× Aktuálně z oboru

SHIELD Experience Upgrade 7 – méně hledání a více zábavy [ clanek/2018052902-shield-experience-upgrade-7-mene-hledani-a-vice-zabavy/ ]
Celá zprávička [ clanek/2018052902-shield-experience-upgrade-7-mene-hledani-a-vice-zabavy/ ]

Připravte se na budoucnost, bude tu brzy

[ http://programujte.com/profil/1483-lukas-chury/ ]Google [ https://plus.google.com/101446994797551111026?rel=author ]       [ http://programujte.com/profil/118-zdenek-lehocky/ ]Google [ ?rel=author ]       26. 4. 2006       15 273×

Mám si už po domě rozvést Wi-Fi síť nebo ještě počkat? Mám se učit ladit satelit, abych přijímal první televizi ve vysokém rozlišení, nebo je to předčasné? Které věci jsou či budou ty opravdu velké a které jsou naopak jen bublinou?

Domácí kino je sice domácí, ale není kino

Obchodníkům svítí oči: nejprodávanějším elektronickým výrobkem roku je domácí kino a má tomu tak být i nadále. Lidem totiž někdo nakukal, že když si domů pořídí několik dalších plastikových kusů nábytku a koupí si k tomu pytel popcornu, budou se mít jako v Palace Cinemas. Chyba: pořídili si cosi, co je sice o něco málo lepší než pouhá televize, ale do kina je pořád stejně daleko jako dřív. Zařízení pro domácí kino se nestane kinem dříve, než se nezlepší, technicky řečeno, parametry zdrojového signálu. Dokud se i na tom nejdražším domácím kině, na dvoumetrové plazmě a přes metrákové reprobedny bude pouštět jen televizní signál (digitální nebo analogový, to je jedno – což je mimochodem další z „pastiček“ na nebohé domácí uživatele), lepší zážitek nevznikne. Nedokonalosti současného televizního i DVD formátu naopak spíše vyniknou. Domácí kino je tedy pro mě věcí malou, ovšem…


… HDTV bude znamenat přelom

Kdo jednou shlédne obraz ve vysokém rozlišení (high definition), nebude chtít už žádný jiný. Uvidíte totiž, k čemu je obrazovka přes celý obývák dobrá: k zobrazení takových detailů, že například u sportovních přenosů uvidíte fotbalistovi napětím zježené chlupy. Pokud ti čtenáři, kteří nyní objevují půvab kvalitních DVD (oproti televizi lepší obraz i zvuk), říkají, že domácí kino v dnešním provedení pro ně znamená pokrok, měli by se na HDTV nejvyšší úrovně jít podívat… nebo raději ne, aby své investice do DVD přehrávače nelitovali.

HDTV bude, pevně věřím, velkou věcí. Opět přiková lidi k televizi, nyní k obývákové stěně; vyvolá vlnu filmů dělaných na vizuální efekt (zda je to dobře nebo ne, nechám filmovým kritikům) a oživí zájem o sportovní přenosy. Povede k remastrování i starších filmů, již na DVD vydaných, k novému masteringu na vysokokapacitní DVD ve vysokém rozlišení (HD-DVD nebo Blu-ray). Takže si své oblíbené filmy koupíme znovu; já už potřetí. Nevýhodou HDTV je, že se k nám blíží jako kdysi Temelín: už deset let to má být za dva roky. Investice jsou obrovské a málokomu se je chce riskovat – jiná cesta ale nevede, a nakonec i ten Temelín dostavěli. HDTV je ovšem k dispozici už dnes: stačí si pořídit k plazmovce kvalitnější satelitní přijímač a můžete ochutnat zakázaného ovoce. Pozor: vysoce návykové.


Všechny ty wifiny

Když už odstřelujeme, tak pořádně. I připojování k Internetu přes současné verze Wi-Fi (bezdrátu) bude out. Ještě se ale neví, zda bude nahrazeno novými verzemi bezdrátového přenosu dat (WiMAX atd.) nebo zda se vrátí k původnímu účelu, tj. k rozvodu Internetu po domě či jiné malé lokalitě, a Internet se nepřipojí buď drátem (ADSL, kabelovka), nebo přes mobilní síť. Wi-Fi a hlavně společnostem, které jej šíří, je ale nutné připsat velkou zásluhu: jejich (avšak nejen jejich) přičiněním došlo k dramatickému pádu cen u ADSL i připojení přes kabelovky. Wi-Fi sehrálo úlohu užitečného mouřenína, který vykonal úkol a nyní odchází – ve své dnešní verzi totiž kvalitativně nedostačuje a zejména do budoucna dostačovat nebude.

Článek stažen z webu Programujte.com [ http://programujte.com/clanek/2006042504-pripravte-se-na-budoucnost-bude-tu-brzy/ ].