× Aktuálně z oboru

Vychází Game Ready ovladače pro Far Cry 5 [ clanek/2018040603-vychazi-game-ready-ovladace-pro-far-cry-5/ ]
Celá zprávička [ clanek/2018040603-vychazi-game-ready-ovladace-pro-far-cry-5/ ]

Mapy světa trošku jinak

[ http://programujte.com/profil/1483-lukas-chury/ ]Google [ https://plus.google.com/101446994797551111026?rel=author ]       [ http://programujte.com/profil/118-zdenek-lehocky/ ]Google [ ?rel=author ]       30. 8. 2005       47 172×

Začíná nový světový fenomén. Atlasy jsou minulostí - nyní pro každého jsou k dispozici na internetu interaktivní mapy světa a dokonce již delší dobu viditelné 3D mapy. V tomto článku bych vám chtěl ukázat některé z nich - Google Earth nebo World Wind.

Klasické mapy jistě všichni známe. Například server Mapy.cz, který nám nabízí kompletní pohled na Českou republiku - její mapu, obsahuje také plánovač tras či dopravní infromace (pouze Praha). Zjistit si tedy trasu ze Zlína do Tachova není problém, ukáže se nám celkový počet kilometrů, doba jízdy, přesná navigace a samotná mapa, na níž je vyznačená ona cesta. Nebo můžeme použít celosvětovou mapu Google, kde najdeme jak mapu, tak družicové snímky dané oblasti či obojí zkombinované. Ale co se kouknout 3D?

3D mapy

Chtěl bych zde pojednat o software Google Earth - jak název vypovídá, je to další Google vyhledávač, který ale hledá na snímcích z družic a také World Wind, který vytvořila NASA. Obojí jsou kvalitní, zdarma ale vyžadují jedno - připojení k internetu.

Google Earth

Velikost, náročnost na připojení

Program je k dispozici ke stáhnutí například zde a jeho velikost činí cca 10 MB. Což je velmi přijatelné. Po nainstalování a spuštění se nám zjeví vesmír a v něm naše matička Země. Pomocí myši a kolečka si ji můžeme posunout/otočit/přiblížit jak chceme, obrázky se postupně vykreslují - renderují a čím blíže jsme, tím detailnější textury jsou. Detailnost map je opravdu veliká - řidiče v autě sice neuvidíte, ani jeho typ, ale auta již vidět lze. Stahování map probíhá segmentově - kam se zrovna díváte, to se vám stahuje postupně po obdélníkových segmentech, až je načten celý výběr. Záleží rozhodně na vašem připojení, jakou rychlostí dokáže posílat údaje a přijímat mapy. Po spuštění programu se inicializuje a stáhne pouze 50 kB dat. Ale jen samotné otáčení se zeměkoulí vezme 20 kB/s - někdy více, někdy méně. Při prvních dvou přiblížení se data ještě nepřijímají - v této fázi se vám zobrazí důležité objekty na dané části zeměkoule (Eiffelova věž...). Na další přiblížení už ale stáhnete dalších 150 kB, na plné přiblížení na danou část (myslím tím jen přibližování - žádné otáčení s mapou - to by se vše načítalo znova - další objem dat) spotřebujete přibližně 1MB dat. Za 1 minutu aktivního prohlížení (neustále pohybování, přibližování, žmenou místa) stáhnete asi 1.5 MB dat (testováno na připojení o rychlosti 1 mbit). Tudíž s rychlejším připojením můžete stáhnout více. Po prohlédnutí oblasti a k jejímu navrácení se již další data většinou nestahují. Shlédlé mapy jsou uloženy a tudíž je není potřebné znova stahovat. Program funguje i off-line - bez nutnosti připojení k internetu, ale využívá pouze základní mapy + již stáhlé mapy.

Možnosti Google Earth

Krom samotného prohlížení zeměkoule a jejího povrchu nabízí ve Free verzi (existuje ještě jedna - Plus, její cena se orientuje kolem 20 USD) dále měřič vzdáleností (míle, kilometry, metry, centimetry, palce...), vyhledávání (napište stát, památku či vesnici a družice se sama přesune na samotné místo a přiblíží pohled), vrstvy (najedete si na místo, které chcete a pomocí vrstev si můžete nechat vyznačit ubytovny, hotely, jídelny, restaurace, památky či dokonce 3D budovy nebo samotné cesty se všemi popisy (dálnice, ulice, náměstí...), zvýrazňuje všechna vložená místa na mapě (památky, budovy..) či si na mapu vložit jakoukoliv poznámku, bod nebo přímo překrýt obrázkem. Za pár dolarů lze ještě vkládat vaše údaje do databáze - restaurace, váš podnik, objekty (polygon..). Aplikace rovněž dovoluje nastavit si výšku pohledu - od samotné družice až po pohled ve výšce mořské hladiny, tedy kolmý pohled na zem, dále si můžete vybrat objekty, o které máte zájem a spustit túru - aplikace sama bude nalézat vybraná místa a ukáže je vám z blízkosti a více pohledů.. nemusíte se o nic starat a v pohodě domova sledujete krásy světa (Grand Canyon..). Samozřejmostí je možnost zobrazit mřížku (s rovnoběžkami a údaji o severní šírce apod.. (ve stupních)), kompas či rohovou celou mapu. Vámi vybranou část mapy lze samozřejmě uložit jako obrázek či vytisknout nebo poslat toto místo emailem známému. V nastavení programu si můžete vybrat použité rozlišení, barevnou hloubku textur, rychlost pohybu po trase, rychlost otáčení/posouvání, filtrování, úroveň detailů, zobrazení grafiky a jiné..

Připravil jsem pro vás i malé video, jak vypadá taková Praha z vesmíru s použitím aplikace Google Earth. Stahovat můžete ZDE.

Závěr

Určitě si ho vyzkoušejte! Zážitek zdarma. Google Earth nabízí samořjmě i další možnosti (zobrazení škol, železnic, GPS...) - ty už musíte nalézt sami nebo po zakoupení verze Plus, která obsahuje již všechny funkce. Nemůžu než jen chválit a rozhodně doporučuju!

pohled na Českou republiku

pohled na část Prahy

pohled na Eiffelovu věž

Eiffelova věž ve 3D

NASA World Wind

Velikost, náročnost na připojení

Program je k dispozici ke stáhnutí například zde a jeho velikost činí cca 170 MB. Samotné spuštění aplikace a otáčení zemí nestahuje žádné další data, a to ani při přibližování (je zobrazen terén). Při překročení jisté hranice přiblížení se začnou mapy segmentově stahovat, stejně jako tomu bylu u Google Earth. Pro plné přiblížení dojde ke stažení 0.5 MB dat. Nutno poznamenat, že mapy jsou velmi detailní, ale načítání trvá delší dobu. Ovšem některé americké mapy jsou velmi detailní a lze je vidět ze 100 m od povrchu. Evropské již nejsou tak kvalitní. Při plném aktivním prohlížení se táhne cca 1.2 MB. Shlédlé mapy jsou uloženy a tudíž je není potřebné znova stahovat. Program funguje i off-line - bez nutnosti připojení k internetu, ale využívá pouze základní mapy + již stáhlé mapy.

Možnosti NASA Worls Wind

Program nabízí krom samotného prohlížení Země přepnutí na několik vrstev - defaultně se vám zobrazí krajina, po přiblížení se začnou vykreslovat jednotlivé mapy - města. Lze si tedy přepínat mezi terénem, městy (mapy), poté černobílý digitální orto - zde je mapa mnohem detailnější, asi jako u Google, dále si můžeme přepnout na topografickou mapu, kde vidíme názvy a vrtevnice kraje (něco na stylu kreslených map) a několik dalších vrstev, jejichž f-ci se mi nepovedlo objevit. Obsahuje také několik databází fotografií, mezi kterými můžete přepínat - hlavním rozdílem jsou detaily, zatímco u snímku z družice Landsat 7 je rozlišení 15-30 metrů na pixel, z databáze U.S. Geological Survey je rozlišení až 1 metr/pixel, ale data jsou, jak jsem se již zmínil, černobíle a většinou je pokryta pouze americká pevnina.

Některé záběry poskytují rozlišení až 25 cm/pixel, což činí opravdu nádherné detaily a obraz, kde lze pozorovat i lidi. Program nabízí stejně jako jeho konkurent udělit si trasu a pak jej sledovat, jak vám vyhledává sám všechny objekty a krásy světa. Další možností je zobrazení historie či - a to je velmi dobrá schopnost - ukázat katastrofy, kde se staly, jak, jejich popis a dokonce i animaci (Například rozlehlé požáry za celý rok v Africe, kde vidíte jak postupovaly, šířili se..). Dále dokáže zobrazit zvláštní jevy jako výbuch sopky či zemětřesení nebo zobrazit profil 3D terénu. Samozřejmostí jsou rozbrazení údajů pozice, zeměpisné šířky, souřadnic...

takto vypadá celá Země

pohled na Evropu

pohled na Českou republiku

černobílé satelitní digitální snímky

3D krajina

ukázka vzobrazení vrstevnic

jak vypadá samotná mapa

detailnosti mapy

3D krajina

zobrazení katastrof na Zemi

ukázka několika přírodních jevů

zobrazení teplot ve stanovený den v roce

ukázka zobrazení tornáda v aplikaci

Připravil jsem pro vás i zde malé video, jak vypadá práce a možnosti s použitím aplikace NASA World Wind. Stahovat můžete ZDE.

Závěr

Funkcí je zde opravdu mnoho a proto je určite dobré ho zkusit a vřele ho doporučuju! Na popsání tolika f-cí bych potřeboval větší množství času, jelikož f-cemi opravu oplývá.

Srovnání

Oba programy jsou vynikající kvality a každý nabídne něco jiného. Každý program má jinak detailně zmapované rozdílné oblasti. Google Earth využívá za běhu cca 125 MB paměti, NASA World Wind 70 MB. Vzhledem k tomu, že každý nabízí jiné možnosti a funkce, nemohu usoudit, který je lepší. Obecně - pokud bych chtěl shlédnout jednotlivé země - krajinu, výšky, vrstevnice, pohromy - tedy taková přírodní hlediska, použil bych World Wind. Pokud by se mi jednalo o prohlídku ulic a jejich názvů, zobrazení restaurací a hotelů, vybral bych si Google Earth. Oba programy jsou celkem HW náročné - hlavně na procesor a grafickou kartu.

Je to bezpečné? Co ochrana soukromí?

Možná si někdo z vás položí otázku, jak je to s bezpečností - vždyť na fotkách jsou jaderné reaktory, důležitá strategická místa apod. Již austrálie požádala Google, aby ze svých stránek stáhl fotografie atomového reaktoru Lucas Heights. Australská agentura se bojí jejich zneužití různými teroristickými skupinami. "Požádali jsme již Google o stažení těchto snímků. Víme, že toto nezastaví nikoho, kdo bude chtít dané snímky získat, avšak to, že jsou vystaveny na intenetu, je činí mnohem více dostupnými," uvedli v pondělí zástupci organizace.

Je to bezpečné. Fotografie jsou několik měsíců až let staré a nelze z nich tedy vyčíst aktuální pozice objektů. Ostatně stejné informace dostane, podle mluvčí Google, každý, kdo si přeletí letadlem nad objektem, či ho objede autem. Protože mapy nejsou vysílány realtime - tedy to co vidíte je několik měsíců staré, nemusíte se bát o svoje soukromí. Zatím takové detaily na mapách nejsou, krom ojedinělých snímků, ale k čemu někomu bude, že uvidí pozice objektů před několika měsíci. Vědci se ale obávají - realtime pozorování jednou bude dostupné.

Požadavky

Google Earth

Minimální konfigurace
---------------------
 - Windows 2000 nebo XP 
 - Pentium 3, 500Mhz
 - 128 MB RAM
 - 400 MB místa na disku
 - Připojení : 128 kbps
 - 3D karta s min. 16 MB paměti V-RAM
 - 1024×768, 16 bitů barevná hloubka

Doporučená konfigurace
-------------------------

 - Windows XP
 - Pentium 4 2.4 GHz+ nebo AMD 2400xp+
 - 512 MB RAM
 - 2 GB místa na disku
 - Připojení: 768 kbps nebo lepší
 - 3D karta s 32 MB paměti V-RAM nebo více
 - 1280×1024, 32 bitů barevná hloubka

Další vlastnosti : 
 - jen pro nekomerční použití
 - podporuje jen Win 2000 a XP, nepodporuje Win 95,98(se) nebo ME
 - minimální velikost plochy je 1024×768 (při 800×600 také funguje)
 - defaultní je openGL grafický rendering - pro lepší vlastnosti a kvalitu
 - lze použít i DirectX, jen pro PC a notebooky, co mají problémy s OpenGL
 - požadován DirectX 9.0a
 - ATI Omega ovladače nejsou podporovány (problémy)
 - je možné, že těmito firewally může být připojení k serveru blokováno :
       McAfee Personal Firewall 
       Norton Personal Firewall
       ZoneAlarm
       Microsoft Windows XP service pack 2 (SP2) Firewall
   proto v případě problému odblokujte přístup.

Nasa World Wind

Systémové požadavky
===================

 - Windows 95, 98, 98SE, ME, 2000 nebo XP
 - 3D grafická karta (http://wiki.worldwindcentral.com/Video_Card_Compatibility)
 - připojení k internetu
 - DirectX 9.0c a Managed DirectX 9.0c
 - .NET Framework 1.1 runtime libraries

Minimální konfigurace
---------------------

 - 700 MHz nebo lepší CPU
 - 128 MB RAM
 - 1 GB místa na disku (World Wind's má defaultně velikost instalace 2 GB, 
   proto je nutné některé součásti odebrat)

Doporučená konfigurace
-------------------------

 - 1.4 GHz nebo lepší
 - 256 MB RAM
 - DSL/cable připojení nebo lepší
 - 3 GB místa na disku

Článek stažen z webu Programujte.com [ http://programujte.com/clanek/2005090101-mapy-sveta-trosku-jinak/ ].