× Aktuálně z oboru

Vychází Game Ready ovladače pro Far Cry 5 [ clanek/2018040603-vychazi-game-ready-ovladace-pro-far-cry-5/ ]
Celá zprávička [ clanek/2018040603-vychazi-game-ready-ovladace-pro-far-cry-5/ ]

Laserová klávesnice

[ http://programujte.com/profil/1483-lukas-chury/ ]Google [ https://plus.google.com/101446994797551111026?rel=author ]       [ http://programujte.com/profil/118-zdenek-lehocky/ ]Google [ ?rel=author ]       9. 6. 2005       19 543×

Laserová virtuální klávesnice společnosti i-Tech promítá na stůl "klávesy" pomocí speciálního laserového paprsku, zatímco druhý senzor snímá plochu klávesnice. Spolupráce klávesnice je možná jednak klasicky s PC nebo například s mobilním telefonem a kapesními počítači PDA. Patří mezi ně ty s operačním systémem MS Windows 2000/XP, Palm OS, Windows Mobile (Smartphone i Pocket PC), Symbian Series 60 a Symbian UIQ. K přenosu dochází - jak jinak než pomocí technologie Bluetooth. Oproti klasické klávesnici má výhodu ve velikosti - laserové čidlo může mít velikost špendlíkové hlavičky.

Vzhled

Vůbec nepřipomíná klávesnici. Má tvar prostého kvádru o velikosti 35 x 92 x 25 mm a váží necelých 90g. Když přístroj zapneme, upoutá vaši pozornost červené sklíčko, odkud vychází onen červený paprsek, který promítá znaky na podložku. Pod sklíčkem se nachází druhý laser, který snímá stisknutá tlačítka. Spodní strana klávesnice je vyhrazena pro dotykové tlačítko, které detekuje, zda se klávesnice nachází na pevném podkladu a v případě zvednutí se vypne.

Jak se s ní píše?

Ihned po připojení se na podložce objeví obrysy klávesnice. Počáteční nedůvěra je tatam, když napíšete pár slov. Psaní je pohodlné a klávesnice dává tichým cvakáním najevo, že rozumí. Ovšem vaše nadšení zanedlouho opadne, když zjistíte, že klávesnice nepodporuje české znaky. A přeci jen kvůli SMS si nebudete pořizovat klávesnici za bezmála 5200,- Kč. Pro nás je tedy de facto nepoužitelná.

Při psaní ale není klávesnici co vytknout - pokud se trefíte na tlačítko, přístroj to neomylně zaznamená. Zvyknout si budete muset také na to, že klepete do stolu. Psaní všemi deseti bez koukání na klávesnici je tedy nemožné.

Problémy

Krom zmiňované absence češtiny je zde další problém - intenzita světla. Pokud vám pronikne více světla na podložku, klávesnice je pryč a také vás na to náležité upozorní. Není to ale zase tak drastické, ale venku, na přímém sluneční světle, můžete na červený paprsek zapomenout.

Verdikt

+ zabírá málo místa
+ vynikající dojem (budete IN)

- psaní je zpočátku problematické, ale i nadále to činí problémy
- nepodporuje češtinu
- baterie vydrží jen 2 hodiny

Klávesnice je již dostupná, takže fandové Startreku a StarWars můžou začít šetřit. Baterie vydrží opravdu málo, přeci jen doba < 2 hodiny je opravdu málo. Každé nadzvednutí způsobí vypnutí a vpřípadě mobilního zařízení i jeho opětovné zapnutí - nepraktické. České lokalizace se možná někdy dočkáme - dle výrobce by to neměl být problém. Na druhou stranu - kde se s klávesnicí objevíte, budete středem pozornosti.

Přinejmenším 2 hodiny :)

Zdroj: obrázky : Mobil.cz

Článek stažen z webu Programujte.com [ http://programujte.com/clanek/2005060902-laserova-klavesnice/ ].