× Aktuálně z oboru

SHIELD Experience Upgrade 7 – méně hledání a více zábavy [ clanek/2018052902-shield-experience-upgrade-7-mene-hledani-a-vice-zabavy/ ]
Celá zprávička [ clanek/2018052902-shield-experience-upgrade-7-mene-hledani-a-vice-zabavy/ ]

Redakční systémy I. - phpRS

[ http://programujte.com/profil/135-jakub-fiser/ ]Google [ ?rel=author ]       [ http://programujte.com/profil/118-zdenek-lehocky/ ]Google [ ?rel=author ]       31. 10. 2005       11 746×

První díl seriálu zaměřeného na redakční systémy. Tentokrát se zaměřením na phpRS...

Od roku 2001 existuje dnes již velmi oblíbený projekt redakčního systému programovaného v PHP za použití databáze MySQL s názvem phpRS. Jeho tvůrce - Jiří Lukáš ho začal vyvíjet pro svůj informační projekt SuperSvet.cz. Podle jeho slov bylo základním impulsem a důvodem k vytvoření přeplácanost phpNuke a v neposlední řadě to byla také možnost ukázat začínajícím programátorům v PHP, co se dá vše v tomto jazyce udělat. Posledním důvodem měla být čeština, která v roce 2001 měla tvořit Nukovi problémy. Míru ješitnosti mít vlastní systém a pocit zadobřeučinění za to, že naprogramoval kvalitní systém, který využívají stovky webů, nechám na vás. Podstatné je, že dnes již netvoří projekt jeden člověk, ale komunita vytvářející pod licencí GNU GPL, která se podílí na grafických prvcích, plug-inech a dalších prvcích tvořící systém takový, jaký je.

Pro koho je tedy phpRS určen?

Systém je určen pro vedení internetového časopisu, samozřejmě se dá použít i pro vedení blogu či jiné prezentace využívající podobnou strukturu. Nedoporučuje se používání na větších portálech, ale spíše na menších nekomerčních zpravodajských webech.

Pro tyto portály však poskytuje maximální komfort, kterého lze využít. Je to zejména multiuživatelská správa, jenž umožňuje rozlišovat mezi správcem systému, redaktorem, jazykovým korektorem; registrace čtenářů do systému, čímž čtenář získá různé výhody, přičemž jejich výčet se odvíjí od seznamu doinstalovaných modulů. Dále propracovaý anketní systém, systém pro správu reklamy, rozsáhlé statistiky, pole novinek, kde lze publikovat krátké zprávy, download manager, pomocí něhož můžete vytvořit sekci s produkty na stažení a systém pro správu skinů a plug-inů.

Redakčí systém phpRS se hodí spíše na menší informační portály.

Významným plusovým bodem je relativní okomentovanost kódu celého systému. Tím, že autor vše okomentoval bohužel trochu zvětšil velikost celkového souboru, ale nepochybně splnil jedno z předsevzetí, které si na začátku vývoje dal. Začátečník v programování tak má možnost rychleji pochopit, co která část kód dělá, a případně pomocí tohoto základu vytvářet svoje vlastní doplňkové moduly (plug-iny).

Správa redakce

Jedna z vlastností, která činí phpRS sytémem pro internetový časopis lepším narozdíl od blogu, je inteligentní správa redakce a rozdělení práv pro jednotlivé uživatele.

V praxi se tak můžeme setkat s redaktory, korektory, autory apod. V systému můžeme vytvořit jednotlivé profily členů redakce s jejch osobními údaji a seznamem dosud publikovaných článků či pouze zobrazit jejich e-mail. V jádru věci má však rozdělení větší význam, než pouze označení v profilu. Jde o to, že jednotlivé fukce mají různě omezené služby v administračním rozhraní a můžou tak vykonávat pouze činnosti, které jsou popsány v definici jejich fukce. Jako příklad můžu uvést situaci, kdy o napsání článku autorem, opravení štábní kultury jazykovým korektorem musí ještě článek schválit aministrátor, zatímco po napsání článku redaktorem a opravení korektorem je článek okamžtě vydán.

Zajímavé moduly

V phpRS existují dva druhy obrázkových galerií, ta první interní je již v základním balíku phpRS a jejm účelem je vložení obrázků do článku. Je přístupná pouze členům redakce, na to navazuje galerie externí, ta už není součástí základního balíku redakčního systému, ale lze ji snadno stáhnout z webu phpRS a následně doinstalovat. Tato galerie je přístupná všem, návštěvníci můžou přidávat komentáře k fotografiím, případně je hodnotit. Co je však hlavní, každý registrovaný čtenář si může sám zložit svoje "oddělení", kde si následně může přihrávat svoje obrázky, čímž dostává stávající systém nový rozměr a přibližuje se spíše ke komunitnímu zaměření. Další možností je zamezení užiatelům zakládat vlasní galerie, nechat povolení spravovat gelerie pouz administrátorům. Tato možnost se dá využít jako nadstavbová galerie obrázků k článku, kdy na konci článku bude odkaz na galerii.

Dalším zajímavým modulem je Kfórum. Jak již název asi napověděl, jedná se o doplnění diskuzního fóra do systému. Význam tohoto doplňku snad ani nemusím zdůrazňovat. Tím, že je fórum provázané s phpRS odpadá dvojí registrace a dvojího administrátorského rozhraní.

Samozřejmostí je určení moderátorů vláken nebo celého fóra. Je možné umístit na hlavní stránku okno s nejnovějšími vlákny, případně jinak upravit rozvžení. Uživatel, jako na většině fór, si může určit osobní obrázek, který ho identifikuje, tzv. avatar.

Plug-inů je velké množství, některé si dokonce navzájem konkurují. Díky nim lze udělat z jinak jednoduchého phpRS mocný nástroj pro správu obsahu a interaktivitu mezi uživateli. Základní myšlenka spočívá v tom, že každý si doinstaluje jen to, co potřebuje. Tak se nikdy z phpRS nestane těžkopádný a málo ohebný system.

Nevýhody

Abych neuváděl jen pozitivní vlastnosti phpRS, musím uvést i těch pár negativních. Základní kámen úrazu je SEO, v čemž phpRS troch pokulhává. Nepříjemný je i fakt, že nemáte možnost použít jinou databázi než MySQL. Většina hostingů sice podporuje hlavně tuto dtabázi, ale jistě by se našli lidé, kteří dají přednost jiným produktům, jako je Firebird, PostgreSQL.


Článek stažen z webu Programujte.com [ http://programujte.com/clanek/2005111201-redakcni-systemy-i-phprs/ ].