

Pokud to půjde, předpokládal bych, že se převede jen struktura tabulek a data. Asi přijdeš o uložené procedury, triggery atd., pokud v MSSQL byly.

RomanZ
.NET › Jak zrychlit kód?
18. 4. 2013   #175169

O čištění paměti mi nešlo. Šlo mi o to zjistit, jestli ten program při běhu neustále bobtná. Pokud ano, je třeba zjistit, kde Ti ta paměť teče a tu díru ucpat.

A dále: než začneš cokoliv optimalizovat, napřed zjisti, co Ti to brzdí. Teprve až bude jasné, co je špatně, můžeš to zlepšovat. Proto jsem navrhoval to měření se stopkami (System.Diagnostics.Stopwatch) a logovat (znáš log4net?), abys zjistil, kde je úzké hrdlo. Koukání na listbox Ti dává jen přibližnou a bohužel hodně zkreslenou představu. A nezjistíš z toho, která část kódu je pomalá.

No a pokud v rámci zpracování strkáš tisíce položek do listboxu, tak s vysokou pravděpodobností je pomalé jeho vykreslování.  Vyzkoušej, jak se používá Stopwatch a potom změř čas na načtení nějakého množství položek s tím listboxem a pak zkus ten listbox vyřadit a změřit čas načtení stejného množství položek bez něj. Pokud to bude výrazně lepší, tak si ty data v průběhu zpracování strkej do nějaké kolekce a do listboxu je přiřaď až nakonec, ne v cyklu. Před naplněním listboxu na něm zakaž překreslování a po naplnění ho zase zapni.

RomanZ
.NET › Jak zrychlit kód?
18. 4. 2013   #175148

Mimochodem, co je to LB_Hlasky? Není to nějaký listbox nebo nějaká komponenta na formuláři? Pokud ano, zkus ten řádek zapoznámkovat a pustit to bez něj, jestli to bude pomalé i pak.

RomanZ
.NET › Jak zrychlit kód?
18. 4. 2013   #175147

Ahoj, já v tom kódu takhle na první pohled nic závadného nevidím.

V podobných situacích postupuji tak, že si do metody přidám stopky a loguji čas zpracování. Pokud je čas zpracování metody v každém kroku delší než byl v předchozí, hledám ve svém kódu, jestli tam třeba někde nemám sčítání stringů místo StringBuilderu apod. - prostě nějakou prasárnu, která v malém objemu nevadí a ve velkém ano. Umístím stopky na více míst a najdu tak to místo, které za pomalost může.

Pokud je naopak čas zpracování v prvních x krocích přibližně stejný (rychlý) a po těch x krocích se to zlomí a začne to být pomalé, tak se začnu zajímat o paměť, cache a takové věci. Zkontroloval bych, jestli program nespotřebovává stále více paměti - ono tomu pak dojde RAM, začne swapovat na disk a to může být ten zlom ve výkonu. Případně nějaké cache, limity v počtu otevřených spojení apod.

RomanZ
Hry › Otázka ohladom hry
17. 4. 2013   #175100

Viz:

http://newwiki.ceske-hry.cz/Hlavn%C3%AD_strana

Zejména doporučuji zelený obdélník "Jsem tu nový" s tématy "Úvod do tvorby her", "Jaký programovací jazyk zvolit", "Úvod do programování her", "Herní tvořítka", atd. 

RomanZ
Delphi › unity
17. 4. 2013   #175097

#23 Tomix nologin
To snad nebylo nutné. Přestože působí dotazy od Krtek123 zmateně, nepřipadá mi dobré se do něho navážet. Spíš by ho to chtělo navést tak, aby se uměl zeptat a vyjádřil, co potřebuje. I když je pravda, že to vyžaduje trpělivost, neb se mu to ani po jedenácti příspěvcích v tomto vlákně nepovedlo :)

Jde o to, že když mám já sám nějaký problém, se kterým si nevím rady, tak zkusím google. A často najdu vlákno v nějakém fóru, kde měl stejný problém někdo přede mnou. No a pak záleží mé štěstí na tom, jestli mu dobří lidé poradili a nebo jestli to po padesáti příspěvcích končí OT.

RomanZ
Delphi › Nejmenší a největší číslo
15. 4. 2013   #175028

min:=zn1;
if (zn2<min) then min:=zn2;
if (zn3<min) then min:=zn3;
if (zn4<min) then min:=zn4;
atd. by mělo fungovat.

Samozřejmě takto otrocky se to nedělá, rozumnější je mít hodnoty v poli a pole procházet v cyklu.

Dá se to dál vylepšovat - např. záleží, jestli jsou hodnoty setříděné a nebo jestli vzešly z nějaké spojité funkce, to potom můžeš najít extrémy snadněji než procházením všech prvků.

RomanZ
.NET › Učitel c#
15. 4. 2013   #175025

No a otázka je jaká?

Můžeš se podívat na MSDN (třeba http://msdn.microsoft.com/en-us/library/aa288436(v=vs.71).aspx), tam by mělo být všechno, ale pro začátečníka může být těžké tam něco najít. Ale existují i tutorialy zaměřené na začátečníky, chce to trochu googlit.

Nebo si můžeš koupit knížku, (např.: http://knihy.cpress.cz/c-2008.html), ale to se Ti může zdát drahé.

Nebo máš konkrétní dotaz, když nevíš jak pohnout s nějakým problémem, a na to je dobré položit dotaz do fóra. Jenže Ty spíš asi hledáš systematické vzdělání, a na to máš lepší tu knížku nebo nějaké zdroje na webu.

RomanZ
Delphi › unity
15. 4. 2013   #175023

Taky mi není úplně jasné, na co se Krtek132 přesně ptá. Možná neví, jak se pracuje s unitami.

Jestli si dobře pamatuju: Vybereš v Delphi v menu New unit, vznikne nová prázdná unit a uložíš ji pod nějakým jménem (save as).  Není to úplně prázdný soubor, spíš je to taková připravená kostra, do které budeš psát svůj kód. No a potom vezmeš tu funkci / proceduru, kterou máš nyní v tom společném kódu a cut/paste s ní do té nové unity. Když nyní zkusíš program přeložit, bude Ti hlásit, že nezná tu funkci / proceduru. Aby ji zase znal, musíš mu říct, aby hledal i v té nové unitě, a toho se dosáhne přidáním jména nové unity do sekce USES v původním programu.

Je to hodně nahrubo napsáno, už jsem v tom dlouho nedělal, ale snad je z toho vidět, že to není nic těžkého. Prostě to zkus a když na Tebe vypadne nějaká chyba, tak ji sem opiš a někdo rád poradí. Jinak je to celé práce na pár minut, tak se toho přestaň štítit :)

 

 

Hostujeme u Českého hostingu       ISSN 1801-1586       ⇡ Nahoru Webtea.cz logo © 20032024 Programujte.com
Zasadilo a pěstuje Webtea.cz, šéfredaktor Lukáš Churý