× Aktuálně z oboru

Programátoři po celém světě dnes slaví Den programátorů [ clanek/2018091300-programatori-po-celem-svete-dnes-slavi-den-programatoru/ ]
Celá zprávička [ clanek/2018091300-programatori-po-celem-svete-dnes-slavi-den-programatoru/ ]

Weblogový server Blog.cz

[ http://programujte.com/profil/250-ondrej-gersl/ ]Google [ https://plus.google.com/u/0/+OndraGer%C5%A1l?rel=author ]       [ http://programujte.com/profil/75-martin-zak/ ]Google [ :?rel=author ]       17. 1. 2006       10 105×

Protože sám ovládám prozatím jen některé z technologií tvorby webu a nemám vůbec ponětí, jak takový weblog vytvořit, zvolil jsem cestu již připraveného weblogu, který pochází ze serveru Blog.cz. Rád bych zde trochu rozebral možnosti tohoto blogu, čili do jaké míry jsou uživatelé schopni některá jeho nastavení ovlivnit. Na závěr článku jsem připravil své hodnocení.

Úvodní stránka Blog.cz
Úvodní stránka Blog.cz

Nejvíce mě překvapila jeho jednoduchost v ovládání. Vše co potřebujete umět, je alespoň z části zacházet se svým webovým prohlížečem. Na počátku zakládání si pohodlně zvolíte styl a vzhled stránky, pak se již rovnou můžete pustit do psaní článků nebo, pokud jste zdatnější a tvořivější, vylepšit vzhled blogu podle svého gusta. Díky přehlednému rozdělení editace celého weblogu se vám nemůže stát, že byste někde zabloudili a nevěděli kudy kam.

První dojem hraje v rozhodování mezi více možnostmi největší roli. Pojďme se tedy podívat na podrobné nastavení vzhledu celého weblogu.


Administrační sekce blogu je rozdělena na pět hlavních částí: články, obrázky, ankety, žebříčky a nastavení.


Články

Na stránku s editací a psaní článků se dostanete hned po přihlášení do administrace. Článek lze pomocí snadného editoru velmi dobře upravovat. Nejen již připravenými nástroji, ale i úpravou zdrojového kódu článku. Se zdrojovým kódem je to poněkud obtížnější, protože před uložením si základní editor upraví článek do své formy, takže se vám někdy může stát, že nedostanete zrovna to, co potřebujete. Při psaní si článek můžete uložit do rozepsaných a pokračovat nebo po uložení editaci ukončit.

Úprava a vydávání článku
Úprava a vydávání článku

Dále máte možnost napsaný článek ihned zveřejnit či si stanovit přesné datum vystavení. Též máte možnost náhledu na ještě nevydaný článek, upravit napsaný text, zpravovat komentáře u článku a článek smazat. V menu na levé straně máte přístup do složek s rozepsanými a smazanými články a složek s měsíčním rozdělením článků podle vydání. Také můžete samozřejmě začít psát nový článek.


Obrázky

Správa obrázků je velmi jednoduchá. K dispozici je vám průzkumník, stejně jako máte u Windows. V levém menu se zobrazuje cesta formou stromového zobrazení jednotlivých složek. Obrázky můžete přidávat, upravovat a mazat.

Administrace obrázkové galerie
Administrace obrázkové galerie

Maximální velikost jednoho obrázku je 250 kB a celkový prostor pro obrázky je 1 GB, takže na blogu můžete mít nejméně 4000 jednotlivých obrázků.


Ankety

Anketu je možno přidat ke každému článku. Tak můžete jednodušeji zjistit názory čtenářů vašeho článku, aniž by museli psát komentáře.

Vytváření a úprava anket
Vytváření a úprava anket

Vytvořit a editovat ankety je opět jednoduché.


Žebříčky

Abyste měli přehled o tom, kolik lidí si přečetlo vaše články a kolik napsali komentářů, máte k dispozici stránku s žebříčky.

Návštěvnost a pořadí weblogů
Návštěvnost a pořadí weblogů

Zde můžete také zjistit, jak si na tom v návštěvnosti či v počtu komentářů stojíte oproti jiným blogům na tomto serveru.


Nastavení

Nyní se dostáváme do největší a nejobsáhlejší části editace blogu, kterou je nastavení. Nemusíte se ničeho bát, autoři vytvořili všechno přehledně a spořádaně, takže vám podrobnější nastavení jistě nebude dělat potíže.

Administrace nastavení celého webu
Administrace nastavení celého webu

Nastavení je rozděleno na editaci základního vzhledu stránky (patří sem stránka, výpis článků, menu, položky menu, záhlaví, motto, drobková navigace a zápatí) a dalšího nastavení (přihlašovací údaje, rubriky a změna šablony). V editaci vzhledu je možné u jednotlivých elementů měnit např. písmo, rámeček, pozadí a další. Když přidáte trochu tvořivosti, určitě se vám podaří vzhled vašeho weblogu trochu přikrášlit. Některá nastavení bohužel nefungují (např. spodní okraj celé stránky), ale tyto nedostatky nejsou tak podstatné a dají se omluvit. Jiné z možností, které jsem postrádal, byly nastavení šířky celé stránky, minimální výšky celé stránky (díky tomu se v některých případech překrývala patička s menu) a nemožnost vytvořit si třísloupcový layout. Další nastavení vám umožní změnit si celou základní šablonu vašeho blogu, přidat, upravit a mazat rubriky, do kterých si můžete třídit články, a změnit vaše přihlašovací údaje. Dá se zde také zrušit celý weblog. Možností v této sekci je hromada, tohle bylo jen orientačně.


Když už jsme se dostali až sem, určitě čekáte nějaké závěrečné hodnocení z mé strany.

Musím velmi pochválit autory za přehledný a pro ovládání velmi jednoduchý systém, díky němuž může mít svůj weblog opravdu každý, kdo umí alespoň z části zacházet se svým internetovým prohlížečem. Celková administrace toho nabízí pro normálního uživatele zcela přiměřeně, i když já jsem čekal trochu širší editaci vzhledu. Zkrátka se v tom neztratíte. Co se týče chyb, nějaké nedokonalosti jsem samozřejmě objevil. Určitě by neuškodilo, kdyby byly opraveny. Nakonec i spolehlivost serveru bych hodnotil na výbornou, protože nebyl den, kdy bych se ke svému blogu nedostal.









Článek stažen z webu Programujte.com [ http://programujte.com/clanek/2006010704-weblogovy-server-blog-cz/ ].