Úvod do programovacieho jazyka Java
 x   TIP: Přetáhni ikonu na hlavní panel pro připnutí webu

Úvod do programovacieho jazyka JavaÚvod do programovacieho jazyka Java

 

Úvod do programovacieho jazyka Java

Google       Google       24. 4. 2006       70 042×

Hlavná charakteristika programovacieho jazyka Java, jeho história, princípy, význam a základné rozdelenie.

História

Vývoj jazyka a platformy Java začal ako projekt firmy Sun Microsystems. Vývojári v Sune boli sklamaní so stavom ich verzie C++ a aplikačným programovým rozhraním (API) C-éčka a ich nástrojov. Pokúsili sa vyvinúť programovaciu technológiu novej generácie, a využiť tak nové možnosti. Prvá verejná verzia bola vydaná v roku 1995 ako Java 1.0. V tom roku Bill Gates tvrdil, že ďalší programovací jazyk je zbytočný a predpokladalo sa, že Java zanikne do dvoh rokov. Príkladom tohto veľkého omylu sú internet-banking systémy najväčších bánk, ktoré sú postavené práve na platforme Javy alebo burzovné a clearingové systémy väčšinou stojace na Jave a stále rastúca komunita programátorov v tomto jazyku.

Stručná charakteristika

Java je objektovo orientovaný programovací jazyk, rozsiahla počítačová technológia a počítačová platforma. Tento jazyk bol vyvinutý firmou Sun Microsystems a syntaxou vychádza z jazyka C++. Oproti C++ však Java neobsahuje žiadne zložité konštrukcie (ako sú napr. ukazatele), ktoré spôsobujú zbytočné problémy.

Vďaka automatickej správe pamäti (garbage collector) sa prográmator nemusí starať o manuálne čistenie pamäti po nepotrebných objektoch. Nahradením ukazovateľov (pointers) odkazmi (references) je ukončená hrozba zápisu do neplatnej pamäti. Mechanizmus vlákien umožňuje tvorbu prepracovaného grafického užívateľského rozhrania (GUI). Navyše Java obsahuje serializáciu, ktorá prináša elegantné riešenia v prípade, že je potreba ukladania dát do súborov alebo ich prenášanie po sieti. Štandardne dodávané knižnice umožňujú bez ďalších doplnkov okamžite vytvárať užívateľské rozhrania, pracovať so súbormi, textom, databázami, komprimovanými súbormi, predvoľbami a ďalšími časťami počítačového prostredia.

Programy napísané v Jave sú prenositeľné na každú platformu (či už Windows, Unix, Linux alebo Solaris), ktorá obsahuje virtuálny stroj jazyka Java (Java Virtual Machine – JVM). Kód je kompilovaný len raz na tzv. bajtový kód (byte code), ktorý je pri každom spustení interpretovaný virtuálnym strojom.

Virtuálny stroj jazyka Java (JVM)

Sun Microsystems vytvoril slogan „napíš raz, spusti všade“ (write once, run everywhere), aby demonštroval hlavnú výhodu jazyka Java. Ako už bolo vyššie spomenuté, JVM spracúvava (interpretuje) bajtový kód. Dostupnosť JVM na rôznych druhoch hardwarových a softwarových platformách umožňuje, aby bola Java funkčná nielen ako platforma, ale aj ako middleware (middleware pozostáva zo softwarového agenta, ktorý komunikuje ako medzičlánok medzi rôznymi aplikáciami). Týmto spôsobom sa dosiahne prenositeľnosť kódu na systémy s odlišnou architektúrou, čiže narozdiel od programu, ktorý je napísaný v jazyku C alebo C++, sa nemusí kód kompilovať zvlášť pre každú architektúru. Napriek tomu, že bajtový kód je rovnaký pre všetky platformy, mechanizmus JVM interpretuje a optimalizuje aplikáciu priamo na hostiteľskom počítači.

Architektúra Javy

Java je v podstate kombináciou štyroch častí:

  • Programovací jazyk Java
  • Formát súboru .class
  • Java API
  • JVM

Vyvíjanie nejakej aplikácie je písanie kódu v programovacom jazyku Java. Ten sa následne skompiluje do súborov s príponou .class, ktoré sú spúštané v prostredí JVM.

Kombinácia JVM s triedami výkonného jadra jayzka Java je známa aj ako prostredie pre spracovanie jayzka Java (Java Runtime Environment – JRE).

Java API je dopredu pripravený kód, ktorý je tematicky usporiadaný do balíčkov (packages) a delí sa na tri základné platformy:

Java Micro Edition (JME)
Platforma na vývoj aplikácii napr. pre mobilné telefóny, systémy navádzania motorových vozidiel…
Java Standard Edition (JSE)
Platforma obsahujúca základnú sadu tried, ktoré sú potrebné pre tvorbu GUI a štandardných aplikácii
Java Enterprise Edition (JEE)
Platforma so sadou tried a rozhraní pre vývoj webových aplikácii (napr. Java Server Pages – JSP, Enterprise Java Beans – EJB)

Sada vývojových nástrojov Javy (Java Development Kit – JDK)

JDK je produkt firmy Sun určený pre programátorov. Je to balíček, ktorý pozostáva z Java kompilátora, množstva vývojových nástrojov a JRE. Niekedy sa označuje aj ako Java SDK (Software Development Kit).

Automatická správa pamäti (garbage collector)

Jednou z najvýznamnejších vlastností Javy je garbage collector. Tento mechanizmus vyhľadáva v oblasti pracovnej (dynamickej) pamäti (tzv. hromady, po česky haldy :-) ) neplatné alebo nepotrebné objekty, na ktoré napr. už neexistuje platný odkaz alebo sú dlhšiu dobu nepoužívané. Keby táto pamäť nebola uvolnená správne (načo dopláca veľa programátorov v C++), došlo by k vyčerpaniu pamäťových zdrojov (memory leak).

Applety a štandardné aplikácie

Programy vyvinuté v Jave sa všeobecne rozdeľujú na applety a štandardné aplikácie (samozrejme existujú aj iné druhy, ale toto je článok pre začiatočníkov a nie pre softwarových inžinierov).

Applety poskytujú interaktívne vlastnosti pri prezeraní webovým aplikáciám, ktoré nemôže zabezpečiť HTML. Sú spúšťané väčšinou internetových prehliadačov v sandboxoch (ochranný mechanizmus pre bezpečné vykonávanie programov), ktoré zabraňujú prístupu k lokálnym dátam. Kód appletu je najskôr stiahnutý z webového serveru a potom prehliadač buď vloží applet do stránky, alebo ho otvorí v novom okne. Medzi štandardné aplikácie patria napr. konzolové alebo GUI aplikácie.

Výhliadka do budúcnosti

V súčasnosti je Java jedným z najpoužívanejších programovacích jazykov a pravdepodobne tomu tak bude aj naďalej. Ďalším faktom je veľký dopyt po programátoroch, ktorý ovládajú tento jazyk (hlavne JEE) a veľmi zaujímavý plat. Výhodou pre tých, ktorí programujú v tomto jazyku, je, že spolu s ním ovládajú nielen z väčšej časti aj C#, ale aj princípy OOP (Objektovo Orientovaného Programovania), ktoré predstavuje budúcnosť vývoja softwaru.

×Odeslání článku na tvůj Kindle

Zadej svůj Kindle e-mail a my ti pošleme článek na tvůj Kindle.
Musíš mít povolený příjem obsahu do svého Kindle z naší e-mailové adresy kindle@programujte.com.

E-mailová adresa (např. novak@kindle.com):

TIP: Pokud chceš dostávat naše články každé ráno do svého Kindle, koukni do sekce Články do Kindle.

Hlasování bylo ukončeno    
0 hlasů
Google
Autor je studentom FEI STU v Bratislave, odbor Aplikovana Informatika a vo svojom volnom case sa zaobera hlavne programovanim a rad sportuje.
Web    

Nové články

Obrázek ke článku Hybridní inteligentní systémy 2

Hybridní inteligentní systémy 2

V technické praxi využíváme často kombinaci různých disciplín umělé inteligence a klasických výpočtů. Takovým systémům říkáme hybridní systémy. V tomto článku se zmíním o určitém typu hybridního systému, který je užitečný ve velmi složitých výrobních procesech.

Obrázek ke článku Jak vést kvalitně tým v IT oboru: Naprogramujte si ty správné manažerské kvality

Jak vést kvalitně tým v IT oboru: Naprogramujte si ty správné manažerské kvality

Vedení týmu v oboru informačních technologií se nijak zvlášť neliší od jiných oborů. Přesto však IT manažeři čelí výzvě v podobě velmi rychlého rozvoje a tím i rostoucími nároky na své lidi. Udržet pozornost, motivaci a efektivitu týmu vyžaduje opravdu pevné manažerské základy a zároveň otevřenost a flexibilitu pro stále nové výzvy.

Obrázek ke článku Síla týmů se na home office může vytrácet. Odborníci radí, jak z pracovních omezení vytěžit maximum

Síla týmů se na home office může vytrácet. Odborníci radí, jak z pracovních omezení vytěžit maximum

Za poslední rok se podoba práce zaměstnanců změnila k nepoznání. Především plošné zavedení home office, které mělo být zpočátku jen dočasným opatřením, je pro mnohé už více než rok každodenní realitou. Co ale dělat, když se při práci z domova ztrácí motivace, zaměstnanci přestávají komunikovat a dříve fungující tým se rozpadá na skupinu solitérů? Odborníci na personalistiku dali dohromady několik rad, jak udržet tým v chodu, i když pracovní podmínky nejsou ideální.

Hostujeme u Českého hostingu       ISSN 1801-1586       ⇡ Nahoru Webtea.cz logo © 20032024 Programujte.com
Zasadilo a pěstuje Webtea.cz, šéfredaktor Lukáš Churý