× Aktuálně z oboru

Vychází Game Ready ovladače pro Far Cry 5 [ clanek/2018040603-vychazi-game-ready-ovladace-pro-far-cry-5/ ]
Celá zprávička [ clanek/2018040603-vychazi-game-ready-ovladace-pro-far-cry-5/ ]

Technologie tisku - 2. díl

[ http://programujte.com/profil/27-jiri-chytil/ ]Google [ ?rel=author ]       [ http://programujte.com/profil/118-zdenek-lehocky/ ]Google [ ?rel=author ]       12. 8. 2005       10 365×

Termotransferové tiskárny
Inkoustové Piezoelektrické tiskárny
Inkoustové tiskárny s termickým vystřelováním inkoustu...

Termotransferové tiskárny

Jsou obdobou tiskáren jehličkových. Jehličky jsou ale na koncích zahřívány a svou teplotou zbarvují speciální papír. Jsou využity ve faxech. Jsou podstatně tišší než jehličkové tiskárny. A požívají se třeba v autobusech pro tisk lístků.

Inkoustové Piezoelektrické tiskárny

První takovou tiskárnu vyvinula společnost Siemens. A jak již název napovídá, v tryskách byl obsažen Piezoelektrický měnič, který vystřeloval kapičky na papír. Zde byla jako měnič použita trubička. V dalších případech to byly malé destičky a lamely. Hlavním přínosem těchto tiskáren, na rozdíl od předchozích, bylo výrazné snížení hluku. Piezotechnologie dokázala vystřelit až milion kapiček za vteřinu.

Inkoustové tiskárny s termickým vystřelováním inkoustu.

Změnil se především způsob výroby tiskových hlav. ty se začaly vyrábět podobnou technologií jako čipy. Tato technologie pracuje tak, že se na velmi krátkou dobu v řádech mikrosekund ohřeje tělísko, jež začne ohřívat inkoust. Ten se začne vypařovat a vytvoří se bublina páry která inkoust vytlačí. Asi po 50 mikrosekundách se bublina zhroutí a v další fázi probíhá nasávání inkoustu před tělísko (to se děje pomocí kapilární elevace a celý tento proces trvá asi 200 mikrosekund). A proces se opakuje. Barev je doseženo použitím několika tiskových hlav. Jsou zde sice mnohem menší nároky na výrobu tiskových hlav ale naopak je zde vysoká cena inkoustu, který musí splňovat mnohé podmínky, jako je třeba viskozita, hustota a mnoho dalších.

Jelikož vlastním tiskárnu HP, tak bych se rád zmínil o některých technologiích, které používá. Tou nejdůležitější je asi Photo RET II. Ta umožňuje vstřikovat na papír kapičky různých velikostí a tím mění světlost barev.

A ještě bych se zmínil o konkurenční metodě od společnosti, která používá několik druhů inkoustu s různou sytostí. Tím se dosahuje opravdu velkého množství odstínů a vysoké kvality.

V těchto tiskárnách se setkáváme se dvěma druhy inkoustových náplní. Jedny jsou přímo připojeny k tiskové hlavě - to pro vás znamená že, pokud ji vyměníte, tak vyměníte i tiskovou hlavu. Nebo druhá možnost - že jsou nezávisle na tiskové hlavě.


Článek stažen z webu Programujte.com [ http://programujte.com/clanek/2005082504-technologie-tisku-2-dil/ ].