Anonymní profil Štěpán Bechynský – Programujte.com
 x   TIP: Přetáhni ikonu na hlavní panel pro připnutí webu

Anonymní profil Štěpán Bechynský – Programujte.comAnonymní profil Štěpán Bechynský – Programujte.com

 

Příspěvky odeslané z IP adresy 158.194.63.–

Štěpán Bechynský
Offtopic › Začínající programátor a prá…
29. 1. 2008   #64408

Velké softwarehousy nabírají i lidi s minimální praxí. Co jsem slyšel (nikdy jsem pro takovou firmu nepracoval, takže nemohu posoudit pravdivost) tak tyto firmy naberou hromadu lidí, dají jim ve zkušební době pořádně zabrat ("podřadná" práce, neplacené přesčasy) a kdo to vydrží, tak se má pak dobře. Ostatní vyhodí.

Jak je to s platovým postupem u jmenovaných firem zhola netuším. Nikdy jsem tam nepracoval. Bývá zvykem, že se plat zvyšuje po 3-6 měsících od nástupu, tedy po zkušební době. Co zvyšuje cenu na trhu, jsou různé certifikace, takže je určitě dobré si certifikace průběžně dělat. Většinou nestojí mnoho, např. od Microsoftu jsou za 100 USD a jde se na ně připravit samostudiem.
Na co je dobré myslet, jsou různé nepeněžní benefity, které firma dává (mobil, služební auto, stravenky, internet domů). Pak možná zjistíte, že sice berete 25k, ale na benefitech dostanete několik tisíc navíc.
U velkých firem jsou běžné platové třídy, kdy je jasně dáno, že člověk na pozici Junior Developer bere v rozmezí od ... do ... Pak je také jasně dáno, kdy se plat zvyšuje a za jakých podmínek.
Co bývá nemalou součástí platu, jsou roční odměny. Tam by také mělo být stanoveno kdy jsou a kdy ne. Ve finále pak zjistíte, že roční plat není 12x plat měsíční.

Štěpán Bechynský
Offtopic › Začínající programátor a prá…
29. 1. 2008   #64384

Práci seženete naprosto bez problémů. Pokud obejdete firmy typu Logos, NESS, ICZ, ... tak budete mít práci v podstatě okamžitě. Počítejte ale s tím, že plat nebude nějak závratný (odhadl bych to na max 25k) a budete dělat dost nezáživnou práci, kde nebude moc prostoru pro vlastní názory, jak to či ono naprogramovat.

 

 

Hostujeme u Českého hostingu       ISSN 1801-1586       ⇡ Nahoru Webtea.cz logo © 20032024 Programujte.com
Zasadilo a pěstuje Webtea.cz, šéfredaktor Lukáš Churý