× Aktuálně z oboru

Programátoři po celém světě dnes slaví Den programátorů [ clanek/2018091300-programatori-po-celem-svete-dnes-slavi-den-programatoru/ ]
Celá zprávička [ clanek/2018091300-programatori-po-celem-svete-dnes-slavi-den-programatoru/ ]

Microsoft Windows XP - Pokročilé techniky

[ http://programujte.com/profil/20356-david-budai/ ]Google [ ?rel=author ]       [ http://programujte.com/profil/118-zdenek-lehocky/ ]Google [ ?rel=author ]       23. 11. 2005       9 554×

Recenze knihy, ve které poznáte nové věci a ovládnete Windows XP...

Knížek o, v současné době nejrozšířenějším, operačním systému Windows XP je na našem trhu dostatek. Ať už jsou to publikace pro úplně začátečníky nebo pokročilejší uživatelé, téměř vždy se jedná o všeobecně známé postupy. Z tohoto stereotypu se trochu vymyká tato kniha.

Najdete v ní různé, často nedokumentované, triky a tipy pro nastavení Windows, jejich vzhledu, dále postupy, jak si zjednodušit každodenní činnosti a další věci. Kniha není určena úplným začátečníkům, ale spíše těm pokročilejším a také administrátorům. Jinak řečeno těm, kteří chtějí vytěžit ze systému maximum.

V úvodní kapitole se seznámíte s freewarovým balíkem vývojářů Microsoft PowerToys, o kterém jsem, přiznám se, do té doby nevěděl ani já. Dále se podrobněji seznámíte se systémovým registrem a s programováním pomocí skriptů (pro neznalé to muže být relativně obtížná kapitola). Tyto poznatky následně využijete dále v knize. Druhá část knihy se zabývá již zmíněnými každodenními operacemi, kde je rozepsána problematika spuštění a vypínání systému, správa uživatelů, instalace a nastavení aplikací, práce s digitálními médii nebo řešení hardwarových problémů.

Následující část se zabývá přizpůsobením uživatelského rozhraní, optimalizací výkonu a předkládá deset bodů pro údržbu systému. Závěrečná část s názvem „Mistrovské zvládnutí Internetu a síťových součástí programu“ myslím mluví za vše. Kromě zabezpečení a nastavení Internet Exploreru si také nakonfigurujete malou síť. Nyní ještě stručný přehled toho, co v knize naleznete:

  • Přizpůsobení uživatelského prostředí systému
  • Optimalizace systému
  • Instalace ovládačů a zařízení
  • Automatizace činností pomocí skriptů
  • Zefektivnění práce s Internetem
  • Přehrávání a kopírování digitálních médií
  • Správa uživatelů, využití zásad skupin
  • Konfigurace malé sítě

    Kniha je bohužel staršího data a v době jejího vydání ještě nebyl na světě Service Pack 2. Některé texty o zabezpečení tak nemusí být zrovna moc aktuální. Nestihl jsem vyzkoušet všechny postupy, které kniha nabízí, ale ty co jsem na systém aplikoval fungovaly. Zjistil jsem však, že některé stránky na Internetu, na které kniha odkazuje, již nefungují.

    Ukázky stránek knihy

    Co se týká závěrečného hodnocení, musím říct, že je to povedená publikace. Zjistíte v ní, co Windows XP skrývají ve svých útrobách a zefektivníte pomocí ní svou práci. Doporučuji každému pokročilejšímu uživateli, který chce vědět více než druzí.

    Podrobný obsah knihy naleznete na stránkách nakladatelství Computer Press zde [ http://knihy.cpress.cz/pocitac/BookDoc.asp?DocID=679&BookID=826&DownloadSection=11 ].


  • Článek stažen z webu Programujte.com [ http://programujte.com/clanek/2005112202-microsoft-windows-xp-pokrocile-techniky/ ].