Anonymní profil Anonymní uživatel – Programujte.com
 x   TIP: Přetáhni ikonu na hlavní panel pro připnutí webu

Anonymní profil Anonymní uživatel – Programujte.comAnonymní profil Anonymní uživatel – Programujte.com

 

Příspěvky odeslané z IP adresy 213.192.22.–

Právo a podnikání › WWW developing...
7. 1. 2009   #93959

Anonymní uživatel napsal:
pár súkromných módov v php pre phpBB...ktoré nikdy nevyšli (vyšli len neboli "dosť bezpečné") =D pretože mi to obuzerovali na phpBB.com



A co kdybys je vylepšil, aby dost bezpečné byly? Projekty a komunity se nepřizpůsobí tobě, ty se musíš přizpůsobit jim. O tom to je...

Offtopic › Ovládání webu přes SMS
7. 1. 2009   #93955

Já tohle řeším přes vlastního Jabber (XMPP) bota. Přihlašovat se na SSH kvůli každé hlouposti je otrava :-) A s mobilním Jabber klientem ho můžu ovládat i z mobilu.

Právo a podnikání › Databáze
7. 1. 2009   #93947

To dalaman : Dneska kdo nenapsal framework v PHP už na základce, ten si v životě neškrtne! :-)

Python › Poker
7. 1. 2009   #93941

IMHO spíš nějak takhle:

#!/usr/bin/python

#-*- encoding: utf-8 -*-

import random


# definice karet, v tomto případě jen čísla, ale může to být pole obsahující cokoliv
karty = range(1,32)


def promichej(karty):
"""
Náhodně promíchá zadané pole.
"""
n = len(karty)
for i in range(n):
x = random.randint(0, n - 1)
y = random.randint(0, n - 1)
karty[x], karty[y] = karty[y], karty[x]
return karty


# definice globálních proměnných
hrac1 = []
hrac2 = []
stul = []


# === hrajem! ===

# zamícháme karty do baliku
balik = promichej(karty)

# rozdáme karty hráčům
hrac1.append(balik.pop())
hrac2.append(balik.pop())
hrac1.append(balik.pop())
hrac2.append(balik.pop())

# vyložíme na stůl
for i in range(3):
stul.append(balik.pop())


# jak to vypadá?
print "hráč 1: %s" % (hrac1)
print "hráč 2: %s" % (hrac2)
print "stůl: %s" % (stul)

PHP › PHP Framework - jaký??
7. 1. 2009   #93930

Bych být vámi kouknul na Django a na Ruby on Rails. Tím kouknout myslím zkusit si s nimi něco naprogramovat. Minimálně si rozšíříte obzory, což nikdy nemůže uškodit, a třeba se vám některý z nich bude líbit.

C / C++ › [Algoritmus - rebus] Kruhový…
7. 1. 2009   #93904

Shaolin: Napsal jsi do zadání paměť konstantní velikosti, tak jsem to chápal jinak. Každopádně řešení od o-loxe vypadá jako nejlepší :-)

Honza
OS - GNU / Linux › UBUNTU FTP KLIENT
4. 1. 2009   #93465

Gnome Commander

HTML / XHTML › Má smysl psát v XHTML 1.1?
30. 8. 2008   #83994

Je jedno ve které specifikaci HTML/XHTML píšeš, důležité je, aby byl web napsaný správně sémanticky.

XHTML se dnes považuje za slepou uličku, takže nějak moc ho řešit nemá cenu, 1.0 Transitional nebo Strict bohatě stačí. Budoucnost je HTML5.

OS - GNU / Linux › Ubuntu 8.04 LTS (Hardy Heron…
24. 8. 2008   #83488

To Tocimanko : i386

HTML / XHTML › Ukonceni nadpisu
22. 8. 2008   #83405

display: inline;

Offtopic › Shareware,licencia,reklamná…
21. 8. 2008   #83364

Je jen na tobě, pod jakou licencí program distribuuješ. Za o že to bude Shareware nic nezaplatíš, ale pokud zisk z prodeje přesáhne určitou částku, tak to musíš zdanit, případně si založit živnost.

Photoshop › Jaký program byste mi doporu…
21. 8. 2008   #83363

Haf napsal:
Čau, chtěl bych se naučit s nějakym grafickym programem a chci si vybrat takovej program, kterej upřednostňujou firmy zabývající se tvorbou www...jednoduše mi jde o to, abych se neučil pracovat v nějakym programu, který firmy vůbec nechtěj.

Je photoshop nejpoužívanější mezi českýma firmama?



Jestli máš přebytečných 21 tisíc Kč, tak Photoshop, jinak GIMP. Firmám to může být v zásadě jedno, důležitý je co dokážeš, ale každej určitě rád ušetří za licence pro Photoshop. Prakticky je jedno v čem umíš, ty programy jsou stejně všechny dost podobný a většina věcí se dělá stejně.

CSS › Aký program používate na CSS…
21. 8. 2008   #83362

GVim úúúúúplně na všechno :-)

OS - GNU / Linux › Ubuntu 8.04 LTS (Hardy Heron…
21. 8. 2008   #83361

2Architekt: Tocimanko chce distribuciu, ktoru nemusi stale nastavovat a konfigurovat a ak sa nemylim (co sa mozno mylim), tak Debian jeho podmienky prilis nesplnuje. Za to Ubuntu do bodky. To je plne pouzitelne hned pri prvom spusteni :) Jedine co treba je este pripadne postahovat par programov, ale to uz zavisi na kazdom uzivatelovi.



Jojo, mýlíš se. Rozdíly mezi Debianem a Ubuntu jsou v zásadě dva. Ubuntu zásadně zjednodušuje řešení uživatelských práv (sudo na všechno), což je spíš nevýhoda, pokud to s Linuxem myslíš vážně (rozdíl mezi rootem a uživatelem chápe i moje mamka :-). A druhej rozdíl je v tom, jak rychle se do systému dostane novej software, což je u Ubuntu o něco dříve, protože Debian má velké nároky na stabilitu software a než balíčky projdou do verze Testing (ideální na desktop, Stable je na servery) tak to může trvat o pár dní déle, než u jiných Linuxovýxh distribucí (ale to je spíše také výhoda, protože se tím eliminují problémy, jako zmíněné 5min. bootování).

Python › Bot a kódování
17. 8. 2008   #83070

zprava =  str(msg.getBody()) 

To str() je zbytečné a způsobuje tu chybu.

Visual Basic › Tetst pripojenia internetu
17. 8. 2008   #83066

Google -> ping
Google -> ICMP

Anonymní uživatel
Standardy W3C, validita a doctype › Jak na tento layout?
16. 8. 2008   #82969

Jestli chceš mít patičku vždy dole, musíš použít JavaScript.

Offtopic › Vyplatí se nakupovat ze zahr…
9. 8. 2008   #82426

Chrasty napsal:
Celá tahle věc se týká jen toho, když si necháváš něco poslat... pokud si koupím, řekněme, notebook v Americe a ponesu ho přes kontrolu v brašně jako svůj normální notebook, tak nemůžou ani ceknout:-)



Tak ho musíš proclít a zaplatit DPH, jinak se dopouštíš podvodu. Jedině kdyby sis ho koupil v Duty Free Shopu na letišti, tak nemusíš platit.

Webové servery (Apache, IIS...), .htaccess › HOSTING DOMA
28. 6. 2008   #78318

Hlavně potřebuješ kvalitní, stabilní a rychlé připojení k internetu (symtrická linka, rychlost řádově v mbit/s) a externí IP adresu. Máš?

Linux třeba Debian.

Offtopic › Začínající programátor a prá…
22. 6. 2008   #77763

To Pluto : Programování mikroprocesorů se taky počítá, zvláště kdybys chtěl programovat v C/C++. Pro programování v C# nebo Java to nemusí být takové terno, ale záleží na tom kdo to v té konkrétní firmě bude posuzovat. Dá se říci, že programátoři mikroprocesorů v assembleru mají lepší předpoklady pro psaní efektivních algoritmů (omezení malou pamětí programu, malou RAM, atd.), než programátoři co začínali s vysokoúrovňovými jazyky. A to je to co by na tobě mohli ocenit, nebo z čeho bys mohl udělat svou přednost (pokud si myslíš že to platí i pro tebe). V zásadě je stejně jedno v jakém jazyce umíš programovat, pokud máš programátorské myšlení, další jazyky se naučíš snadno.

Offtopic › Chtěl bych sestavit tým pro…
22. 6. 2008   #77759

No, nápad to není špatnej, ale asi těžko se vám podaří zrealizovat. Ale nezoufejte, jsou miliony OpenSource projektů, do kterých se můžete zapojit, přispět svou trochou do mlýna a něco se přitom přiučit. A to se týká nejen programátorů, ale i grafiků a všech ostatních profesí. Pokud máte čas a chuť něco dělat, nečekejte na nic a do nějakého projektu se zapojte.

Offtopic › Bude programování pro Čechy?
21. 6. 2008   #77532

To Quiark : Ti Indové maj mnohem lepší vzdělání, než my tady.

Co se týče "code monkeys", ti jsou a budou potřeba taky. Dneska se maká stylem kdy programátoři udělaj tu náročnou práci v nižších programovacích jazycích, třeba naprogramujou .NET, a armády "code monkeys" pak v .NETu bastlí programy (tím nechci říci, že každý kdo dělá v .NETu je "code monkey").

Offtopic › Programovací jazyky
21. 6. 2008   #77531

To bukaj : V logice kódu se dá prasit téměř všude, ale jazycích, které mají poměrně striktní syntaktická pravidla, jako třeba Python, nejde moc prasit alespoň ten vzhled. I třeba v tom PHP není důvod proč už z principu nepsat rovnou pěkným přehledným stylem. U OpenSource projektů se na tu úpravu docela hledí, ale dle mých zkušeností, když na projektu dělá jen jeden člověk, je to většinou prasečina, ve které se vyzná jen on. Větší softwarové firmy dokonce zaměstnávají kontrolory kvality kódu, kteří na tohle dohlížejí.

Dobrá podpora OOP nějakého jazyka by se dala definovat jako: rychle, příjemně a bezproblémově se v něm objektově programuje. OOP je jen způsob, ale oproti procedurálnímu programování je to mnohem lepší (efektivnější) způsob, jak dosáhnout nějakého výsledku.

Offtopic › Bude programování pro Čechy?
21. 6. 2008   #77519

Tomu nevěř. Jednak i v německu patří programátoři k nejlépe placeným povoláním, tudíž by si většina odchodem jen těžko polepšila. A druhá věc je, že zas takovej počet cizinců programátorů se sem nedostane, už teď je jich solidní nedostatek, to se spíš firmy přesunou na východ, do Indie, apod.

Offtopic › Programovací jazyky
20. 6. 2008   #77442

To Tomcat : V zásadě sohlasím, od PHP5 je podpora OOP docela dobrá, alespoň teoreticky. Nevím jak dnes postupuje vývoj, už v PHP nedělám, ale když sem se snažil v něm programovat objektově, nebavilo mě stále dokola řešit, jestli jsem udělal chybu já, nebo kluci ze Zendu něco zapoměli implementovat, nebo to implementovali blbě. Viz. např. http://latrine.dgx.cz/jsem-zdesen-z-php5

Offtopic › Programovací jazyky
20. 6. 2008   #77427

Je mnoho důvodů, proč PHP považuji (a nejen já) za špatný jazyk. Jeho základní problém je, že vzniklo bez jakékoliv promyšlené koncepce a stejně tak probíhal i jeho další vývoj - prostě nabalování a lepení dohromady všelijakých funkcí a syntaxe, podle toho, co se komu zrovna hodilo. Výsledkem je neskutečnej bordel. Třeba funkce - některé jsou pojmenované podtržítkovou syntaxí, jinde jsou slova nalepená na sebe, jména a pořadí parametrů funkcí jsou zcela náhodná. Ve výsledku to zamená, že bez manuálu nebo fenomenální paměti se člověk skoro neobejde. Nebo dvě syntaxe pro bloky kódu - "if: endif;" a "{ }", nejlépe když je někdo podle nálady kombinuje. U složitějších konstrukcí, zvlášť když někdo neodsazuje správně, jsou ty endif; apod. na zabití. Příliš mnoho volnosti v možnostech jak psát a žádná pravidla (pokud si je člověk nedonesl odjinud) způsobují, že programy v PHP jsou převážně více než špatně čitelné a společný vývoj nebo přebírání programů po někom je skoro noční můra. Chybějící koncepce jak vlastně vyvíjet aplikace v PHP, špagetový kód a patlání HTML a přímo do zdrojáku způsobuje, že ve většině aplikací se vyzná jen jejich autor a po nějaké době ani on. Mizerná podpora OOP způsobuje, že OOP v PHP používal jen málokdo a lidi nemají moc chuť se ho učit, i když by tak dneska měli programovat všichni. A důvodů, proč říci PHP ne, je mnohem víc (poradí Google). Třeba jeho extrémní systémová náročnost (např. oproti Pythonu je 3-5x náročnější), díky které se v zásadě nehodí na žádné velké aplikace počítající se zátěží, jako webové hry (je sakra rozdíl, jestli je pro stejný pořet hráčů nebo uživatelů potřeba pořídit a platit provoz čtyř serverů, nebo jen jednoho). Závěrem bych to shrnul tak, že programovat slušně a efektivně v PHP vyžaduje velké úsilí, množství návyků, znalostí a zkušeností, které drtivá většina "programátorů" v PHP postrádá a které programováním v PHP získají jen velmi pomalu, jestli vůbec. To, co po více než deseti letech zkušeností s PHP oceňuji právě na Pythonu nejvíce je jednoduchá syntaxe a striktní syntaktická pravidla, která neumožňují tak zásadně prasit zdrojáky.

Offtopic › Typ osobnosti
19. 6. 2008   #77402
Python › Rekurze
16. 6. 2008   #77133

To CML : Jsou dvě možnosti. Buď je to tím, že ten tvůj kód vypadá tak prasácky, že se mi ho ani nechce luštit :-) a tím pádem by tam mohla být nějaká chyba, kvůli které se ti tam něco zacyklí. Nebo jsi zkusila vygenerovat až příliš mnoho kombinací a nevešlo se ti to na disk.

Nicméně pěkně "čistý" program s použitím rekurze by měl vypadat takto:



#!/usr/bin/env python
# -*- coding: utf-8 -*-

def kombinuj(soubor, hodnoty, hash, delka):
for pismeno in hodnoty:
novyHash = hash + pismeno
if delka > 0:
kombinuj(soubor, hodnoty, novyHash, delka - 1)
else:
soubor.write("%s\n" % (novyHash))
return True

if __name__ == "__main__":
soubor = open('temp.txt', 'w')
hodnoty = "abcdefgh"
delka = 8

kombinuj(soubor, hodnoty, "", delka - 1)

soubor.close()

Tady není důvod, proč by se to mělo seknout. Jedinej problém může být velikost vygenerovaného souboru, a to že to nezvládne filesystém, nebo místo na disku. Kdyžtak před to zavolání funkce kombinuj() přidej:
    print "Vygeneruji %.3fkB!" % (len(hodnoty) ** delka * (delka+1) / 1024.0)

a hned budeš vědět, co tě čeká. Ten příklad nahoře vygeneruje necelých 150MB. Jsem si to prvně neuvědomil a pustil jsem tam vygenerovat 16-ti znaková slova z 16-ti písmen, což je soubor o velikosti 285 miliónů terabajtů :-)

Chytré telefony, komunikátory a jejich OS › TyTN vs. Asus P535 + BT klav…
16. 6. 2008   #77110

yaqwsx napsal:
Co je lepší? Měl jsem teď možnost mít půjčené PDA, a hrozně se mi to zalíbilo. NAšel jsem 2 kandidáty: TyTN a P535 + BT klávesnice. Co je lepší, když bych chtěl občas při cestování zapařit nějákou tu gamesku, možnost pracovat s e-maily, popřípadně nějáký ten filmeček, atd?



TyTN má můj šéf, nějakou dobu jsem si s ním hrál, ale moc mě nenadchnul. TyTN II by mohl být lepší, ale v zásadě všechny Windows Mobile zařízení jsou nic moc. Ale na mě nedávej, já jsem rozežranej z používání iPhone, to je trochu jiná liga. Zanedlouho bude k dispozici verze s GPS a pak už bude iPhone umět "všechno", tak bych zvolil ho. Určitě neuděláš chybu.

Offtopic › Na co linux?
16. 6. 2008   #77091

liskX napsal:
No dokumentace asi bude english a to já neumím.



Začni s tou angličtinou, bez ní se při programování neobejdeš.

Sítě › www
18. 5. 2008   #74225

Potřebuješ HTTP server, třeba Apache http://httpd.apache.org/ a jestli nechceš přistupovat na stránky jen podle IP adresy serveru, tak tam budeš potřebovat ještě nějakej DNS server.

K čemu je ti doma 32 počítačů?

PHP › Výpis dat do tří sloupců
17. 5. 2008   #74184

To insider : Break není potřeba. Pokud jde o rozdílnou výšku, dá se to pořešit tím, že se po X položkách (dle počtu na řádek) uzavřou do DIVu s clear: both;

Python › z *.py do linuxovej binárky
16. 5. 2008   #74041

A k čemu by to bylo dobré? Interpretr Pythonu je základní součástí snad každé linuxové distribuce, a kdyby náhodou nebyl, není problém ho tam jednoduše doinstalovat. Pokud ti jde o zabezpečení proti krádeži zdrojáků, distribuuj programy ve formě Pythonovského bytekódu - *.pyc souborů http://pyfaq.infogami.com/how-do-i-create-a-pyc-file

OS - GNU / Linux › Kubuntu 8.04 - rozdělení disku
15. 5. 2008   #74040
PHP › Výpis dat do tří sloupců
15. 5. 2008   #74039

cheeester napsal:
Zdravím,

mám otázku: jak se řeší výpis dat z databáze do tří sloupců? Jako tomu je třeba v e-shopech.
Výrobek 1 Výrobek 2 Výrobek 3
Výrobek 4 Výrobek 5 Výrobek 6
Výrobek 7 ..

Předem díky



Rozhodně bys to neměl házet do tabulky, jak ti tu špatně radí. Dej to do divů se stylem float: left a width odpovídající třetině šířky pro ty tři sloupce. Pak se ti to pěkně poskládá bez ohledu na počet produktů.

OS - GNU / Linux › Kam sa pohnut z Gentoo? Na a…
14. 5. 2008   #73856

Debian

Offtopic › Ukazte svou plochu
14. 5. 2008   #73854

Jak to tady pozoruju, jsem asi dost velkej minimalista.

Offtopic › WMP11 vs. WinAmp
13. 5. 2008   #73829

Já používám Rhythmbox a naprostá spokojenost, případně si pustím na webu Last.fm

OS - GNU / Linux › Porovnanie IM klientov v Lin…
11. 5. 2008   #73603

Smokie napsal:
Zaujimaju ma vase skusenosti s IM klientami, ktori sa nachadzaju v Linuxe.

Ja sam som ich uz niekolko vyskusal (Pidgin, Licq, kopete), ale ani jeden nesplna konkretne klucove poziadavky. Chybaju tam notifikacie prichadzajucich sprav a notifikacie pri pripojeni konkretnych vybranych uzivatelov. Doteraz som pouzilval pod wine Trillian, ktory toto vsetko obsahuje, ale jeho beh nie je idealny a pomaly cim dalej tym viac problemovy. Tak hladam alternativu.

Neviete o niecom?



Pidgin tohle všechno (samozřejmě) umí. Notifikaci uživatele nastavíš pravým klikem na jméno v seznamu a tam "Přidat sledování kamaráda...". Pokud chceš nějaký lepší možnosti notifikace zpráv, v zásuvných modulech si zapni modul "Upozornění na zprávu" a nastav si ho podle potřeby (doporučuju připojit řetězec "(*) " před nadpis okna a nastavit hint manažera oken na urgent).

 

 

Hostujeme u Českého hostingu       ISSN 1801-1586       ⇡ Nahoru Webtea.cz logo © 20032024 Programujte.com
Zasadilo a pěstuje Webtea.cz, šéfredaktor Lukáš Churý