Photoshop - 2. lekce
 x   TIP: Přetáhni ikonu na hlavní panel pro připnutí webu

Photoshop  - 2. lekcePhotoshop - 2. lekce

 

Photoshop - 2. lekce

Google       Google       11. 1. 2006       25 839×

Po neustálých prosbách od lidí na ICQ o ořezání obrázku nebo "zprůhlednění" bude 2. lekce právě o tomto "umění". Dnes si ale povíme možná i něco víc ...

Nástroje, co se hodí:

LASO
a) laso
- Výběr jako tužka v malování, je potřeba mít pevnou ruku, nedoporučuji.
b)mnohoúhelníkové laso
- Libovolný n-úhelník, vhodný k ohraničování rovných a hranatých objektů. c)magnetické laso - Automatické přichytávání na „opěrné body“, pokud chcete přesný výběr, snižte kontrast hran a objíždějte daný objekt.
-Vhodné pro přesný výběr zakulacených, nepříliš „kostrbatých objektů“.

nástroj kouzelná hůlka
- Mnohdy jediná možnost jak ušetřit spoustu času, univerzální nástroj na mazání velkých stejnobarevných ploch (nastavení tolerance). - Tolerance: - Čím vyšší tolerance, tím více barev se toleruje při výběru. - Vyhlazení -vyhlazení ;) - Sousedící - po zaškrtnutí vybírá pouze sousední podobné tóny, při odškrtnutí vybírá podobné barvy po celém objektu. - Ze všech vrstev - Výběr ze všech vrstev projektu.
“Obíráme“ obrázek

Jako příklad jsem zvolil kalkulačku na pozadí, ale aby to nebylo tak jednoduché, pozadí je dřevěné, tj. rozdíly v barevných tónech (nemůžeme tedy použít hůlku nebo magnetické laso s nízkou tolerancí.)

Pomocí magnetického lasa
- Otevřeme obrázek, pokud je zamčený (nejde s ním manipulovat), v panelu vrstvy na něj dvakrát poklikejte, objeví se vám formulář s nastavením, potrvďte, pokud ani to nepomůže,








obraz>režim>rgb barva

- Nyní máme obrázek připraven k vyčištění od okolí.


1. Jako nástroj si zvolte magnetické laso
2. je možné si obrázek mírně zvětšit, někomu se tak pracuje lépe.
3. prvním klikem označte bod, od kterého se laso začne „roztahovat“, bod by měl být velmi blízko okraji kalkulačky a měl by být na rovině, ukončení lasa se lépe dělá na rovině než v rádiusu. Laso si v ostřejších úhlech rádo krátí cestu, pokud bude zlobit kliknutím vytvoříte kotevní bod, můžete tak projít problematické části.
4. Pokud je vybráno, stačí pravým tlačítkem myši otevřít roletku a zvolit vrstva vyjmutím. Tím se výběr vyjme ze staré vrstvy a vloží do nové, starou můžete smazat a nahradit buďto svým pozadím, nebo nechat transparentní (Ve výsledku po uložení nejčastěji ve formátu .gif bude mít obrázek průhledné pozadí).
5. Ve výsledku po uložení v gif bude obrázek vypadat následovně:

kouzelná hůlka
1. S kouzelnou hůlkou zde nemůžeme čekat zázraky stejně jako s ostatními nástroji mimo mag. lasa, bude si také potřeba pohrát s tolerancí, vyhlazením atd..
2. Popisovat zde pokus o vyříznutí by bylo nad mé síly, doporučuji si to vyzkoušet na vlastní kůži. Doporučuji zapnout vyhlazení, s tolerancí se pohybovat okolo 50% ve světlých částech. Nezapomeňte si také zašrtnout volbu sousedící.
3. Stejného výsledku by jste s hůlkou dosáhli za delší dobu než s použitím lasa, proto tuto volbu příliš nedoporučuji.
Ostatní nástroje
1. Nepříliš kvalitního výsledku byste dosáhli při využití ostatních možností, např. s n-úhelníkovým lasem byste museli pracně označovat spoustu kotevních bodů tak, aby ořez kalkulačky nebyl moc kostrbatý.
2. Další možnost je kombinovat nástroje dohromady, mnohdy Vám to ulehčí práci, stačí experimentovat, ale o tom přece psko je;)

Závěr



Tak, snad jste se v dnešní lekci něco naučili, snažil jsem se to podat podrobněji, proto teď píšu na 3. stránku v editoru;) Pokud budete potřebovat pomoc, nebojte se na mě obrátit. Rozhodl jsem se úkoly nezadávat z časových důvodů, tak i z toho, že by asi bylo zbytečné hodnotit práci, která vám je k ničemu;) Dnešní lekci zužitkujeme v lekci č. 3 tím, že si vyrobíme vlastní wallpaper v podobě koláže.

×Odeslání článku na tvůj Kindle

Zadej svůj Kindle e-mail a my ti pošleme článek na tvůj Kindle.
Musíš mít povolený příjem obsahu do svého Kindle z naší e-mailové adresy kindle@programujte.com.

E-mailová adresa (např. novak@kindle.com):

TIP: Pokud chceš dostávat naše články každé ráno do svého Kindle, koukni do sekce Články do Kindle.

4 názory  —  4 nové  
Hlasování bylo ukončeno    
0 hlasů
Google
Autor je (ex)grafik a zakladatel projektu DirectProject.eu

Nové články

Obrázek ke článku Hybridní inteligentní systémy 2

Hybridní inteligentní systémy 2

V technické praxi využíváme často kombinaci různých disciplín umělé inteligence a klasických výpočtů. Takovým systémům říkáme hybridní systémy. V tomto článku se zmíním o určitém typu hybridního systému, který je užitečný ve velmi složitých výrobních procesech.

Obrázek ke článku Jak vést kvalitně tým v IT oboru: Naprogramujte si ty správné manažerské kvality

Jak vést kvalitně tým v IT oboru: Naprogramujte si ty správné manažerské kvality

Vedení týmu v oboru informačních technologií se nijak zvlášť neliší od jiných oborů. Přesto však IT manažeři čelí výzvě v podobě velmi rychlého rozvoje a tím i rostoucími nároky na své lidi. Udržet pozornost, motivaci a efektivitu týmu vyžaduje opravdu pevné manažerské základy a zároveň otevřenost a flexibilitu pro stále nové výzvy.

Obrázek ke článku Síla týmů se na home office může vytrácet. Odborníci radí, jak z pracovních omezení vytěžit maximum

Síla týmů se na home office může vytrácet. Odborníci radí, jak z pracovních omezení vytěžit maximum

Za poslední rok se podoba práce zaměstnanců změnila k nepoznání. Především plošné zavedení home office, které mělo být zpočátku jen dočasným opatřením, je pro mnohé už více než rok každodenní realitou. Co ale dělat, když se při práci z domova ztrácí motivace, zaměstnanci přestávají komunikovat a dříve fungující tým se rozpadá na skupinu solitérů? Odborníci na personalistiku dali dohromady několik rad, jak udržet tým v chodu, i když pracovní podmínky nejsou ideální.

Hostujeme u Českého hostingu       ISSN 1801-1586       ⇡ Nahoru Webtea.cz logo © 20032024 Programujte.com
Zasadilo a pěstuje Webtea.cz, šéfredaktor Lukáš Churý