× Aktuálně z oboru

Vychází Game Ready ovladače pro Far Cry 5 [ clanek/2018040603-vychazi-game-ready-ovladace-pro-far-cry-5/ ]
Celá zprávička [ clanek/2018040603-vychazi-game-ready-ovladace-pro-far-cry-5/ ]

Photoshop – lekce č. 4 – vytváříme brushe

[ http://programujte.com/profil/20356-jakub-dubec/ ]Google [ ?rel=author ]       [ http://programujte.com/profil/20356-jan-metelka/ ]Google [ ?rel=author ]       4. 3. 2006       23 549×

Jistě se vám už někdy stalo, že ať hledáte jak chcete, neseženete ten správný štětec, který byste potřebovali. A já jsem se to rozhodl změnit  Způsobů tvorby brushů je více, my si vyzkoušíme jeden z nich.

Co je potřeba?



Pokud děláte wallpaper přírodní krajiny, budou se vám hodit fotky přírody, pokud města, obstarejte si fotky města. Samozřejmě to takto neplatí -pokud si chcete vytvořit brushe z mrtvol, nikoho prosím nezabíjet. My se ale nejdříve zaměříme právě na tvorbu brushů s přírodními motivy. Já jsem tentokrát využil klasické pozadí s Windows XP s názvem podzim. Ten je ke stažení zde [ http://jakub.vhodek.net/psko/Podzim.jpg ]

Jdeme na to



Ok, jdeme na to. Zapněte si v psku onen obrázek ze kterého chcete brush vytvořit. Podívejte se na něj a rozmyslete si, jak by asi bylo nejlepší obrázek ‚nastříhat‘ na jednotlivé části, které budou tvořit štětce. Postupovat můžeme dvěma způsoby. Já jsem vybral ten trochu neobvyklý, ale o to elegantnější. Použijeme nástroj ‚skalpel‘, kterým si navrhneme řezy podle přání a pak jednoduše tyto rozřezané obrázky uložíme zvlášt a poté nadefinujeme jako stopy.

A jak na to?



Vybereme nástroj skalpel, pro ty kteří nevědí je tu obrázek. Tímto jsme si vybrali nástroj skalpel. Možná by sme si měli povědět něco o jeho úloze. Skalpel je řezací nástroj určený k rozřezání designu na jednotlivé části. U jednodušších designů to bývá hlavička,menu,obsahová část a patička. Toto je samozřejmě jen pro ilustraci.
Pracuje na stejném principu jako výběr myší, čili stisknete a za držení levého MSB vybíráte požadovanou oblast.
Nařezejte tedy obrázek dle vašeho přání, jak bude budoucí brush vypadat. Samozžejmě můžete udělat větší počet řezů najednou, toto je důvod, proč jsem ‚přišel‘ na tuto metodu.
Jako ukázka vám jistě poslouží následující screenshot.

Export řezů



Jakmile máme nařezáno, zvolíme následující postup:
Soubor->Uložit pro web->vpravo nahoře ‚OK‘ ulozit jako typ : pouze obrazy -> ULOŽIT
Pokud se ptáte co je ono okno s více okny v sobě, skrývá v sobě nevídané možnosti. Pomocí tohoto okna lze optimalizovat grafiku na únosnou velikost, kde můžete manipulovat jak s počtem barev, tak s možností průhlednosti barvy (klasické průhledné obrázky, pouze png a gif)
Do tajů optimalizace zavítáme v seriálu webdesign.

Tvorba brushe



Vyexportované obrázky nyní budeme postupně přetvářet v brushe. Otevřeme si první obrázek. Zajímavých brushů můžeme docílit aplikací efektů, ale to by se nám tutoriál velmi prodloužil.

Označte si tedy obrázek a jednoduchým postupem:
úpravy->definovat stopu->pojmenujte brush->ok
Vytvoříme náš první brush.
Ostřejších efektů docílíme jednoduše aplikací filtru zostření->zostřit více, okraje… Tento postup opakujte u každého obrázku který chcete přetvořit ve štětec. Není nic jednoduššího.
Výsledek si můžete prohlédnout zde:


Doufám že se vám tutoriál líbíl a těším se příště nashledanou;) Pokud máte jakékoli otázky o5 stačí napsat dolů;)

Článek stažen z webu Programujte.com [ http://programujte.com/clanek/2006030303-photoshop-lekce-c-4-vytvarime-brushe/ ].