× Aktuálně z oboru

SHIELD Experience Upgrade 7 – méně hledání a více zábavy [ clanek/2018052902-shield-experience-upgrade-7-mene-hledani-a-vice-zabavy/ ]
Celá zprávička [ clanek/2018052902-shield-experience-upgrade-7-mene-hledani-a-vice-zabavy/ ]

Prohlížečům vede Internet Explorer, ale pomalu ztrácí

[ http://programujte.com/profil/161-ondrej-satera/ ]Google [ ?rel=author ]       [ http://programujte.com/profil/75-martin-zak/ ]Google [ :?rel=author ]       15. 1. 2006       14 139×

Světu internetových prohlížečů podle nejnovější analýzy nadále dominuje Internet Explorer firmy Microsoft. Za rok však přišel o pět procent podílu a postavení. Naopak dále posílily konkurenční výrobky Firefox a Safari.
..

Dominantní postavení Exploreru ukazuje podle zkoumání firmy NetApplications fakt, že měl v prosinci podíl mezi uživateli 85 procent. To je o pět procent méně než o rok před tím.

Druhý prohlížeč Firefox používá podle NetApplications 9,57 procenta lidí na Internetu. Netscape přišel o své třetí místo, kde ho nahradil program Safari, který se používá na počítačích Apple a má 3,07 procenta podílu.

Většina z uvedených aplikací se neprodává, ale jsou k dispozici v nějaké variantě zdarma. Internet Explorer firmy Microsoft je nainstalován automaticky při instalaci Windows a je tedy zdarma (ale přece jen je zahrnut v ceně "Oken", takže úplně zdarma není). Protože Windows používá drtivá většina uživatelů na Internetu, má IE celkem pevnou pozici. A to je špatně, všichni by měli spíš používat Firefox nebo Operu, protože ty jsou na vyšší úrovni než IE a hlavně správně zobrazují veškeré webové stránky (kromě těch, které jsou tvořené na míru IE). Správný webmaster v téhle chvíli musí počítat s tím, že návštěvníci jeho stránek budou nejspíš používat IE a musí tomu uzpůsobit zdrojový kód, což je někdy dost svízelná práce.

Tenhle článek by měl být apel na ty, kteří používají stále Internet Explorer. Prosím vás, nepoužívejte ho a nainstalujte si radši Firefox [ http://firefox.czilla.cz/ ]! Věřte, že s ním se surfuje daleko lépe!



Článek stažen z webu Programujte.com [ http://programujte.com/clanek/2006011002-prohlizecum-vede-internet-explorer-ale-pomalu-ztraci/ ].