Anonymní profil NeregistrovanyHookyns – Programujte.com
 x   TIP: Přetáhni ikonu na hlavní panel pro připnutí webu

Anonymní profil NeregistrovanyHookyns – Programujte.comAnonymní profil NeregistrovanyHookyns – Programujte.com

 

Příspěvky odeslané z IP adresy 77.95.192.–

Hookyns
C / C++ › Potrebujem pomoct s rocnikov…
9. 6. 2019   #383836

Chtělo by to nějaké konkrétní otázky. Úkoly tady za tebe nikdo řešit nebude.

Ale IMHO, pokud si s tímto nevíš rady, z domu, s internetem, po absolvování předmětu, tak se na programování rovnou vykašli.

Hookyns
.NET › MVC vs WebForms
13. 8. 2018   #381230

U nás necháváme WebFormy vyhnít, děláme pouze nutnou údržbu. Když chce zákazník velkou úpravu, tak mu prodáme vývoj nové aplikace, pokud je to možné. Aktuálně pracujeme s poslední verzí ASP.NET MVC a pomalu pokukujeme po ASP.NET Core, ale na ASP.NET MVC máme největší projekty, které budeme ještě několik let aktivně vyvíjet. 

Shrnuto a podtrženo.  Spíše než přemýšlet nad ASP.NET MVC vs WebForms, tak přemýšlet nad ASP.NET MVC vs ASP.NET Core. Core se chytil dost rychle, je vyšperkovaný a už je od jádra multiplatformní. Na ASP.NET MVC je teď asi nejvíce aktivních projektů a nové se stavějí na .NET Core. Takže pokud volíš mezi WebForm a ASP.NET MVC, tak jednoznačně zvol ASP.NET MVC. Na .NET Core pak ani nebude zase tak těžké přejít, protože dost vychází z MVC.

Hookyns
PHP › PHP a UTF-8
12. 8. 2018   #381211

#6 Kit
Okay, to je sice pěkné, ale krapánek OT (řešíme přece postovaný kód), odmysli si tedy všechny zmínky o PHP z mého příspěvku. Platí to obecně, každý soubor máš v nějakém kódování, ať už je to PHP soubor, šablona nebo cokoliv jiného. Vždy se posílá na klienta originál ze serveru a vždy klientu charsetem říkáš, jak se má na data dívat.

Když už, tak ten ukončovací PHP tag je také často zdrojem problémů (jiných samozřejmě).

Hookyns
PHP › PHP a UTF-8
5. 8. 2018   #381115

Typický problém je rozepře mezi kódováním webu (HTML meta charset) a kódování PHP souboru. Nemáš náhodou script zpracovávající daný formulář uložený v něčem jiném než v UTF-8?

Např. pokud s PHP nepracuješ a jen sis chtěl na webu něco změnit, otevřel si ten soubor v notepadu, udělal úpravy a uložil. Notepad ti mohl soubor ale uložit s kódováním ANSI. Pak doručíš klientu ANSI text a v HTML mu říkáš, že je to UTF-8, takže se to tak snaží i reprezentovat.

Hookyns
JavaScript, AJAX, jQuery › Editor do redakčního systému
4. 7. 2018   #221605

#1 z_moravec
Už jsou to roky rokoucí, co jsem hledal nějaký WYSIWYG, takže nemám úplně aktuální přehled, ale došel jsem k "Froala" editoru a byl jsem s ním spokojený. 

NeregistrovanyHookyns
JavaScript, AJAX, jQuery › Dropdown menu
1. 7. 2016   #211757

Jakou radu? Trochu nechápu, o co ti jde. Aby menu zůstalo rozbalené i po přechodu na stránku? To se řeší na back-endu.

Ověříš adresu daného prvku v menu s aktuální adresou a pokud bude shodná, tak tam přidáš nějakou třídu, která menu rozbalí. Případně to můžeš vyřešit i v JS, protože se také dostaneš k adrese.

NeregistrovanyHookyns
Java › Asociace vs. agregace
16. 6. 2016   #211445

Jsem si vědom toho, že obnovuji relativně staré téma, ale hledal jsem něco ohledně agregací a našel jsem tohle, takže je možné, že sem přijde i někdo jiný a bude hledat jasné vysvětlení.

Dle mého je implementační rozdíl jasný.

Asociace je vztah, kdy se instance předává, používá se, ale neukládá se.  

class Foo {
	private byte booSize = 0;

	public void bar(Boo b) {
		booSize = b.size;
	}
}

Co přiložil zakladatel topicku, je agregace, přijímám instanci a ukládám si ji do sebe, poté s ní můžu dělat cokoliv.

    public class Person  
    {  
        private Costume currentClothes;  
      
        public void setClothes(Costume clothes)  
        {  
            currentClothes = clothes;  
        }  
       
    } 

Kompozice je vztah, kdy je třída přímo závislá na ostatních, př:  

class Auto {
	private Motor motor;

	public Auto(/*Motor m*/) {
		motor = new Motor();
	}
}

Instance, na kterých je závislá, si může vytvořit sama nebo přijmout v konstruktoru, ale po ukončení konstruktoru musejí být všechny kompoziční vlastnosti nastavené.

NeregistrovanyHookyns
PHP › nacitani souboru
10. 6. 2016   #211346

1) Ano.

2) Normální a jediný možný.

Pokud je to připojené jako síťový disk, tak v tom není žádný problém. Pro načtení seznamu souborů a složek slouží fce scandir(). Pak si s tím můžeš dělat co chceš. Na php.net si dohledej potřebné fce. To si mohl mimochodem ještě před založením tohohle topicku.

NeregistrovanyHookyns
Java › jQuery plugin
7. 6. 2016   #211240

10s hledání mi přineslo výsledek: http://www.masterslider.com/features/templates/3d-flow-carousel/

NeregistrovanyHookyns
C / C++ › Pomoc s programem
5. 6. 2016   #211201

Kdyby si alespoň uveřejnil nějaké info, ale takto.. Kdo by ti mohl chtít tak moc pomoct, aby ti ještě psal na email a žadonil o zadání úkolu?

NeregistrovanyHookyns
Visual Basic › práce s google mapou
4. 6. 2016   #211183

#12 NeregistrovanyHookyns
To je hloupost,..

Vyzkoušej něco z linku http://stackoverflow.com/questions/638216/vb-net-initialising-an-array-on-the-fly

NeregistrovanyHookyns
Visual Basic › práce s google mapou
4. 6. 2016   #211182

#11 Jorya
Zápis co jsem poslal já je z C# a je validní. Tohle jsem ve VB nikdy nezapisoval ale našel jsem takový zápis:

New With {Key poloha_y, Key poloha_x}
NeregistrovanyHookyns
Java › na co je Java jazyk?
4. 6. 2016   #211154

#12 Kit
Ano vím. C# je v podstatě Mrkvosoftí kopií Javy, :D ale myslím si, že C# je na tom s GC lépe, alespoň jsem nikdy neslyšel na C# GC takovou negativní kritiku jako na GC Javy. Navíc co vím, tak GC v CLR neblokuje CPU. Samozřejmě jej zatíží a zvýší odezvu aplikace, ale neblokuje jako GC v JVM.

BTW, s Javou moc nedělám. Já jsem spíše na ten C#. :D Obecně se ani problematikou GC moc nezabývám, jen jsem chtěl přispět tím málem co o tom vím. :)

NeregistrovanyHookyns
Java › na co je Java jazyk?
3. 6. 2016   #211148

Není pomalá, ale je pomalejší. Co se správy paměti týče (GC), tak na tom není zrovna nejlépe. Je třeba si s tím pořádně pohrát. Jak píše KIIV, tak Java žere paměť. GC se spouští hlavně až když paměť dochází (záleží na typu GC), pak ale zablokuje CPU. Hodně to záleží na tom, jak je aplikace napsaná, ale i tak se někdy dostaneš na hranu a GC blokne app. Pak záleží na app, někdy to vadí a někdy ne.

Samotná Java je pomalejší právě kvůli tomu, že je interpretovaná. Na rychlost C/C++ (a jiným low level jazykům) se v reálu nikdy nedostane. Má sice tendenci si svůj bytecode optimalizovat a zvýšit tak výkon aplikace, ale jak moc to funguje v praxi netuším.

Java se používá hlavně proto, že je moderní a multiplatformní. C# se pomalu ale jistě také žene kupředu, a to díky Monu s Xamarinem. Javu však nikdy nedožene. Spíše se prosazuje JavaScript, který vyhrál v roce 2014 cenu za nejvyšší nárůst. Pomalu a jistě se dostává na všechny platformy. Node.js mu hodně pomohl s obsazením serverového sektoru. V JS je dle mého budoucnost, už jen kvůli tomu, že se většina aplikací začíná dělat online na webu.

NeregistrovanyHookyns
C / C++ › TCP server, TCP klient v Lin…
2. 6. 2016   #211109

Pokud to funguje na jednom zařízení, tak by to mělo fungovat i v síti mezi různými zařízeními, pokud budou tedy IP adresy správně nastavené.

S virtualem jsem měl vždy problém, co se sítí týče, takže zde bych nechal radu na někom jiném.

Každopádně v nastavení té virtuálky je možné nastavit i síť. Mělo by jít nastavit i sdílení adaptéru, což by bylo pro tebe asi nejlepší. Pokud se nepletu, tak virtualbox si normálně vytvoří virtuální adaptér a vytvoří pak mezi OS a virtualizovaným OS vlastní síť, což ti znemožní komunikaci s virtualkou z jiného PC. Sdílení adaptéru by to mělo umožnit. Ale jak říkám, v tomhle jsem spíše laik.

NeregistrovanyHookyns
C / C++ › TCP server, TCP klient v Lin…
2. 6. 2016   #211106

Ano. Pokud jsi na windows, tak v příkazovém řádku příkaz ipconfig, pokud na linuxu, tak ifconfig eth0, př ifconfig wlan0 nebo příslušné jméno adaptéru.

NeregistrovanyHookyns
C / C++ › TCP server, TCP klient v Lin…
2. 6. 2016   #211105

A dodatek. Pokud máš veřejnou IP a k té se snažíš připojit, tak musíš mít zase správně nastavený port forwarding v modemu/routeru. Navíc musíš mít povolenou komunikaci na daném portu ve firewallu.

NeregistrovanyHookyns
C / C++ › TCP server, TCP klient v Lin…
2. 6. 2016   #211103

Pochybuji, že mají obě zařízení stejnou IP adresu. I když jsou připojena ke stejnému modemu (který má svou IP), tak každé zařízení pak musí mít svou vlastní IP adresu v lokální síti.

NeregistrovanyHookyns
JavaScript, AJAX, jQuery › Datepicker, po vyběru nastav…
2. 6. 2016   #211099

Aha, pozdě,.. :D

NeregistrovanyHookyns
JavaScript, AJAX, jQuery › Datepicker, po vyběru nastav…
2. 6. 2016   #211098

Tak? https://jsfiddle.net/2rexv728/

NeregistrovanyHookyns
Visual Basic › práce s google mapou
2. 6. 2016   #211092

#6 Jorya
Klidně mi tykej(te). Jsem mladý kluk. :D 

Nevím, jestli WebBrowser může vzít přímo soubor z projektu a ten rovnou načíst, ale každopádně přijímá text, takže si soubor načteš a vložíš sám.

Do projektu, do resources, si vložíš textový soubor (např. mapa.html), a do něj vytvoříš kompletní HTML stránku obsahující tu mapu z JS fiddle, včetně JavaScriptu. Ten soubor bude součástí výstupního .exe.

Při vytváření WebBrowseru načteš celý soubor mapa.html a předáš ho instanci WebBrowseru skrze parametr DocumentText. Viz odkaz.

Z VB poté můžeš volat JS funkce pomocí WebBrowserInstance.Document.InvokeScript("nazevJSFunkceKteraSeMaZavolat", new object[] { "parametrKPredaniProJSFunkci, latitude na kterou chceš nastavit střed, druhy parametr je longtitude", 17.4567 })

V mapa.html pak bude:

<!DOCTYPE html>
<html>
  <head>
    <script>
      var map = new google.maps.Map(...);

      function nazevJSFunkceKteraSeMaZavolat(lat, lng) {
        map.setCenter(new google.maps.LatLng(lat, lng));
        // Případně něco víc
      }
    </script>
  </head>
  <body>div pro mapu</body>
</html>

Jo, jen upozorním, že ten <script>, která načítá google maps API, potřebuje API key. Api key je součástí odkazu, mám tam nějaký co jsem kvůli tomu jsfiddle vytvořil, tak si vygeneruj svůj.

Celý anymovaný přechod budeš řídit z VB. Jestli má třeba nastavený Timer, tak při každém ticku zavoláš webBrorserInstance.Document.InvokeScript() a zavoláš tím tu JS fci (s parametry délky a šířky - souřadnice), která posune mapu.

NeregistrovanyHookyns
Visual Basic › práce s google mapou
2. 6. 2016   #211087

#4 Jorya
Já jsem zatím pracoval jen s google maps API, takže výhody a nevýhody neznám.

Zde jsem ti vytvořil základní example: https://jsfiddle.net/Lt03mfw4/

Ten interval je tam jen pro demonstraci. Ty si to budeš volat z VB přes javascript:map.setCenter();

Tohle HTML s JS by si měl statické uvnitř tvé aplikace. WebBrowser by měl umět zobrazit i vlastní HTML.

NeregistrovanyHookyns
HTML / XHTML › ::after Prvek mimo div
2. 6. 2016   #211085

#23 peter

Nezabyvam se tim, vzdy jsem mel stranku na prvnich strankach google i bez strongu.

Neříkám, že jen strong je ten klíč, ale sémantika obecně. Zároveň však nechci říct, že sémantika je TOP pro SEO. Jsou lepší způsoby jak udělat SEO, ale sémantika je ta nejlepší v poměru cena/výkon. Zároveň záleží na co si optimalizoval. Pochybuji, že bez marketingu, jen čistě s kódem, by ses dostal na první stranu např. s výrazem "Autobazar Praha", pokud by si neměl správně udělaný obsah. Já jsem s tím jednu dobu experimentoval a dle kódu to skákalo +- 2-3 strany.

Použít h1 na obsah je správné. H1 by měla obsahovat nadpis textu, který na stránce je. Kdyby to bylo v logu, a obsahovalo to název webu, tak to trochu nakopne web (někdy je to žádané), ale zase je špatně zaindexovaný obsah. Čím dynamičtější SEO prvky na webu jsou, tím lépe pro obsah. Tzn. h1 různé pro každou stránku, title různý (ale měl by vždy obsahovat i název/zaměření webu), keyword a description by se taky mohly lišit, ale v praxi jsem to nikdy neudělal, max jsem přidal do keyword slova z h1.

V HTML5 je to však už jinak. Jak jsem psal a odkazoval dříve, stránka může obsahovat více h1 a dokonce je to žádoucí. Elementy body, article, section, nav, aside, header, footer všechny vytvářejí samostatný celek, ve kterém se může znovu začít s h1. To pak vytváří dobrý outline.

Na použití tabulek a iframů vysazený nejsem, takže nic neříkám. :D Já jsem tedy s "float / position" layouty neměl problém ani u IE7. Co jsem napsal, bylo ve všech prohlížečích stejné bez nutnosti použít pro IE samostatný styl. Znám dost CSS "fíglů", které vytvářelo kompatibilitu IE. Jen by mě zajímalo, jak řešíš respo s tabulkovým layoutem.

To s obrázky řeším buď obalovým divem, který obrázky mění na stejnou výšku a šířku případně ořízne nebo používám display table-row / table-cell, když je žádoucí takové to rozházené rozpoložení, kdy jsou všechny obrázky různě velké, jak píšeš.

A tohle je přesně ta diskuse, která by se na jpw vést nemohla, jak si řekl. :D Protože jsme těžce OT.

NeregistrovanyHookyns
HTML / XHTML › ::after Prvek mimo div
1. 6. 2016   #211063

#21 Tomáš123
Přímo specifikace HTML4 to nezakazovala, vyznělo to tedy asi špatně, omlouvám se. Každopádně to byl své doby standard. Našel jsem např. http://webdesign.tutsplus.com/articles/the-truth-about-multiple-h1-tags-in-the-html5-era--webdesign-16824 Je zde i to o HTML5 h1 v sekčních elementech.

Ale lepší zdroj pro to HTML5 tvrzení je snad přímo w3c viz https://www.w3.org/TR/html5/sections.html#the-h1,-h2,-h3,-h4,-h5,-and-h6-elements

Je zde přímo napsané: "These elements represent headings for their sections." A v example je přímo několik h1 tagů.

NeregistrovanyHookyns
HTML / XHTML › ::after Prvek mimo div
1. 6. 2016   #211061

Jen malý dodatek. Našel jsem zahraniční diskusi, ve které stojí, že kniha SEO Bible (ISBN: 978-0-470-17500-2) strong a em popisuje a dokazuje, že strong a em má opravdu o málo větší význam než normální text.

Jinak kdo nezná, tak doporučuji web http://html5doctor.com. Ten krásně popisuje sémantiku HTML5.

NeregistrovanyHookyns
Python › Python - ochrana před spadnu…
1. 6. 2016   #211060

V Pythonu nedělám, takže možná plácnu hloupost, ale to "spadnutí netu" jak zmiňuješ se přece nějak projeví, pravděpodobně vyjímkou, která vyskočí z procedury SendMail() ne? Dej kolem té procedury try-catch (zde jak vidím, tak spíše try-except blok :D) blok. Soubor ti zůstane uložený a pokus o odeslání mailem to neshodí, protože to zachytí try-catch a bude to pokračovat dál.

NeregistrovanyHookyns
HTML / XHTML › ::after Prvek mimo div
1. 6. 2016   #211059

#18 peter
Každý SE (Search Engine) čte celou stránku, ale různým částem přidává různou váhu. Sémantika je "věda". HTML5 bylo vytvořeno právě kvůli tomu, aby pomohlo tvořit sémanticky korektní HTML a nebyla to taková věda jako v HTML4. A všechny SE podporují HTML5 dokumenty (nebo se o to alespoň snaží). 

"Z meho pohledu, kdyby se to melo vyuzit pro seo, tak by se musel dat definovat tag/class v hlavicce. Podobne, jak se tam pisi klicova slova." H1, h2 aj. se v hlavičce nedefinují, ale větší váhu nezpochybnitelně mají.

Já se tedy sémantikou zabývám (nebo spíše jsem se jí dříve zabýval; teď už se orientuji v jiných oborech) a vždy jsem dostal každý web (na požadovaný výraz; pokud byl rozumný a ne příliš obecný) na první stranu google. Při takové optimalizaci hraje sémantika také svou roli, stejně jako black SEO techniky, které google penalizuje, pokud na ně přijde. K sémantice a správnému vytvoření outline je hlavně důležité si dávat pozor na nadpisy. V HTML4 byl např. povolený jen jeden tag h1 na celé stránce. Další se buď ignorovaly nebo měly menší význam, možná dokonce penalizaci, nevím.. V HTML5 jsou sekční tagy, které vytvářejí sekce, kde každá tato sekce může mít vlastní h1. Díky tomu se dá vytvořit krásný outline, který SE berou určitě v potaz. Dobrá utilitka na kontrolu outline https://gsnedders.html5.org/outliner/.

"Nekdy treba nechces slovo na strance zvyraznit, ale potrebujes, aby bylo ve vyhledavaci." To že má strong defaultně tučnost přece není žádný argument, k čemu je CSS? Já mám tedy standardně tučnost u strong odstraněnou. Spíše mu nastavuji mírně jinou barvu nebo ho nechávám naprosto bez formátování. 

"http://www.jakpsatweb.cz/html/text.html - logicky bych to cekal zde, nicmene strong je tam oznacen jako zvyrazneni, takze zvyrazneni formatovani textu by nemelo mit vliv na seo." Jestli sis nevšiml, tak je to v částí logického zvýraznění. Fyzické zvýraznění (tučnost) je jen jeho defaultní vzhled. 

BTW, jakpsatweb jsem snad nikdy nepoužil a nevím, proč mu dáváš takovou váhu. Skoro to zní, jako by nebyla pravda nic, co není na jakpsatweb. Uniká mi něco? Je to snad web od autora vyhledávacího algoritmu google nebo co?

BTW2: Trošku se nám zde rozjíždí flame war. Nepřesuneme to raději jinam? :D S původním tématem tohle již nemá nic společného. :D

NeregistrovanyHookyns
Visual Basic › práce s google mapou
1. 6. 2016   #211051

Pomocí Google maps API si vytvoř vlastní mapu. S tou pak můžeš manipulovat přes JS, klidně měnit pozici. Pak budeš volat odkazy "javascript:TvojeMapa.map.setCenter(new google.maps.LatLng( 49, 17 ) );"

NeregistrovanyHookyns
HTML / XHTML › ::after Prvek mimo div
31. 5. 2016   #211028

#12 Tomáš123
"Ale když ti dnešní kodeři potřebují vypadat cool, tak tam nahážou co nejvíce HTML5 a CSS3" nebylo myšleno na tebe, omlouvám se za nejasnost. Mluvil jsem obecně o mladé generaci koderů, protože v poslední době se ke mně dostávají šablony, kde je vždy tak 50x ::after nebo ::before a je to použité na ty největší hlouposti.

"V prípade, že je takýchto zobáčikov na stránke viac, zmenšuje to HTML súbor." Okay, s tím nejde nesouhlasit. :D Pokud by to množství bylo tak šílené, že už by to znamenalo podstatný nárůst kódu a prodloužení doby stahování i na mobilním internetu, tak ano. To můžeme také začít řešit množství http dotazů, které také zpomaluje načítání (jeden http dotaz znamená 4 zprávy mezi serverem a klientem), protože se provádějí maximálně 3 dotazy současně. V dnešní době "cloudů" zase všichni odkazují na knihovny třetích stran na cizích serverech. Potom ke každé knihovně přilinkuje 20 pluginů a hned máme head ve kterém se stahuje 100 různých souborů a každý z jiného serveru. :D Berte to s rezervou.

Nesmíme zapomenout, že nejideálnější a nejrychlejší web je ten, který má jen jednu HTML stránku, všechny styly a scripty jsou v head a obrázky jsou inline v base64. :D

BTW, vyjádří se zde ještě někdo k elementům strong, em aj? Zajímá mě to.

NeregistrovanyHookyns
.NET › Wrapper libMPSSE_SPI do C#
31. 5. 2016   #211022

Pokud může být chyba přímo v datových typech, tak můžeš mít špatně nahrazené DWORD za uint. DWORD by měl být v posledních verzích windows UInt32, ale nevím na čem běžíš, takže můžeš mít jiné DWORD a můžeš mít i jiný uint, který používáš.

Proč jsi nahradil char[] za byte[]? 

V C# máš LocID místo LocId.

FT_HANDLE je PVOID, tedy nějaký obecný ukazatel. Zkusil bych třeba typ object. Uint by to teoreticky mohl být také, ale jen v případě, že jsi na 32bit systému.

To jsou věci co mě na první pohled napadly. Ještě popřemýšlím.

NeregistrovanyHookyns
.NET › Wrapper libMPSSE_SPI do C#
31. 5. 2016   #211020

Třeba pomůže: http://stackoverflow.com/questions/21460591/wrapping-native-c-struct-in-c-cli

NeregistrovanyHookyns
HTML / XHTML › ::after Prvek mimo div
31. 5. 2016   #211018

OT:

Jinak ty texturované bloky se řešili rozkouskováním. Hlavní div a v něm 3 další. top, mid, bot. Každý měl vlastní obrázek s tím, že prostřední musel být opakovatelný v ose y (to byl vetšinou problém, protože grafici to nechápali). Pokud to mělo být ještě univerzálnější a roztahovatelné do šířky, tak se hlavní div dělil na 3 a každý z nich také ještě na 3. Ta doba je naštěstí pryč. :D Tedy alespoň co se kulatých ohraničení týče. Pro silně designové a texturované weby zaměřené na nějakou tématiku (třeba hry; WoW aj.) to stále platí, protože zde CSS3 nepomůže.

NeregistrovanyHookyns
HTML / XHTML › ::after Prvek mimo div
31. 5. 2016   #211017

To jako vážně? Vždyť jsou to důležité sémantické elementy, které zdůrazňují obsah na rozdíl od jejich variant b a i, které jen mění vzhled. Tohle je věc SEO. Kdyby byly zastaralé, tak proč v HTML5 zůstaly?

Jsem mimo já nebo ty?

Jelikož je neoznačí ani HTML5 validátor (který je dost kritický) za deprecated, myslím si, že se pleteš spíše ty. Ale pokud se pletu, rád se nechám poučit.

NeregistrovanyHookyns
.NET › Skype - čtení chat zprávy a…
31. 5. 2016   #211016
NeregistrovanyHookyns
PHP › Porovnávání časů
31. 5. 2016   #211014

To je ta síla PHP, které zvládne porovnávat jablka a hrušky. Je schopné sčítat čísla a stringy bez ohledu na to, co všechno ve stringu je. 

 Kód:

echo "5 jablek" + "4 hrušky";

vypíše 9.

To je ale trochu OT.

Každopádně nejlepší řešení by bylo ukládat time(), jak zmiňuje KIIV, případně (pokud nemůžeš uložený formát z nějakého důvodu měnit) string zpětně naparsovat do data a pak porovnávat if time() > mktime($h, $i, $s).

NeregistrovanyHookyns
HTML / XHTML › ::after Prvek mimo div
31. 5. 2016   #211013

Elementy DIV a SPAN jsou právě určeny ke grafickým věcem. Nemají žádný sémantický význam, takže tvrzení, že taková věc do HTML nepatří, je přinejmenším nerozvážné. O to méně významu má div a span v HTML5, který je speciálně zaměřený na sémantiku pro hlupáky, kteří to nedokázaly v HTML4.

To že se to používá na takové věci ještě neznamená, že je to správně. Klasika,. když někdo skočí z mostu, skočíš také?

Jakou výhodu zde má využití ::after oproti divu? Dle mého žádnou, spíše to zvějšuje styl, protože je třeba zde ::after pozicovat. Div jen vycentruješ. Ale když ti dnešní kodeři potřebují vypadat cool, tak tam nahážou co nejvíce HTML5 a CSS3 udělátek, aby vypadali "profesionálně". HTML5 a CSS3 je super, o tom bez diskuse, ale pro mě (pro člověka, který dělal cross-browser designy ještě v době IE6), je takovéto použití mrhání talentem CSS3. Na druhou stranu chápu, že dnešní kodeři si s takovou prkotinou neporadí, protože prostě takové věci nemusí řešit ve velkém. Např. border-radius je velká spása. Kolik dnešních koderů by vytvořilo texturovaný blok pro dynamický text se zakulacenými okraji bez CSS3?

Jak jsem již psal předtím, ::after a ::before jsou určeny (nebo alespoň kvůli tomu byly vytvořeny) pro přidání blbinek do textu. Představ si klasický generovaný text na stránce. Obsahuje strongy, emy, odkazy. K tomu jsou tyto preudo elementy určeny. Jak by si chtěl ve WYSIWYGu přidávat obrázky před odkazy (myslím malinkou inkonku, která zvýrazňuje odkaz nebo označuje externí odkaz)? Díky ::after a ::before to tam pohodlně přidáš ze stylu a nerozhodí ti to řádek. Když vytváříš nějakou grafiku, kterou je stejně třeba pozicovat, proč tam cpát pseudo element?

Můžete mě za můj postoj hejtovat, ale z mého pohledu se právě v dnešní době ::after a ::before cpe i tam, kde by být neměl, tam kde jen dělá bordel.

BTW Tome, pěkné využití borderu k vytvoření trojúhelníku. ;) Místo těch bílých si tam mohl hodit rgba() s a 0, ale jinak gj, mě to nenapadlo.

NeregistrovanyHookyns
HTML / XHTML › ::after Prvek mimo div
27. 5. 2016   #210980

::before a ::after jsou určené k jiným věcem (ikonky k odkazům, teoreticky jednotky nebo měna za číslem), rozhodně nejsou určeny k vytváření takových věcí, jak to bohužel někde vídávám. Aby byl design postavený tak, že snad každý element má ::before a ::after.. :D To je dle mého prasárna.

Tvůj případ je velmi jednoduchý, stačí použít obalový div a šipku vycentrovat. => https://jsfiddle.net/c68psbph/

Nechceš div a pozicovat? A ten ::after tam napozicovaný není?

NeregistrovanyHookyns
PHP › Podmienka s dátumom
24. 5. 2016   #210902

$now = time();

if ($now >= mktime(0, 0, 0, 3, 1) && $now <= $mktime(0, 0, 0, 4, 15) { // akce }

NeregistrovanyHookyns
JavaScript, AJAX, jQuery › 3D spin vertikálně JQuery
23. 5. 2016   #210870

Jen upřesním tvou terminologii. Plugin je nějaký doplňkový modul do něčeho. jQuery je knihovna, tedy "balíček funkcí", který ti jen poskytuje své funkce, ale neříká ti, jak máš pracovat. Framework je zase nějaké seskupení něčeho, ale vytváří nějakou kostru a říká ti, jak máš aplikaci vytvářet.

Plugin pro jQuery tedy znamená nějaký kousek kódu, který napsal někdo jiný.

Plain JS, tím  myslím čistý JavaScript bez použití knihoven či frameworků.

d3.js je knihovna právě pro takové hraní se speciální grafikou. Je to ale postavené jen na čistém JS, HTML, SVG a CSS.

three.js už využívá WebGL, to už je trochu jiná liga.

Tobě bude možná stačit jen nějaká z vlastností CSS3, např. 3D rotate zde http://www.w3schools.com/css/css3_3dtransforms.asp

NeregistrovanyHookyns
JavaScript, AJAX, jQuery › 3D spin vertikálně JQuery
22. 5. 2016   #210814

jQuery je jen knihovna, která toho sama moc nenabízí. Lze nějak v jQuery udělat 3D spin? Samozřejmě. Ale jQuery jej neobsahuje, musíš si ho napsat. Nebo se podívat po nějakém pluginu. Takové věci se dělají kombinací JS, CSS, HTML, SVG). Chci jen upozornit na to, že se ptáš špatně. V ČR jsou všichni z jQuery tak zblblý, až to není pěkné. Kdybych ti sem dal 3D rotaci kterou chceš, ale nebyla by v jQuery (byla by např. v plain JS, d3.js nebo three.js), tak ji nepoužiješ?

NeregistrovanyHookyns
Vzdělání › Můžu studovat informatiku na…
15. 5. 2016   #210692

Já jsem studoval na SŠ obor mechanik elektronik, ještě k tomu na vojenské škole, a tam jsme nepřičichly ani k HTML. :D Ale zase jsem se tomu věnoval sám. Učebnici jsem si nikdy žádnou nekoupil. Na internetu je toho poměrně dost. Jak píše Kit, tak problém máš hlavně se sebědůvěrou. Vůbec se toho neboj. Začátek ti přijde těžký a dlouhý s pomalým pokrokem, ale jde to exponenciálně. :) Když budeš chtít, tak přes prázdniny se z tebe může klidně stát "programátorka", obzvlášť, když už nějaké drobné základy máš. :) Programátorka je v uvozovkách, protože budeš rozumět kódu, budeš znát syntaxi a základní konstrukce, ale nebudeš znáš všechny funkce a možnosti. To přijde až časem s praxí, podle toho co budeš potřebovat, to se naučíš.

Když si vzpomenu na svoje počáteční plácání v bahně,.. :D chce se mi i brečet... Někde mám i své staré (skoro 10 let) kódy, ale netroufám se na ně ani podívat.

NeregistrovanyHookyns
Vzdělání › Můžu studovat informatiku na…
15. 5. 2016   #210687

Nevím jak na MU, ale na MENDELU to měli lidé bez předchozích zkušeností těžké. Samozřejmě se počítá s tím, že obor přijde studovat i někdo, kdo programování nikdy neviděl, vše je tomu přizpůsobeno. Bohužel tempo vysoké školy je trošku jinde. V jednom semestru (14 týdnů výuky) se dělá to samé co jeden celý rok na SŠ. Takže jen chození na přednášky a cvičení někdy nemusí stačit, pokud dané věci nerozumíš a máš problém to pochopit. Pokud máš ale dobré myšlení, měla by jsi to zvládnout, každopádně bych ti doporučoval se přes prázdniny, alespoň trochu, podívat na nějaké základy programování. Když princip pochopíš už teď tzn. naučíš je myslet strojově/programově, tak pak ti budou přibývat jen další funkce, syntaxe aj., to už jsou jen věci k zapamatování.

Jen pro přehled, u nás na MENDELU vyletí 60% lidí kvůli 3 předmětům v prvním semestru. Pak dalších 50% z těch zbylých 40% neprojde přes programovací techniky, kde se dělá hodně nízkoúrovňové programování hodně se pracuje přímo s pamětí (v tomto předmětu se dělá s Pascalem, jazyk k ničemu, ale umožňuje právě dobře pochopit principy. Pokud na MU není Pascal, bude tam jistě čisté C, které umožňuje to samé co Pascal).

Každopádně ti gratuluji, že ses přidala do našeho oboru, ve kterém - na rozdíl od tvých spolužáků - na 100% najdeš uplatnění. :) Stojí to za to a když budeš chtít, zvládneš to. Musíš se tomu ale věnovat i ve volném čase, jinak z tebe za ty 3(5) roky dobrý programátor nebude.

NeregistrovanyHookyns
Assembler › kit na assembler
14. 5. 2016   #210678

Pokud se jedná o Atmel, tak většina se programuje přes ISP - rozhraní SPI. Takže si to zkus najít podle toho. Jinak základní programátory se prodávají za cca 150 Kč, najdeš je pod pojmem USBasp.

NeregistrovanyHookyns
.NET › chybejici operatory ve VB.Ne…
14. 5. 2016   #210677

Implementace těch metod je totožná s tím, co jsem ti poslal. Výsledek výpočtu je však navíc obalený funkcí CInt()

NeregistrovanyHookyns
.NET › chybejici operatory ve VB.Ne…
14. 5. 2016   #210674

Tak hluboce jsem se VB nezabýval, ale údajně podle google je Micro vážně neobsahuje, až na verzi 4.2, kde to někomu údajně někomu fungovalo.

Každopádně to můžeš obejít matematicky.

temp <<= 8;

Přepíšeš na 

temp = temp * 256 ' 256 = 2 ^ 8 - 8 počet bitů o kolik chceš posunout

Return CSng((temp >> 4) * 0.0625)

Na 

Return CSng((temp / 16) * 0.0625) ' 16 = 2 ^ 4 - 4 počet bitů posunu
NeregistrovanyHookyns
.NET › pochopeni C# pro preklad do VB
14. 5. 2016   #210671

To jsou bitwise operátory. << a >> jsou posuny binárních hodnot. Př. 255 (binárně 11111111) posunuté o jedno místo doprava tj 255 >> 1 je binárně 01111111, což je 127.

V tvém případě  

temp <<= 8;

 je ekvivalent

temp = temp << 8;

temp je Int32 a readBuffer je byte[], První si do temp uložíš byte z readBuffer na pozici 0 a posuneš jej o 8 míst, tzn. posuneš ho na místo druhého bajtu v Int32. | je binární operátor pro OR.

Takže máš např. readBuffer[] { 127, 64 }. Prvním řádkem uložíš do temp hodnotu 127 (binárně 01111111) a posuneš ji o 8 míst, takže dostaneš 32512 (binárně 111111100000000). Binární operací OR

temp = temp | readBuffer[1];

Dostaneš logický součet čísel 111111100000000 a 1000000, což je 111111101000000, což je 32576.

temp -= (readBuffer[0] >= 0x80) ? 65536 : 0;

(Boolean) ? x : y je ternární operátor. Pokud je hodnota v podmínce na začátku true, vrátí první hodnotu (x), pokud false, tak hodnotu druhou (y). Ten řádek tedy odečítá od temp buď 65536 nebo 0 podle výsledku podmínky, jestli je nultý byte v readBuffer větší než 0x80 (hexadecimální číslo).

return (float)((temp >> 4) * 0.0625);

Tento řádek první posune temp o 4 bity doprava, tzn. odstraní 4 pozice a z dvoubytové hodnoty (16 bitů) udělá hodnotu 12 bitovou. Tu vynásobí nějakým koeficientem. Výsledek převádí na float.

NeregistrovanyHookyns
MySQL › Rozdíl dvou řádků ve stejné…
5. 5. 2016   #210481

   

INSERT INTO vysledky (vysledek1, vysledek2) 
(
    SELECT (posledni.sloupec1 - predposledni.sloupec1), (posledni.sloupec2 - predposledni.sloupec2) FROM (
        SELECT * FROM tabulka ORDER BY id DESC LIMIT 1
    ) AS posledni
    JOIN (
        SELECT * FROM tabulka ORDER BY id DESC LIMIT 1,1
    ) AS predposledni
);

Testovací tabulky + 3 záznamy ve vstupní tabulce.

CREATE TABLE `vysledky` (
  `id` int(11) NOT NULL auto_increment,
  `vysledek1` decimal(10,0) NOT NULL,
  `vysledek2` decimal(10,0) NOT NULL,
  PRIMARY KEY  (`id`)
) ENGINE=InnoDB AUTO_INCREMENT=1 DEFAULT CHARSET=utf8;

CREATE TABLE `tabulka` (
  `id` int(11) NOT NULL auto_increment,
  `sloupec1` decimal(10,0) NOT NULL,
  `sloupec2` double NOT NULL,
  PRIMARY KEY  (`id`)
) ENGINE=InnoDB AUTO_INCREMENT=4 DEFAULT CHARSET=utf8;

INSERT INTO `tabulka` VALUES ('1', '10', '7');
INSERT INTO `tabulka` VALUES ('2', '3', '2');
INSERT INTO `tabulka` VALUES ('3', '28', '27');
NeregistrovanyHookyns
JavaScript, AJAX, jQuery › jquery skrytí elementu
4. 5. 2016   #210474

#9 Tomáš
To může být naprosto cokoliv. Vůbec tvou aplikaci neznám, nevím co je tam použité.

Ale pokud tohle ten problém řeší a jako hot-fix ti to stačí, můžeš po skrytí elementu vyvolat onResize event. Můžeš sám změnit velikost okna, např. o jeden pixel, případně to i nastavit zpět. 

http://stackoverflow.com/questions/1861109/forcing-windows-resize-to-fire

NeregistrovanyHookyns
JavaScript, AJAX, jQuery › Google Analytics
4. 5. 2016   #210473

Jde mu o sledování procesu průchodu stránek. Např. objednávka. Chce sledovat člověka, který vleze do košíku až do chvíle, než odešle objednávku. Pomocí toho to udělá.

ga('create', 'UA-XXXXX-Y', 'auto'); ga('send', 'pageview');

UA-XXXXX-Y je identifikátor. Tam může hodit cokoliv, co uloží u toho uživatele v cookies. 

Na první sledované straně (př. page1.html) bude mít script, ve kterém k uživateli do cookies uloží nějaký identifikátor, např.  document.cookie = "klientID=" + new Date().getTime(); , a poté odešle create s tím identifikátorem a pageview.

To mu vytvoří záznam identifikovaný tím timestampem a pod ním bude mít všechny stránky, na kterých odeslal pageview.

Třeba jsem to špatně pochopil, ale tohle by dle mého mělo splnit jeho požadavky. Jen tedy nevím, jestli mu to řekne, z kama člověk přišel na tu první adresu. To by asi musel posílat ještě něco.
 

NeregistrovanyHookyns
JavaScript, AJAX, jQuery › Google Analytics
3. 5. 2016   #210409

https://developers.google.com/analytics/devguides/collection/analyticsjs/#alternative_async_tracking_snippet

NeregistrovanyHookyns
JavaScript, AJAX, jQuery › jquery skrytí elementu
3. 5. 2016   #210391

Tak i když je to spíše takový hot-fix, tak při volání .hide() můžeš zavolat ten resize(), pokud se k němu dostaneš tzn. pokud máš přístup k instanci třdy nebo k objektu, ve kterém se ta metoda nachází. Ale vážně je to spíš hot-fix než správné řešení.

NeregistrovanyHookyns
JavaScript, AJAX, jQuery › jquery skrytí elementu
2. 5. 2016   #210384

"on se tam přidává a mizí podle toho jak se scrolluje" Tak to může být navázané na hromadu dalších scriptů a CSS na to nemusí mít v podstatě žádný vliv.

Pokud to reaguje na resize okna, tak je tam určitě nějaká übercool respo "optimalizace", která přepočítává pozice. Ten text může mít nastavený fixní height, proto se ti nerostáhne. To si můžeš jednoduše zkontrolovat přes nástroje, jaké styly na tom elementu jsou.

NeregistrovanyHookyns
JavaScript, AJAX, jQuery › Promenne z PHP do javascriptu
2. 5. 2016   #210383

#6 q
Okay no. Na takových datech lze zneužít toho, že JSON má stejnou syntaxy, přece jen vychází z JS že?! :D I když mě teď z hlavy nic nenapadlo, co by podpořilo mé tvrzení, existují jistě případy, kdy je třeba parser použít, např. kvůli nějakým speciálním symbolům nebo escapování, které si JSON vytvoří.

Pro jeho použití je tedy tvá odpověď správná, omlouvám se.

NeregistrovanyHookyns
JavaScript, AJAX, jQuery › Promenne z PHP do javascriptu
2. 5. 2016   #210374

Aha, podle reakcí ostatních jsem si to špatně přečetl. $x a $y jsou pole,.. Měl jsem za to, že jsou to jen desetinná čísla. :D

Poté by mělo stačit:
var x = JSON.parse("<?php echo json_encode($x); ?>");
var y = JSON.parse("<?php echo json_encode($y); ?>");

V podstatě jako napsalo q, ale jeho x a y by byly stringové proměnné. Je třeba JSON ještě v JS naparsovat a to právě pomocí JSON.parse().

 

 

Hostujeme u Českého hostingu       ISSN 1801-1586       ⇡ Nahoru Webtea.cz logo © 20032024 Programujte.com
Zasadilo a pěstuje Webtea.cz, šéfredaktor Lukáš Churý