× Aktuálně z oboru

Programátoři po celém světě dnes slaví Den programátorů [ clanek/2018091300-programatori-po-celem-svete-dnes-slavi-den-programatoru/ ]
Celá zprávička [ clanek/2018091300-programatori-po-celem-svete-dnes-slavi-den-programatoru/ ]

Bezdrátová technologie pro 21. století

[ http://programujte.com/profil/1483-lukas-chury/ ]Google [ https://plus.google.com/101446994797551111026?rel=author ]       [ http://programujte.com/profil/118-zdenek-lehocky/ ]Google [ ?rel=author ]       19. 10. 2005       13 551×

WiMAX (Worldwide Interoperability for Microwave Access) poskytuje rychlý bezdrátový přístup k Internetu jak pro domácnosti, tak pro podniky, a to nejen širokopásmovými službami v jinak nedotčených oblastech, ale i v centrech měst, protože nepotřebuje přímou viditelnost mezi přijímačem a základnovou stanicí.

WiMax staví svůj úspěch zaprvé na tom, že je levnější a jednodušší instalovat vysílač a antény, než kopat ulice a pokládat kabely. Zadruhé ovšem jako nejnovější přístupová technologie zpřístupňuje všechny moderní širokopásmové služby díky flexibilnímu využívání rádiového spektra a podpoře řízení kvality služby (QoS), umožňující upřednostnění citlivého datového provozu (hlas, streaming video). WiMax ve svých počátcích, kterých jsme právě svědky, podporuje pevný bezdrátový přístup, ale do dvou let bude mít co nabídnout také mobilním uživatelům. Díky tomu bude možné postavit rychlé metropolitní bezdrátové přístupové sítě pro uživatele u stolu i v pohybu, o kapacitě srovnatelné s kapacitou kabelových přípojek a DSL.

Pro WiMax se otevírá místo na trhu

Hlavními přednostmi WiMax oproti současným přístupovým technologiím jsou nízké investiční náklady do síťové infrastruktury a možnost práce a v pásmech jak licenčních, tak bezlicenčních. Jenže právě otázka spektra je klíčová. ETSI pro Evropu přidělilo WiMax licenční pásmo 3,5 GHz, původně určené pro bezdrátové místní smyčky.

Kompletní vlastnosti, výhody, využití či specifikaci naleznete v zářijovém čísle časopisu Connect!, kde je toto téma velmi důkladně rozebráno.


Článek stažen z webu Programujte.com [ http://programujte.com/clanek/2005110103-bezdratova-technologie-pro-21-stoleti/ ].