× Aktuálně z oboru

SHIELD Experience Upgrade 7 – méně hledání a více zábavy [ clanek/2018052902-shield-experience-upgrade-7-mene-hledani-a-vice-zabavy/ ]
Celá zprávička [ clanek/2018052902-shield-experience-upgrade-7-mene-hledani-a-vice-zabavy/ ]

Jak si zajistit pořádek v počítači

[ http://programujte.com/profil/20356-david-budai/ ]Google [ ?rel=author ]       zatím neprovedena       8. 6. 2005       19 579×

V dnešním článku najdete postupy, jak si vyčistit systém od nepotřebných položek a aplikací...

Při využívání počítače občas přijde doba, kdy je třeba jej vyčistit. Tedy udělat pořádek na pevném disku, kde se mezitím nahromadily nepoužívané soubory, zbytky odinstalovaných programů, špatné záznamy v registru systému nebo jen zapomenuté a nepoužívané aplikace. Zbytečně to totiž ubírá na výkonu celého počítače. Mnoho uživatelů řeší tento problém kompletním přeinstalováním operačního systému. Ne vždy je ale nutné toto provádět. V tomto článku vám ukážeme, jak předcházet takovému zahlcení počítače  a také představíme několik užitečných utilit, které vám mohou při čistění systému pomoct.

Správné odinstalování je základ

Mnoho začínajících uživatelů přesně neví, jak správně odinstalovat aplikaci nebo hru. Ty si totiž vetšinou ukládají své informace do registru a pouhé vymazání složky s programem (hrou) je chybným krokem. Pokud tak učiníte, smažete pouze soubory na disku, ale operační systém bude stále považovat tuto aplikaci za nainstalovanou a v nejlepším případě ho bude pouze zahlcovat.

Jestli tedy chcete z počítače nějakou aplikaci odstranit, můžete tak učinit několika způsoby. Jedna možnost je učinit tak jednoduše přes nabídku Start, kde si aplikaci najděte a zvolte položku odinstalovat (někdy Uninstall). Nebo zvolte Ovládací panely/Přidat nebo odebrat programy a zobrazí se vám seznam všech nainstalovaných programů, které můžete odstranit volbou Změnit nebo odebrat.

Windows nabízejí hodně

Pokud máte v počítači nainstalováno zbytečně hodně programů a her, přičemž některé ani nepoužíváte či o nich dokonce nevíte, doporučuji použít druhý postup a některé odstranit. Někdy to může přidat také na rychlosti počítače, protože zbytečně zahlcený harddisk je pomalejší. Občas je také vhodné provést defragmentaci disku, která uspořádá roztroušené části souborů a zrychlí tím činnost systému. Použít k tomu můžete přímo program z Windows (Start/Programy/Příslušenství/Systémové nástroje/Defragmentace disku) nebo jiný (viz. rámeček)

Brzdit počítač, zejména jeho načítání, může zbytečně mnoho ikon na ploše. Otevřete ovládací panel Zobrazení a na kartě Plocha klepněte na tlačítko Vlastní nastavení plochy. Tam zvolte Vyčistit plochu nyní a dále postupujte podle průvodce. Můžete si také nastavit, aby se tento proces sám spouštěl po vždy 60 dnech.

Velice užitečnou součástí systému Windows je také funkce Vyčistění disku. Najdete ji ve stejném umístění jako výše zmíněný program pro defragmentaci. Po spuštění zvolte disk, který chcete vyčistit a Windows samy najdou soubory, které zbytečně zabírají místo. Pokud kliknete na některou z položek, najdete pod seznamem pole Popis, kde si k ní můžete přečíst informace. V seznamu se také dovíte, kolik co zabírá místa. Potom zatrhněte položky, které chcete smazat a klepněte na OK. Takto si uvolníte další místo na disku.

Programy dobré i zlé

Zahlcení operační paměti může způsobit také velké množství programů, které se spouštějí po startu Windows. Chcete-li se postarat o zákaz automatického startu aplikací bežících na pozadí systému, můžete využít následující postup. Klepněte na tlačítko Start a vyberte položku Spustit. Do okna napište slovo msconfig a klepněte na OK. Najeďte na kartu Po spuštění a zobrazí se vám seznam programů, které se spouštějí po nahrání systému. Zakázat jejich spuštění můžete zrušením zatržení u konkrétního programu a následní kliknutím na OK, přičemž vás systém vyzve k restartu. Start některých aplikací můžete zrušit také přes nabídku Start v sekci Po spuštění.

Velkým problémem, který může nastat hlavně u uživatelů internetu je zahlcení počítače různým spywarem a aplikacemi, které mohou měnit domovskou stránku, zobrazovat reklamní panely apod. Obvykle se instalují po nepozorném odkliknutí nějaké upozorňující hlášky prohlížeče nebo při surfování na nepříliš věrohodných stránkách (nelegální software, pornografie aj.). Předcházet tomuto můžeme instalací bezpečnostního softwaru nebo po ukončení práce proskenováním systému nějakým speciálním programem. Tady můžete vyzkoušet třeba program Ad-Aware, který je pro domácí použití zdarma.

Použít můžete také velice užitečný program Advanced Unninstaler. Ten umožňuje mít přehled ve všech instalovaných aplikacích i těch, které se spouštějí při startu. Dokáže také odhalit některý nebezpečný reklamní a špionský software. Více o programu najdete v rámečku.

Mít pořádek a přehled v počítači se opravdu vyplatí. Zbytečně tak nezpomalujete systém a nezahlcujete pevný disk zbytečnými soubory. A určitě to prospěje i vám samotným, protože nebudete muset dlouho hledat ztracené soubory a práce s počítačem tak bude pohodlnější a rychlejší.

Co je to registr?

Registr se skládá z důležitých souborů obsahujících konfiguraci operačního systému a nastavení instalovaných programů. Do editoru registru se dostanete, když v nabídce Start klepnete na položku Spustit, do pole napíšete regedit a stisknete klávesu Enter. Zasahovat do tohoto souboru informací však doporučuji jen pokročilým uživatelům, protože poškození některých položek může způsobit pád celého systému. Začínající uživatelů mohou k nastavení registru použít nějaký specializovaný program. Vždy si před jakýmkoliv zásahem vytvořte zálohu registru, například pomocí nějakého programu!

Užitečné aplikace:

Ad-aware SE Personal - tento program odstraní z počítače spyware a jiný špionský software, který může brzdit chod počítače. http://www.lavasoft.de [ http://www.lavasoft.de ]

Advanced Unninstaller Pro 2004 – velice užitečný nástroj, který umožňuje rychlé a snadné odinstalování aplikací a programů, zamezit automatickému spouštění programů při startu počítače, automaticky odstranit neplatné zástupce programů, obnovit volné místo na disku odstraněním různých dočasných souborů a mnoho dalšího. Pro vyzkoušení je dostupná trial verze, celý program stojí 27 dolarů. http://www.innovative.go.ro/products.htm [ http://www.innovative.go.ro/products.htm ]

Diskeeper 9.0 Home edition – nástroj pro defragmentaci disku, vhodný pro domácí uživatele. Má poměrně jednoduché ovládání a je rychlý a informativní. Dostupná je i trial verze. Cena 20 dolarů. www.diskeeper.com [ http://www.diskeeper.com ]

Advanced Registry Optimizer - pomůže snadno udržet rychlý a bezchybný provoz počítače. Vyčistí databází registru, odstraní a opraví neplatné údaje a optimalizuje registr pro maximální rychlost. Pro vyzkoušení je trial verze, cena  29,5 dolarů- http://www.systweak.com/downloads.asp [ http://www.systweak.com/downloads.asp ]

 

 

 

 


Článek stažen z webu Programujte.com [ http://programujte.com/clanek/2005061102-jak-si-zajistit-poradek-v-pocitaci/ ].