× Aktuálně z oboru

Programátoři po celém světě dnes slaví Den programátorů [ clanek/2018091300-programatori-po-celem-svete-dnes-slavi-den-programatoru/ ]
Celá zprávička [ clanek/2018091300-programatori-po-celem-svete-dnes-slavi-den-programatoru/ ]

Normy slušného chování

[ http://programujte.com/profil/1483-lukas-chury/ ]Google [ https://plus.google.com/101446994797551111026?rel=author ]       [ http://programujte.com/profil/118-zdenek-lehocky/ ]Google [ ?rel=author ]       22. 3. 2006       18 101×

Poslední události mě donutily napsat tento kratší článek, kde bych chtěl připomenout, že se jedná o dobrovolný otevřený projekt a podle toho bychom se také měli chovat. Uvedu pár příkladů, které mě celkem zarmoutily a myslím, že toto se nesluší a je to nefér vůči nám, všem.

Začnu tím, co je pro tento projekt specifické - úkoly. Jak možná víte, na tomto serveru máte možnost se učit několik programovacích jazyků, jejichž počet neustále zvyšujeme, a k nim máte možnost odevzdávat úkoly.

Úkoly

Zda-li to využijete je na vás, my vám tu možnost nabízíme. Ovšem pamatujte, že oprava těchto úkolů chce čas, a pokud jste alespoň trochu znalí dnešního moderního života, víte, že čas dnes nemá nikdo. I tak se snažíme celkem rychle všechny úkoly opravit. Vyjímku tvořily úkoly ke kurzu jazyka C++, kde lektor - tedy já - je zároveň adminem serveru, což samo o sobě bere většinu času(nebudu to dále rozebírat, prostě to tak je) a když k tomu přičtu školu, nemám kam vložit spánek. (Věřte mi, metoda Copy & Paste nefunguje :) ) Díky tomuto se nahromadilo několik stovek úkolů(nyní jsou již všechny opraveny), účastníků kurzu je několik stovek a denně stále a stále přibývají nové. Ale i přes toto všechno si myslím, že není potřeba lektorovi nadávat, ať upraví úkoly. To, že mi tehdy psala doslova masa uživatelů, kdy budou úkoly opraveny, ani nepočítám, to bylo k dané situaci pochopitelné. Ale pochopitelné pro mě už nebylo, když jsem dostával narážky na to, ať jdu do ***, no, myslím, že víte kam :) apod. Samozřejmě, člověk, který mi toto napíše jde automaticky a nastálo do blokovaných uživatelů.

Opravdu si myslíte, že je nutné nadávat, a to doslova někdy velmi vulgárním způsobem, autorům? Nevím, jestli víte, že každý zde publikuje bez možnosti honoráře - tedy z vlastní iniacitivy, protože se nejedná o komerční projekt. Proto, prosím, pokud máte nějaké podobné narážky na některého autora(které jsou neoprávněné), opusťte tyto stránky. Slušně se můžete vyjádřit několika způsoby - můžete napsat email autorovi článku, adminovi, můžete je kontaktovat přes ICQ či Skype nebo přidat komentář k danému článku či se vyjádřit na fóru [ http://programujte.com/forum.php ].

Kontaktování autora

I když máte kontakt na autora článku, zvažte, zda-li je nutné ho kontaktovat s daným dotazem. Osobně mi chodí desítky emailů a ICQ zpráv, kde prosíte o nějakou radu. Například jak nainstalovat phpRS, kde seženete program na kompresi videa, jaké znám stránky o vytváření privátní sítě, co znamená IP a kde ji zjistím, jak se mám apod. Kdybych na vše měl odpovídat, asi bych seděl od rána do večera u pc a dělal charitativní technickou podporu. Když nevíte, použijte Google. Na oprávněné dotazy (tedy dotazy týkající se tématu, o kterém publikuji) samozřejmě odpovídám a v žádném případě mi nevadí. Proto se nezlobte, když se mě zeptáte na nějaký dotaz (dotaz netýkající se tématu, o kterém publikuji, či s ním nemám co v dočinění) a já neodpovím. Kdybych odpověděl, zahrnete mě další desítkou dotazů. Holt zkušenost je taková.

Proto, prosím, primárně využívejte fórum [ http://programujte.com/forum.php ] pro vaše dotazy, pokud je to osobnější dotaz/zpráva, můžete poslat email. ICQ používejte opravdu jen v krajních případech, a v žádném případě se nedomnívejte, že díky ICQ vám přijde odpověď ihned. U mě je to naopak - na emaily odpovídám všechny, na icq zprávy tak na každou pátou. ICQ je sice dobrý způsob, jak kontaktovat autora, ale nic se nemá přehánět.
Další, co byste měli vědět je, že není v našich silách vytvářet programy dle zadání, které nám zašlete. Na toto opravdu čas nemáme. Pokud potřebujete vytvořit nějaký program, kontaktujte specializovanou firmu, nebo se domluvte s autorem na honoráři. To, že chce autor sdělit světu své poznatky a zkušenosti ještě neznamená, že se přihlásil na seznam charitativních autorů. Jsme jen lidé.

Neukázněnost

Nedávný případ byl právě tím, který mě donutil napsat tento článek. Jeden nejmenovaný slovenský čtenář mi napsal, že shání informace o nejmenované technologii, toto mi napsal během 5ti sekund asi 3x, poté, co jsem mu neodpověděl během 26 sekund mi napsal, že to nutně hned potřebuje a poté, co jsem mu znova neodpověděl cca po 1né minutě mi napsal, že to "Klidně může být i v češtině, ty ***** jeden". Co následovalo? Uživatel byl rázem ve skupince blokovaných kontaktů.

Dalším případem zajímavé techniky je následující věta, která mi denně chodí nespočekrát na icq:

Jsi tu?

Pokud se chcete na něco zeptat, napište to rovnou, na takové dotazy já osobně ani neodpovídám. Ale to jen tak bokem. :)

To bylo takové malé shrnutí některých případů, na které bych chtěl upozornit a vyvarovat se jich. Doufám, že si z toho někteří vezmou ponaučení...

... Pokud někomu řeknu, ať napíše daný problém na fórum a on odpoví, že nemá čas, tak můžu sklidem říct: "Já taky ne."

Článek stažen z webu Programujte.com [ http://programujte.com/clanek/2006032201-normy-slusneho-chovani/ ].