Anonymní profil enzoe – Programujte.com
 x   TIP: Přetáhni ikonu na hlavní panel pro připnutí webu

Anonymní profil enzoe – Programujte.comAnonymní profil enzoe – Programujte.com

 

Příspěvky odeslané z IP adresy 88.100.183.–

enzoe
Offtopic › výběr kompu
18. 7. 2008   #79803

Ahoj, sestava od Chrastyho je vážně dobrá, jenom k tomu 24" monitoru bych doporučil silnější grafiku. Radeon 4850 je dneska nejlepší volba, jestli tedy netrpíš předsudky vůči AMD-ATI :)

enzoe
Offtopic › výběr kompu
14. 7. 2008   #79439
enzoe
C / C++ › Oddělení aplikační a prezenč…
30. 6. 2008   #78488

Bohužel přímo odkaz na nějaký tutorial nemám, ale v zásadě nejde o nic složitého. Tomu na co se ptáš se říká vrstvená architektura (multitier architecture). Tento přístup je založen na objektovém přístupu k programování.

Představ si, že chceš vytvořit program například pro analýzu nějakých logovacích XML souborů. První věc, kterou tento program musí zvládat je samotné čtení potřebných dat ze souborů. Proto vytvoříš třídu, která bude obstarávat všechno potřebné pro načtení dat s metodou například nactiData(), která data předá jako návratovou hodnotu. Potom bude určitě potřeba data nějak zpracovat, takže vytvoříš další třídu (říkejme jí třeba aplikační), která místo aby složitě načítala data, prostě vytvoří instanci třídy kterou sis připravil v předchozím kroku a zavolá její metodu nactiData(). Data jsou načtená velice jednoduše jedním příkazem, takže zbytek kódu se může zabývat jen jejich zpracováním, například metodou zpracujData(), která jako navratovou hodnotu bude předávat výsledek tohoto zpracování. No a na závěr je třeba samotné výsledky nějak prezentovat, napřklad formou pěkného grafu. Proto vytvoříš poslední třetí třídu (prezentační), která zajistí vytvoření okna a vykreslení pěkného grafu. Samozřejmě, aby bylo možné vykreslit graf, musíš mít k dispozici zpracovaná data. Proto vytvoříš instanci aplikační třídy a zavoláš metodu zpracujData(), tedy jediným příkazem provedeš načtení i zpracování dat. Dále už se staráš jen o to aby ten tvůj graf byl co nejhezčí a otázka nějakého zpracování souborů tě netrápí, protože to za tebe udělají nižší vrstvy programu.

A na závěr dvě velice důležité zásady. Nižší vrstva nikdy nesmí používat žádné metody vrstev vyšších. Další zásadou je opravdu striktní oddělení vrstev, tedy v každé vrstvě se vyskytuje pouze kód souvysející s jejím úkolem a účelem.

Doufám, že mi podařilo ti tuto problematiku alespoň částečně přiblížit. Víc se dozvíš například na wikipedii http://en.wikipedia.org/wiki/Multitier_architecture

enzoe
Matematika › Soustavy rovnic a program
11. 6. 2008   #76522

To Anonymní uživatel : Ahoj, pro programové řešení soustav lineárních rovnic lze s úspěchem použít Gausovu eliminační metodu (Gaussian elimination). Samo o sobě to není příliš složité, ale jsou potřeba alespoň základní znalosti Lineární algebry (hlavně práce s maticemi a jejich úpravy).

Anonymní uživatel
Java › NazdarSvete.java
18. 11. 2007   #55171

To Al : Každopádně, pokud používáš windows XP systémová proměnná path se nastavuje takto:
Tento Počítač -> Vlastnosti -> záložka Upřesnit -> Proměnné prostředí
Tam vyber systémovou proměnnou Path a stiskni Upravit, na konec přidej středník a cestu do bin adresáře jdk např. c:\program files\java\jdk1.6.0\bin;

 

 

Hostujeme u Českého hostingu       ISSN 1801-1586       ⇡ Nahoru Webtea.cz logo © 20032024 Programujte.com
Zasadilo a pěstuje Webtea.cz, šéfredaktor Lukáš Churý