Anonymní profil peter – Programujte.com
 x   TIP: Přetáhni ikonu na hlavní panel pro připnutí webu

Anonymní profil peter – Programujte.comAnonymní profil peter – Programujte.com

 

Příspěvky odeslané z IP adresy 2001:718:2601:1f7:4d50:6a...–

peter
CSS › Jak udělat hezké pozadí
8. 9. 2014   #193708

#2 - Zalezi na tom... S kazdym obrazkem se posila asi 1kb hlavicka. 50 obrazku 50x50, rekeme kazdy 2k ma navic 1k hlavicku. Celkem to tedy je 150k misto 100k. Nehlede na to, ze na kazdy obraazek je extra pozadavek na soubor a musi se cekat na jeho dokonceni. Je tedy lepsi optimalizovat na co nejmene souboru za jeste celkem prijemne prace s nimi. Napriklad treba pro hru pexeso mam jeden velky obrazek, ktery pomoci css backgroung-position posouvam pro kazdou kosticku v <div>u.
Muj nazor je, ze stranky by meli byt minimalni na pocet odkazu a obrazku. Bohate na kvalitu obsahu.
Bohuzel to vypada tak, ze na strankach clovek obvykle pracne hleda, kde co maji zasite. Nema to zadnou logickou strukturu. Odkazy nejsou pojmenovane jednoduse nebo srozumitelne. Spousta lidi pouziva zlozvyky ala word jako ruzne velikosti a tucnosti pisem, barvicek, kde se jim zrovna zlibi a vubec nedbaji na nejake normy pro pisemnosti, kde se jim neco malo snazili vstipit uz na zakladni skole s urednimi dopisy a pod.
Takze, pak prijdes na stranku a snazis se tipovat, pod jakymi odkazy je asi schovany obsah, ktery hledas. Muzes to porovnat na iprima.cz a tv.nova.cz. Zkus mi tam najit nejake konkretni videjko, porad a spustit? Kolik kliku te to bude stat. Z kolika odkazu na strance jsi to vybiral? A o kolika odkazech jsi ani nevedel, ze jsou odkazy (pocty se daji zjistit nejakymi developerskymi nastroji nebo mozna info o strance, pripadne v pspadu hledanim "<a "). A kolik odkazu maji resenych pres js? No, a kdyz si obe stranky prohlizis, tak tam presne vidis to, o cem jsem rikal, s pismem nakladaji, jak se jim zachce, cvelikost, barvu, font, sklon, podtrzeni voli nahodile, podle zadne logiky.

peter
PHP › Styl psaní www stránek
8. 9. 2014   #193706

K dotazu #1 - je to prasecina a souhlasim s ostatnimi v pouziti sablon a funkci. Mas sablonu se strankou (echo $hlavicka, paticka, obsah...) a do ni vepises obsah treba pomoci funkce, ktera vygeneruje tabulku, seznam, dotaznik... U obsahu v db si pak urcis typ obsahu, pripadne sablonu, kterou ma pouzit. Pokud pochopis, jak to fungue treba v Textpaternu.
Celou stranku pak pri zmene nechas vygenerovat do tmp/cache adresare, ze ktereho si to pak program vytahuje misto toho, aby to pokazde pracne generoval z db. Cili, overis si, zda tam stranka je a kdyz neni, vygenerujes a kdyz je, zobrazis.

Mam tu takove experimenty se svoji strankou, kdy na zacatku pustim js, ktery mi nacte template sablonu a do ni vepise obsah, css a pod. Nevyhoda je, ze se dramaticky meni vzhled stranky pri nacteni, takove blikani. Vyhoda je, ze v html kodu neni nic navic, krom jednoho tagu script a nepotrebuje to zadnou databazi (coz presne potrebuji pro muj server, kde db nemam).
Druhy experiment pak mam, ze mam sablonu pres iframy. To se mi pak vzhled nerozsype. Ale zase v adresnim radku se nemeni stranky.
Takze mi zbyva asi si udelat php generator html stranek a vygenerovat si pro kazdou kompletni html kod, coz se mi nelibi...

peter
CSS › Zvětšení aktivní plochy odkazu
8. 9. 2014   #193705

max-height?
padding, margin?

div#strip {margin:25px 0;}
 

 

 

Hostujeme u Českého hostingu       ISSN 1801-1586       ⇡ Nahoru Webtea.cz logo © 20032024 Programujte.com
Zasadilo a pěstuje Webtea.cz, šéfredaktor Lukáš Churý