× Aktuálně z oboru

Vychází Game Ready ovladače pro Far Cry 5 [ clanek/2018040603-vychazi-game-ready-ovladace-pro-far-cry-5/ ]
Celá zprávička [ clanek/2018040603-vychazi-game-ready-ovladace-pro-far-cry-5/ ]

PHP (II) - 7. lekcia

[ http://programujte.com/profil/684-peter-halmo/ ]Google [ ?rel=author ]       [ http://programujte.com/profil/20356-jan-metelka/ ]Google [ ?rel=author ]       29. 1. 2006       18 474×

Tak a po dlhšom čase je tu konečne 7. lekcia PHP kurzu, ktorá bude venovaná funkciám.

  • 7.1 Syntax
  • 7.2 Priradzovanie funkcií premenným
  • 7.3 Záver
  • 7.4 Uloha

Asi každý začínajúci kóder si položí otázku,čo to vlastne je ? Funkcie sú určité časti kódu, ktoré sa dajú v jednej časti nadefinovať a potom napr. o 200 riadkov ďalej si ju dokážete vyvolať. Zvyčajne funkcia dostáva jeden alebo viac argumentov, prevádza preddefinovanú sadu operácií a vracia výslednú hodnotu. Kód, ktorý by sa bez funkcie často opakoval, môže miesto toho byť umiestnený na jednom mieste odkiaľ sa bude volať.Ušetríte si s tým plno času a starostí.

7.1 Syntax

Funkcie deklarujeme príkazom function. Teraz si predvedieme krátku funkciu, na ukážku, ktorá bude počítať 4. mocninu:



Názov funkcie je VŽDY za slovom function a do zátvoriek sa zapisujú parametre. Ďalším dôležitým pravidlom sú zložené zátvorky {}, medzi ktorými je telo funkcie. Keď napíšeme stvrta_mocnina(1500), tak číslo 1500 je tzv. argument.



");    // napise 5
dvojnasobok($a);       // napise 10
echo($a);                   // napise 5
?>

Na tomto príklade, v ktorom funkcia vytvára dvojnásobok čísla môžete vydieť ako je/nie je vhoné zapisovať echo().

V php sa využívajú aj "vnorené funkcie",krátky príklad:



7.2 Priradzovanie funkcií premenným

PHP umožnňuje, aby premenné obsahovali odkaz na funkciu. To môže byť užitočné, keď budú naše podmienky určovať, ktorá funkcia by mala byť volaná za daných podmienok. Keď premenná obsahuje názov funkcie, môže byť funkcia volaná umiestnením zátvoriek s argumentami. Napríklad:



7.3 Záver

Ako ste si určite všimli nebudem vám tu písať všetky funkcie, to by ste tu boli do rána ;-) Neskôr si ukážeme zložitejšie funkcie, ktoré budeme využívať v lekciách. Teraz by ste už mali dokázať vytvoriť jednoduché funkcie.

7.4 Uloha

Vytvorte aplikáciu na výpočet polomeru kruhu, obsahu štvorca...,mala by obsahovať formulár na zadávanie hodnôt premenných, button a funkciu na výpočet. Čím zložitejšia funkcia tým lepšia známka ;)


Článek stažen z webu Programujte.com [ http://programujte.com/clanek/2006012308-php-ii-7-lekcia/ ].