Anonymní profil Karel Matoušek – Programujte.com
 x   TIP: Přetáhni ikonu na hlavní panel pro připnutí webu

Anonymní profil Karel Matoušek – Programujte.comAnonymní profil Karel Matoušek – Programujte.com

 

Příspěvky odeslané z IP adresy 78.102.39.–

Karel Matoušek
PHP › ujel mi vlak ve webovém prog…
2. 8. 2015   #203957

Předem se omlouvám za své dotazy. Naposledy jsem programoval v PHP před sedmi lety a teď bych opět něco menšího potřeboval udělat. Pro zájmový kroužek potřebuji udělat web s databází, kde budou uloženy seznamy úkolů, uživatelé si je budou moci zobrazovat a přebírat si z těchto společných seznamů jednotlivé úkoly do svých seznamů úkolů, čímž si je mezi sebou rozdělí. 

Snažil jsem se zorientovat v tom, co se od té doby objevilo a co je teď standard. Na grafiku použiju Bootstrap - ten se mi líbí, na takovou tu interakci s uživatelem jQuery a možná AJAX, na databázi MySQL a celé to oživím a propojím díky PHP. A teď mé dotazy:
1. jQuery a AJAX jsou pěkné věci, ale jakmile bude mít někdo vypnutý Javascript tak stejně musím ještě udělat klasickou verzi webu jako za starých dobrých časů - čisté HTML s CSS a k tomu PHP, je to tak?
2. Je obecně lepší použít odkazy typu domena.cz/seznam_ukolu_254 nebo  typu domena.cz/zobraz_seznam.php?id254 ? Na stránkách bych chtěl využít lokální vyhledávání Google.
3. Jsem zvyklý používat na každou funkci jeden php skript, např. kdybych chtěl naprogramovat program pro knihovnu, tak bych měl index.php, registrace_ctenare.php, vypis_ctenarskeho_konta.php, zobrazeni_knihy.php, vypujceni_knihy_ctenarem.php atd. Pamatuju si že před těmi lety se doporučovalo, aby vše bylo v jednom PHP skriptu a uvnitř byl case přepínač a jednotlivé jeho větve dělaly požadované funkce. Teď zase frčí MVC architektura, ale ta mi přijde na můj úkol zbytečně složitá. Existuje něco mezi? Něco elegantního, ale ne příliš složitého?
4. Míchání PHP kódu a HTML značek výstupu. Jsem zvyklý to prostě míchat a zajišťovat HTML výstup v PHP skriptu. Elegantnější je určitě MVC anebo nějaké ty šablonovací nástroje typu SMARTY, ale to mi přijde taky zbytečně složité - je něco podobně elegantního, ale ne tak složitého?

Budu vděčný za každý postřeh, názor, připomínku nebo nasměrování na dobré články, videa či knihu. Děkuji!

 

 

Hostujeme u Českého hostingu       ISSN 1801-1586       ⇡ Nahoru Webtea.cz logo © 20032024 Programujte.com
Zasadilo a pěstuje Webtea.cz, šéfredaktor Lukáš Churý