× Aktuálně z oboru

Programátoři po celém světě dnes slaví Den programátorů [ clanek/2018091300-programatori-po-celem-svete-dnes-slavi-den-programatoru/ ]
Celá zprávička [ clanek/2018091300-programatori-po-celem-svete-dnes-slavi-den-programatoru/ ]

Anti-hacking

[ http://programujte.com/profil/7799-martin-valent/ ]Google [ ?rel=author ]       [ http://programujte.com/profil/75-martin-zak/ ]Google [ :?rel=author ]       7. 4. 2006       16 459×

Buďte ostražití a prediďte problémom!

Sedemtoro

  1. Keď vám niekto pošle e-mail s textom, kde vás žiada daný server, aby ste poslali, alebo zmenili si heslo, nerobte tak! Je možné, že nejaký hacker vás chce oklamať a dúfa, že mu naletíte. Server by si od vás nikdy nepýtal alebo nežiadal vaše heslo! Aj keby bol e-mail napríklad od admin@nieco.sk, tak to nemusí byt v skutočnosti poslané z uvedenej adresy. Zistite si skutočnú pôvodnú adresu podľa zdrojového kódu, alebo podľa hlavičky mailu.
  2. Určite aj vám prišla na ICQ správa, v ktorej sa píše: „Nepridávaj si do kontaktov používateľa XY, je to vírus a sformátuje ti disk! Pošli túto správu všetkým v tvojom contact liste!“ Ide spravidla o planý poplach. Vírus na ICQ nemôže byť, pretože ICQ a všetko o vás a vašich kontaktoch je uložené na ICQ servery, ktorý ma antivíry. A keby sa predsa dostal na ICQ vírus, čo je málo pravdepodobné, tak sformátovanie disku alebo odoslanie víru ostatným kontaktom je v podstate nemožne. HDD nieje možné tak sformátovať, aby si to užívateľ nevšimol. Odoslať ďalším ľudom na kontaktoch je síce možné, no v ceste stojí rozličná ochrana. Obyčajná sprava dotyčnej osobe nič nespraví. Vírusy na ICQ sú len hoax!
  3. Keď sa niekam registrujete a zadávate váš nick, nikdy nedávajte heslo ani trocha podobné nicku (hacker to môže zneužiť). Ako začiatočné (alebo posledné) písmeno hesla zadajte podľa možnosti písmeno z konca abecedy, napríklad Z. V programoch ako je WWWhack sa heslo totiž zisťuje postupným zadávaním kombinácií podľa abecedy, napríklad „aaa, aab, aac, …“. Keď bude vaše heslo dlhé a začínajúce (alebo bude končiť) sa napríklad na Z, tak hackerovi bude trvať týždne, kým sa mu podarí vás nabúrať. Dovtedy mu daný server zablokuje IP adresu a on bude musieť ísť cez proxy server, ktorý je pomalý. Skôr či neskôr ho hackovanie vášho hesla prestane baviť a vykašle sa na to.
  4. Keď vás niekto bude strašiť, že vám naformátuje disk alebo niečo podobné, je to podvodník. Na 85 % vám nič nespraví! Približne 10 % je schopných zmenenia hesla na emailoch alebo inde na nete (ale to nedokáže každý). 5 % vám naozaj môžu poškodiť PC. Uvedené informácie sú približne.
  5. Keď si už neviete rady s nejakým hackerom, tak je dobre použiť zákon! Podľa zákona je trestné poškodenie a zneužitie záznamu na nosiči informácií neoprávneným použitím informácií, zničením, poškodením informácií alebo ich urobením neupotrebiteľnými, učinením zásahu do technického alebo programového vybavenia počítača (§257).
  6. Keď budete prijímať nejaký súbor, tak ho skontrolujte v notepade, aby ste si pozreli zdrojový kód. Ak tam bude použité napríklad „Shutdown“, „net esers“ atď., súbor neukladajte. Dobré je skontrolovať si priebežne každé slovo a preložiť ho do svojho jazyka. Ak pôjde o slova typu „vypnúť“, „zmeniť“ apod., súbor neotvárajte. Komu sa nechce a nebojí sa o systém, môže súbory spokojne otvoriť a neskôr systém znovu nainštalovať. Zdá sa to niekomu nepravdepodobné? Mnohým už poslali program, ktorý obsahoval zmeny hesiel a zároveň vypnutie PC (shutdown -s). Neskôr pomohol len reinstall, alebo špeciálny program na zmenu hesiel, ktorý je linuxový.
  7. Keď vám nabehne odpočítavanie do vypnutia PC, rýchlo kliknite na Štart|spustiť|„shutdown -a“ a potom skontrolujte, či je všetko v poriadku a či sa heslo do systému nezmenilo!


Článek stažen z webu Programujte.com [ http://programujte.com/clanek/2006040206-anti-hacking/ ].