× Aktuálně z oboru

Programátoři po celém světě dnes slaví Den programátorů [ clanek/2018091300-programatori-po-celem-svete-dnes-slavi-den-programatoru/ ]
Celá zprávička [ clanek/2018091300-programatori-po-celem-svete-dnes-slavi-den-programatoru/ ]

Grafický editor - 2. díl

[ http://programujte.com/profil/27-jiri-chytil/ ]Google [ ?rel=author ]       [ http://programujte.com/profil/118-zdenek-lehocky/ ]Google [ ?rel=author ]       25. 7. 2005       12 006×

Prvním krokem, do kterého se pustíme, je částečná tvorba dobrého uživatelského rozhraní...

Pokud chceme, aby náš program uspěl, měl by i nějak vypadat. Pokud máte možnost porovnat Office 2003 a Office XP, tak určitě najdete podstatný rozdíl. Aplikace, která dobře vypadá totiž zaujme mnohem víc. Proto bychom se měli trochu odvázat a tvořit. Já osobně pro tvorbu grafiky používám program PaintShop Pro 8. Umožňuje totiž práci s vrstvami, obsahuje spoustu nenahraditelných efektů, které lze různě uplatňovat pro různé vrstvy.

Prvním takovým důležitým objektem je úvodní obrazovka, která většinou setrvává na monitoru několik vteřin, než se do aplikace načtou potřebná data. Jinak se také nazývá splash screen. Je přímo předdefinována a můžete si ji vložit stejně jako běžný formulář, ale v nabídce, jaký formulář chcete vložit, si zvolíte splash screen. Vypadá takto:

My si ale raději vytvoříme vlastní s nějakou grafikou. Může vypadat třeba takto:

Já osobně používám rozlišení 400×300.

Potom je potřeba vytvořit nějaký toolbar. Ten by mohl vypadat následovně, ale samozřejmě bude záležet jen na vás, jak to dopadne. Mám tu pro vás ale takovou drobnou inspiraci:

Také by bylo vhodné vytvořit si horní panel nástrojů, který obsahuje ikony uložit, otevřít, zpět, vpřed apod. a ten může vypadat třeba takto:

Dále je bychom si mohli vytvořit grafiku do různých dialogových oken, třeba do okna About čili O programu nebo třeba do okna s nápovědou.

Ještě nesmíme zapomenout na ikony, jak pro samotný program, tak třeba i pro soubory, které vytváří. Měly byste si udělat sadu ikon od velikosti 16x16 přes 32x32 až po 48x48. Je to tak nejlepší. Tady je malá ukázka pár ikon o velikosti 32x32.

A je ještě mnoho míst, kam se grafika dá zapasovat. Různé dialogy pro nastavená efektů a jejich ikony, různé malé šipečky a mnoho dalšího. Tak jsme si pohráli s grafikou a řekli si, co přibližně budeme potřebovat. A příště se již pustíme do samotného programování. Návrh vývojového diagramu opomenu, jelikož jeho tvorba není předmětem tohoto seriálu.


Článek stažen z webu Programujte.com [ http://programujte.com/clanek/2005080101-graficky-editor-2-dil/ ].