× Aktuálně z oboru

Programátoři po celém světě dnes slaví Den programátorů [ clanek/2018091300-programatori-po-celem-svete-dnes-slavi-den-programatoru/ ]
Celá zprávička [ clanek/2018091300-programatori-po-celem-svete-dnes-slavi-den-programatoru/ ]

I účet na internetu lze vykrást

[ http://programujte.com/profil/1483-lukas-chury/ ]Google [ https://plus.google.com/101446994797551111026?rel=author ]       [ http://programujte.com/profil/118-zdenek-lehocky/ ]Google [ ?rel=author ]       27. 6. 2005       13 096×

Praha - Kouzlu ovládání svého účtu pohodlně přes internet propadá čím dál větší počet lidí. S tím však narůstají i možnosti, že ti neopatrní mohou o své úspory přijít.
Podle Českého statistického úřadu použilo v posledním čtvrtletí loňského roku internetové bankovnictví 16 % uživatelů internetu nad 15 let. Nárůst počtu majitelů internetových účtů jde podle bank každým měsícem do desítek procent. „Už polovina klientů používá počítačovou síť k přístupu na svůj účet,“ říkají zástupci bank na českém trhu.


Finanční arbitr Otakar Schlossberger, který řeší spory mezi klienty a jejich bankami, za své více než dvouleté působení řešil již dva spory týkající se bezpečnosti internetového bankovnictví.
Jedním z nich je případ klienta Komerční banky, kterému v září 2003 zmizelo ze dvou účtů vedených přes internetovou aplikaci 280 tisíc korun, napsal v březnu časopis Týden. Internetový pirát, takzvaný hacker, se pomocí počítačového viru dostal k heslům a účty vybral během pouhých sedmi minut. Klient i banka shodně tvrdí, že jejich vinou peníze z účtu nezmizely. Finanční arbitr nařídil finančnímu ústavu peníze vrátit. Komerční banka však pochybení odmítá a spor nyní míří k soudu. Druhý případ je podle Schlossbergera podobný prvnímu.

Co zloději používají

Nástrojů, které hackerům pomáhají na bankovní účty, je řada. Kromě skrytých programů a zařízení, které se snaží odchytit přístupová hesla přímo z klávesnice, to jsou i systémy více na očích. Mezi ně patří podvržené stránky, které se tváří jako regulérní přihlašovací stránka vašeho bankovního ústavu. Narazit také můžete na podvodné e-maily, jež více či méně skrytě chtějí, abyste s jejich odesláním zaslali i citlivé údaje o svém účtu. Člověk se tedy musí mít neustále na pozoru.
„Mnoho lidí má tendenci lehkomyslně zacházet se svými přístupovými hesly, certifikáty a ostatními ověřovacími prvky. Na vlastní peněženku jsme se naučili si dávat pozor, ale s on-line přístupem k účtu mnozí zacházejí velice nezodpovědně,“ říká Vladimír Brož, bezpečnostní manažer společnosti McAfee pro Česko a Slovensko.

Jak se bránit

Prvním a nejdůležitějším pravidlem je stejně jako u klasických přepážek diskrétnost. Přistupovat na účet ve veřejných internetových kavárnách znamená předat symbolické klíče od účtu zloději. „Uživatel nemá žádnou kontrolu, kdo u počítače seděl před ním a co si tam nainstaloval za programy. Programy sledující a zaznamenávající vaše údery na klávesnici jsou obecně známé a lehce se může stát, že někdo snadno zjistí vaše heslo nejenom k vašemu internetovému bankovnictví,“ říká Filip Hajník, specialista na bezpečnost společnosti LogicaCMG. Mezi automatické návyky by také mělo patřit vypnutí prohlížeče po jeho využití k přístupu k vašemu účtu. Nikdy nenechte automatický systém pro ukládání přístupových hesel, aby si uložil vámi zadané přístupové údaje k vašemu účtu. Samozřejmostí počítačů připojovaných na internet dnes už musí být ochranné programy, které pomohou i při bezpečnějším přístupu na účet. Lidé by měli také pravidelně aktualizovat svůj antivirový program a zapnout ochranný štít, takzvaný firewall, který brání nekontrolované komunikaci mezi jinými počítači v internetu a vaším strojem. „Připojit se k internetu bez firewallu je totéž, jako byste řídili auto, aniž byste uzavřeli pojistku a doufali, že právě vy nebudete mít nehodu,“ říká Brož.

Do banky s kalkulačkou

Hodně zaleží i na druhu zabezpečení používaném bankou. Cokoliv je lepší než přístup přes stálé jméno či identifikační číslo a heslo. „Pokud účet bude používat další zabezpečovací prvky jako osobní certifikát, generátory jednorázových hesel, tak už se dostává na podstatně nižší míru rizika,“ uvádí Brož.
Filip Hajník se diví, že některé banky způsob autentizace a autorizace pomocí jména a stálého hesla svým klientům stále umožňují využívat, a že klienti jsou ochotni takto lehkovážně zacházet se svými financemi. „Je nezbytně nutné kombinovat něco, co znám (heslo, PIN), s něčím, co vlastním (PIN kalkulátor, čipová karta),“ říká.
Již brzy bude účet na internet ještě bezpečnější. K heslu a PIN přibudou další bezpečnostní prvky, jako například otisky prstu.

Jak chránit bankovní účet

- nevstupujte na účet z internetových kaváren nebo jiných počítačů, které neznáte
- po odhlášení z banky vždy zavřete prohlížeč
- nesdělujte nikomu svá hesla
- ihned instalujte nové záplaty operačního systému Windows
- pravidelně aktualizujte antivirový program
- chraňte počítač programem firewall
- objednejte si bankovní služby s vyšším stupněm zabezpečení

Zdroj: mfdnes - ROMAN VŠETEČKA - 17.06.2005

Článek stažen z webu Programujte.com [ http://programujte.com/clanek/2005071006-i-ucet-na-internetu-lze-vykrast/ ].