Webdesign - kompletní průvodce
 x   TIP: Přetáhni ikonu na hlavní panel pro připnutí webu

Webdesign - kompletní průvodceWebdesign - kompletní průvodce

 

Webdesign - kompletní průvodce

Google       Google       16. 2. 2006       11 373×

Recenze knihy: Webdesign - kompletní průvodce od Thomase A. Powella..

Pokud uvažujete do budoucnq nad prací webdesignera, je právě pro vás tahle knížka nejvíce určena. Ostatním, které zajímá tvorba webů jenom okrajově, bych doporučil jinou. Tahle bichle slouží k prohloubení vašich znalostí z (X)HTML a CSS (okrajově i JavaScriptu) nikoliv k naučení základů.

Co najdete uvnitř

V knížce NEnajdete návody na to, jak něco udělat, ale spíš informace, jak by se to mělo dělat. V první části knihy se autor zaměřil na teorii o tom k čemu vlastně webové stránky jsou a jak by se měly chovat vůči uživateli, což vyjadřují tři základní pravidla webdesignu:

  • Vy nejste uživatel.
  • Uživatelé nejsou designéři.
  • Vytvářejte webový server pro běžného uživatele, ale počítejte s odlišnostmi.

Právě tato pravidla se mi zdála jako nejlepší autorův nápad. Když se budete podle většiny z nich řídit, měli byste vytvářet weby, za které se nebudete muset stydět.

V další části autor probírá základní uspořádání a navigaci na webu. Najdete zde tedy teorie navigace a taky návod na vytvoření vlastního vyhledáváče na vašem webu (!). Další věc, která se vám opravdu hodí.

Ve třetí části jsou rozebrány prvky designu stránek jako jsou text, barvy, obrázky a formuláře. Každé téma je dostatečně rozvedené, takže se dozvíte veškeré informace, kterých byste mohli v budoucnu využít. Zjistíte tady například, že na svém webu můžete použít možnost stahovatelných písem, to znamená, že uživatel nemusí mít na svém počítači písmo, které vy chcete použít, stačí jen pomocí CSS nadefinovat jiné, zadat k němu cestu (URL) na vašem serveru a klientský počítač si písmo stáhne a naistaluje. No řekněte, není to úžasné? Problémem ale zůstává, že ne všechny prohlížeče toto podporují.

V poslední části (Dodatky nepočítám) se dozvíte něco o správě webového serveru. V Dodatcích najdete shrnutí všech pravidel uvedených v této knize, rychlé přehledy HTML, XHTML, CSS, fontů, barev a něco o HTTP. A také test vaší webové stránky. Vyhodnocení je na vašem úsudku (aspoň tak jsem to pochopil).

Můj názor

Knížka je napsána dobře a dá se v ní nálezt spousta dobrých rad. Místy mi ale přišlo až přílišné množství teorie, kterou stejně IMHO těžko aplikujete. Je potřeba ale brát v uváhu, že kniha je určena hlavně pro webdesignery - profíky. To ale neznamená, že by v ní „normální“ uživatel nenašel něco pro sebe. Základy tvorby webů v ní ale nenajde. Já teď díky ní vím, čeho bych se měl vyvarovat a co bych naopak měl používat.

×Odeslání článku na tvůj Kindle

Zadej svůj Kindle e-mail a my ti pošleme článek na tvůj Kindle.
Musíš mít povolený příjem obsahu do svého Kindle z naší e-mailové adresy kindle@programujte.com.

E-mailová adresa (např. novak@kindle.com):

TIP: Pokud chceš dostávat naše články každé ráno do svého Kindle, koukni do sekce Články do Kindle.

1 názor  —  1 nový  
Hlasování bylo ukončeno    
0 hlasů
Google
(fotka) Ondřej ŠateraOndřej se zajímá o tvorbu webů, návrh a implementaci webových aplikací. Studuje v Praze na ČVUT a pracuje u společnosti Emotion design s.r.o
Web     Twitter    

Nové články

Obrázek ke článku Hybridní inteligentní systémy 2

Hybridní inteligentní systémy 2

V technické praxi využíváme často kombinaci různých disciplín umělé inteligence a klasických výpočtů. Takovým systémům říkáme hybridní systémy. V tomto článku se zmíním o určitém typu hybridního systému, který je užitečný ve velmi složitých výrobních procesech.

Obrázek ke článku Jak vést kvalitně tým v IT oboru: Naprogramujte si ty správné manažerské kvality

Jak vést kvalitně tým v IT oboru: Naprogramujte si ty správné manažerské kvality

Vedení týmu v oboru informačních technologií se nijak zvlášť neliší od jiných oborů. Přesto však IT manažeři čelí výzvě v podobě velmi rychlého rozvoje a tím i rostoucími nároky na své lidi. Udržet pozornost, motivaci a efektivitu týmu vyžaduje opravdu pevné manažerské základy a zároveň otevřenost a flexibilitu pro stále nové výzvy.

Obrázek ke článku Síla týmů se na home office může vytrácet. Odborníci radí, jak z pracovních omezení vytěžit maximum

Síla týmů se na home office může vytrácet. Odborníci radí, jak z pracovních omezení vytěžit maximum

Za poslední rok se podoba práce zaměstnanců změnila k nepoznání. Především plošné zavedení home office, které mělo být zpočátku jen dočasným opatřením, je pro mnohé už více než rok každodenní realitou. Co ale dělat, když se při práci z domova ztrácí motivace, zaměstnanci přestávají komunikovat a dříve fungující tým se rozpadá na skupinu solitérů? Odborníci na personalistiku dali dohromady několik rad, jak udržet tým v chodu, i když pracovní podmínky nejsou ideální.

Hostujeme u Českého hostingu       ISSN 1801-1586       ⇡ Nahoru Webtea.cz logo © 20032024 Programujte.com
Zasadilo a pěstuje Webtea.cz, šéfredaktor Lukáš Churý