Assembler - Úvod
 x   TIP: Přetáhni ikonu na hlavní panel pro připnutí webu

Assembler - ÚvodAssembler - Úvod

 

Assembler - Úvod

Google       Google       3. 7. 2005       52 125×

Úvod, doporučené programové vybavení, hardwarové vybavení, doporučená literatura

Úvod

Samotný jazyk má asi nejblíže ke strojovému kódu, kterému rozumí hardware počítače. Celý takový program je jen množství jednoduchých příkazů, a v tom je právě to nejvýhodnější – příkazy jsou velmi rychlé. (Počet taktů na jednotlivé příkazy je uveden v tabulce příkazu v lekci č. 1.) Například univerzální mikroprocesor firmy Atmel 8051 musí být připojen na hodinový signál, pomocí něhož procesor vykonává instrukce, které mu nahrajeme na jeho vnitřní flash paměť (ROM). Tento hodinový signál má frekvenci 24 MHz, avšak procesor je konstruován na 12 MHz, proto je také uvnitř mikroprocesoru dělička. Shrnuto, mikroprocesor má teoreticky možnost vykonat 12 000 000 operací za sekundu, což jsou v elektrotechnice velmi rychlé děje. Mikroprocesor se velmi často používá v automatizaci, pro jeho rychlost se může používat jako řídící člen pro měnič na 3fázové motory, ale jeho použití je omezené pouze rychlostí počtem vstupně-výstupních portů, což se dá vykompenzovat typem mikroprocesoru.

Doporučené programové vybavení

V sekci download si stáhněte archivovaný soubor Assembler.rar, po rozbalení uvidíte minimálně pět souborů začínajících na písmeno A, jejich účel a nastavení si popíšeme v další lekci. Můžete si také stáhnout prográmek na simulaci a psaní kódu, který je i pro Windows XP, ale s ním ještě nejsem dostatečně seznámen. Jestli máte zájem, jedná se o produkt Keil.

Hardwarové vybavení

Pokud se nechcete jen naučit programovat v assembleru, ale i prakticky si své výtvory vyzkoušet, můžete si vyhotovit (pokud jste manuálně zruční) kit pro nahrání programu do mikroprocesoru a pro jeho připojení na periferie, cena nepřesahuje 400 Kč. Bohužel ale nemohu kvůli autorským právům vydat návod k jeho zhotovení. Pokus se však porozhlédnete na Internetu, určitě něco najdete.

Doporučená literatura

Velmi dobrá knížka je od vydavatelství BEN – Mikrokontroléry Atmel s jádrem 8051.

×Odeslání článku na tvůj Kindle

Zadej svůj Kindle e-mail a my ti pošleme článek na tvůj Kindle.
Musíš mít povolený příjem obsahu do svého Kindle z naší e-mailové adresy kindle@programujte.com.

E-mailová adresa (např. novak@kindle.com):

TIP: Pokud chceš dostávat naše články každé ráno do svého Kindle, koukni do sekce Články do Kindle.

Hlasování bylo ukončeno    
0 hlasů
Google
Autor programuje v Assembleru, zajímá se o elektroniku a tunning PC.

Nové články

Obrázek ke článku Hybridní inteligentní systémy 2

Hybridní inteligentní systémy 2

V technické praxi využíváme často kombinaci různých disciplín umělé inteligence a klasických výpočtů. Takovým systémům říkáme hybridní systémy. V tomto článku se zmíním o určitém typu hybridního systému, který je užitečný ve velmi složitých výrobních procesech.

Obrázek ke článku Jak vést kvalitně tým v IT oboru: Naprogramujte si ty správné manažerské kvality

Jak vést kvalitně tým v IT oboru: Naprogramujte si ty správné manažerské kvality

Vedení týmu v oboru informačních technologií se nijak zvlášť neliší od jiných oborů. Přesto však IT manažeři čelí výzvě v podobě velmi rychlého rozvoje a tím i rostoucími nároky na své lidi. Udržet pozornost, motivaci a efektivitu týmu vyžaduje opravdu pevné manažerské základy a zároveň otevřenost a flexibilitu pro stále nové výzvy.

Obrázek ke článku Síla týmů se na home office může vytrácet. Odborníci radí, jak z pracovních omezení vytěžit maximum

Síla týmů se na home office může vytrácet. Odborníci radí, jak z pracovních omezení vytěžit maximum

Za poslední rok se podoba práce zaměstnanců změnila k nepoznání. Především plošné zavedení home office, které mělo být zpočátku jen dočasným opatřením, je pro mnohé už více než rok každodenní realitou. Co ale dělat, když se při práci z domova ztrácí motivace, zaměstnanci přestávají komunikovat a dříve fungující tým se rozpadá na skupinu solitérů? Odborníci na personalistiku dali dohromady několik rad, jak udržet tým v chodu, i když pracovní podmínky nejsou ideální.

Hostujeme u Českého hostingu       ISSN 1801-1586       ⇡ Nahoru Webtea.cz logo © 20032024 Programujte.com
Zasadilo a pěstuje Webtea.cz, šéfredaktor Lukáš Churý