× Aktuálně z oboru

Programátoři po celém světě dnes slaví Den programátorů [ clanek/2018091300-programatori-po-celem-svete-dnes-slavi-den-programatoru/ ]
Celá zprávička [ clanek/2018091300-programatori-po-celem-svete-dnes-slavi-den-programatoru/ ]

Photoshop - 1. lekce

[ http://programujte.com/profil/20356-jakub-dubec/ ]Google [ ?rel=author ]       [ http://programujte.com/profil/20356-jan-metelka/ ]Google [ ?rel=author ]       21. 12. 2005       22 256×

Tento pro některé nepřekonatelný nástroj jménem Photoshop ještě v dnešní době neumí používat spousta lidí i přes to, že je na trhu již pěknou řadu let a nabízí tolik možností, že se v tomto programu nikdy nenaučíte používat všechno. Vždy najdete skulinku, kde byste mohli být preciznější. To je kouzlo Pska, jak se mu zkráceně říká. Teď máte možnost poznat Photoshop zevnitř, jako grafik. Vzhůru do toho!

Nejprve se dozvíte, co můžete od tohoto kurzu čekat a co můžu čekat já od vás ;)
Jako vždy začneme podrobnějším popisem programu, jeho funkcí, nastavení etc... Začneme úplně od začátku a skončíme finálním návrhem webdesignu včetně exportu do HTML souboru.
Je to sice běh na velmi dlouhou trať, nevyužijeme spoustu možností, ale pevně věřím, že to se mnou vydržíte a pokud budete mít jakékoli nápady, pište, jen to uvítám.
K práci budu používat osvědčenou verzi PS 6.0 CE, pokud máte novější verzi PS, neměl by být problém.
Na konci každé lekce vám zadám úkol, abych vám popřípadě mohl poradit (Dnes se úkolu nedočkáte).
Orientace
Takto vypadá 'panenský' Photoshop po spuštění. Hned ze začátku doporučuji vypnout tato okna: a) Navigátor + informace (navigace na obrazovce, informace o obraze) b) Historie + akce (historie provedených akcí, akce) Vypnutím těchto oken jsme docíli většího "místa" pro grafiku, zbývající okna si napozicujte podle přání, jdou i zvětšovat, zmenšovat.

1. Horní lišta
2. Panel nástrojů
3. Okna
1.Horní lišta

Soubor
Zde se mimo položek uložit, konec, tisk atd. nachází také volby ukládání obrázku, tj. optimalizace, nastavení exportu, import grafiky a další.
Úpravy
Transformace(změna tvaru, rotace) undo&redo (krok vpřed, vzad) doporučuji používat krok zpět definují se zde nové vzorky, povíme si později.
obraz
Nastavení obrazu jako kanály barev, velikost plátna(canvas),barevný režim(RGB,CMYK,..). V kartě přizpůsobit můžete měnit jas,kontrast..
Vrstva
Velmi důležitá karta, nastavení vrstev, jejich stylů, rastrování vektorů, slučování vrstev..
Výběr
Nastavení výběru, ukládání výběru pro pozdější použití
Filtr
Asi nejpoužívanější karta ohledně efektů, mícháním efektů docílíte kouzel ;) Doporučuji stáhnout další filtry, minimálně dsb flux. V bonusových článcích budu uvádět tipy na nové filtry, jejich využití atd..
Zobrazení
Nastavení ZOOMu,pravítek,vodítek (využití ve webdesignu) Okna
Nastavení oken, jak jsem se vyjádřil na začátku. Jejich zobrazení, pozice..

Panel nástrojů
Modrá
Nástroje k manipulaci s obrazem, výběry, řezy.
Červená
Nástroje 'ke kreslení' , většinu známe z malování jako kyblík, štětec, tužka, přechod.
Zajímavý nástroj je tzv. klonovací razítko, kdy za držení alt kliknete na obraz, pustíte alt a poté držením L tlačítka na myši kopírujete obraz. Dalším zajímavým nástrojem je rozostření, kterým se zbavíte barevných nerovností, ostrých hran.. Žlutá
Text, vektory, primitivní tvary, pero (s perem se budeme učit o několik lekcí později)
Bílá
Kapátko na vzorky barev, lupa, ruka na manipulaci s objektem...
Oranžová
Dvě nejvíce používané barvy, nastavení barev pro příští kroky.
Okna
S okny se budeme učit postupně, nejsou nezbytně důležitá. V okně barvy,styly nastavujete rychle přednastavené styly místo postupného skládání efektů v kartě vrstva.
Okno vrstvy se skládá z náhledů vrstev, ovládání ( nová, smazat,duplikovat,..) Velmi důležité volby krytí(průhlednost), nastavení krytí podle tónů, sytosti a mnohých dalších.
To by bylo pro dnešek vše co sem vám mohl nabídnout. V příštích lekcích se budeme učit využívat tyto nástroje např. vytvořením wallpaperu nebo zajímavého avataru.
Doufám že se vám moje 1.lekce a zároveň i můj první článek na tomto portálu líbila a těším se na další lekci.
Pokud budete mít jakékoli otázky, stačí napsat do komentářů ;)




Článek stažen z webu Programujte.com [ http://programujte.com/clanek/2005121801-photoshop-1-lekce/ ].