× Aktuálně z oboru

Vychází Game Ready ovladače pro Far Cry 5 [ clanek/2018040603-vychazi-game-ready-ovladace-pro-far-cry-5/ ]
Celá zprávička [ clanek/2018040603-vychazi-game-ready-ovladace-pro-far-cry-5/ ]

Počítačové hry pomáhají léčit

[ http://programujte.com/profil/20356-david-budai/ ]Google [ ?rel=author ]       [ http://programujte.com/profil/118-zdenek-lehocky/ ]Google [ ?rel=author ]       25. 8. 2005       8 683×

Vědci z kanadské univerzity v Québecu vyvinuli počítačové hry, které pomáhají lidem trpícím nejrůznejšími fóbiemi, překonat panický strach. Tímto výzkumem se podle jednoho kanadského časopisu zabývají výzkumná centra po celém světě.

Virtuální realita se tedy stává nástrojem, který v budoucnu nepřinese jen nový směr multimediální zábavy, ale bude pomáhat také v lékařství.

Představte si člověka, který trpí strachem z létání. Pacient se posadí za sedadlo staršího letadla a na hlavu dostane trojdimenzionální brýle se sluchátky, přičemž toto zařízení je napojeno na nějaký simulátor letu. Člověk pak bude vše vnímat jako skutečnost. Pokud pootočí hlavu, uvidí virtuálním okenkem z letadla ven. Podobně se dají léčit i klaustrofóbie nebo strach z pavouků (což bych mimochodem asi sám potřeboval :)) a určitě se objeví i jiné možnosti.

Jaká bude budoucnost těchto způsobů léčby je v tuto chvíli velmi těžké odhanout. Doufejme však, že se neobjeví nějací odpůrci či jiné problémy a vše se co nejdříve plně vyzkouší v běžné praxi.

Zdroj: ČTK

Článek stažen z webu Programujte.com [ http://programujte.com/clanek/2005090801-pocitacove-hry-pomahaji-lecit/ ].