Anonymní profil Filip – Programujte.com
 x   TIP: Přetáhni ikonu na hlavní panel pro připnutí webu

Anonymní profil Filip – Programujte.comAnonymní profil Filip – Programujte.com

 

Příspěvky odeslané z IP adresy 85.71.12.–

Filip
Oracle › datamodeler
30. 4. 2015   #201860

Zdravím, mám tohle zadáni: 

Půjčovna stavebních strojů
Naše firma se zabývá půjčováním stavební techniky již více než 15 let. Všechny údaje uchováváme v listinné podobě, což je mnohdy velmi nepřehledné. Vzhledem k tomu, že se naše firma značně rozrostla, je tento stav neudržitelný, a proto bychom chtěli vytvořit informační systém, který by elegantně a přehledně řešil problematiku výpůjček.
Naše firma půjčuje pouze stroje, které sama vlastní. Jedná se však o značné množství typů a modelů, které jsou našim zákazníkům k dispozici. Typ slouží ke kategorizaci modelů. Kategorie mohou mít své pod kategorie. Jako příklad lze uvést jeřáby, které se dělí na statické jeřáby a mobilní jeřáby. Do dané kategorie může spadat více modelů. Model je však vždy jen v jedné kategorii. Model má vždy svůj název a výrobce. Specifikace modelů může být různá. Není možné obecně stanovit, které atributy jsou u modelů sledovány. Jednou to může být rychlost jindy nosnost, výška atd. Přesto bychom chtěli specifikaci modelů uchovávat v databázi.
Naše firma má po republice několik poboček. Pobočky sídlí na dané adrese. Mají svého vedoucího a otvírací dobu, které se může pobočku od pobočky lišit. Jednotlivé stroje, které jsou určené k půjčování, jsou vždy přiřazeny konkrétní pobočce. Každý stroj lze jednoznačně identifikovat pomocí evidenčního čísla. Každý vlastnosti každého stroje jsou popsány prostřednictvím modelu. U strojů evidujeme rok výroby a datum poslední revize. Někdy je vhodné doplnit stroj poznámkou.
Ceny za vypůjčení jsou rozděleny podle délky výpůjčky na cenu za den, týden a měsíc. Každý model je zpravidla půjčován za jinou cenu. Ceny na pobočkách za stejný model se mohou drobně lišit.
Naše stroje si půjčují jak fyzické, tak právnické osoby. U fyzických osob evidujeme jméno, příjmení, adresu, datum narození, rodné číslo a telefon nebo e-mail. U právnických osob evidujeme název firmy, IČO, adresu, telefonní a e-mailový kontakt.
Když dochází k výpůjčce, chceme vědět, kdo si půjčil který stroj. Zajímá nás, kdy si ho půjčil, kdy ho má vrátit a kdy ho skutečně vrátil. Zákazník platí již při vypůjčení. Za pozdní vrácení může být doúčtováno penále. Stejně tak může být žádán poplatek za poškození stroje. V případě, že je stroj vrácen dříve, vrátíme zákazníkovi peníze, které přeplatil.
Očekáváme, že celý systém bude uživatelsky přívětivý, logický, přehledný a především bude uchovávat všechna požadovaná data.

a tady mám model databáze, chtel bych vás pozádat jestli byste se na to nemohl nekdo podívat a rict jeslti je to dobre nebo spatne, diky

Připojen obrázek.

Filip
MySQL › Dotaz
24. 1. 2015   #198347

Dobrý den, mám dotaz. V jedné tabulce mám dvě ID dvou různých osob a potřebuju podle nich vypsat jednak jména, která jsou ulozena pod ID v jedné tabulce a také vztahy, které jsou charakterizovány ID vztahu v tabulce ve které jsou ulozeny obe ID osob. Vím jak to udělat aby to naslo podle jednoho ID spojitost s druhou osobou, ale nevím, jak to udelat, aby to naslo podle ID druhe osoby spojitost s první osobou :D.Tabulka vypadá nějak takto

+------------------------------------------------+

| id 1.osoby    | id 2.osoby    | id.vztahu|

---------------------------------------------------

dalsi tabulka:

+--------------------------------------------+

id_osoby| jmeno| dalsi udaje             |

další:

+-------------------------------+

typy vztahu

Filip
Java › greenfoot
26. 11. 2014   #196544

Zdravím, potřebuju poradit, nevíte někdo jak pristoupit k metodě pridejKameny ve trídě Start http://pastebin.com/wjgv4KWV , z třídy startOkno http://pastebin.com/jV28zFqA z metody actionPerformed? Děkuji. 

 

 

Hostujeme u Českého hostingu       ISSN 1801-1586       ⇡ Nahoru Webtea.cz logo © 20032024 Programujte.com
Zasadilo a pěstuje Webtea.cz, šéfredaktor Lukáš Churý