× Aktuálně z oboru

SHIELD Experience Upgrade 7 – méně hledání a více zábavy [ clanek/2018052902-shield-experience-upgrade-7-mene-hledani-a-vice-zabavy/ ]
Celá zprávička [ clanek/2018052902-shield-experience-upgrade-7-mene-hledani-a-vice-zabavy/ ]

„Monad“ oficiálně pojmenován jako Windows PowerShell

[ http://programujte.com/profil/507-vojtech-pohunek/ ]Google [ ?rel=author ]       [ http://programujte.com/profil/118-zdenek-lehocky/ ]Google [ ?rel=author ]       29. 4. 2006       11 931×

Microsoftí nová příkazová řádka a skriptovací jazyk, známý pod kódovým označením Monad, dostal oficiální název Windows PowerShell.

Tato utilita byla navržena, aby umožnila administrátorům automatizovat a kontrolovat úkony na pracovních stanicích a serverech s Windows.

Monad byl původně navržený jako náhrada příkazové řádky ve Windows objektově orientovaným shellem podobnému těm shellům, které jsou u UNIX systémů. Avšak Senior Vice President Microsoftu, Bob Muglia, řekl minulý rok, že to společnosti zabere pár let, aby opravdu zhmotnily veškeré své záměry ohledně této technologie.

I přesto Microsoft pořád prosazoval Monad a v úterý vydal Windows PowerShell Release Candidate 1. Navíc jsou Exchange Server 2007 a Microsoft Operations Manager version 3 - známý jako System Center Operations Manager 2007 - postaveny na této nové PowerShell technologii.

PowerShell je celkem těžký oříšek pro Microsoft, který se původně soustředil hlavně na grafické rozhraní, kdežto rivalský serverový software zůstává primárně založen na příkazové řádce. Myšlenka byla vybudovat pro administrátory shell podobný UNIXu, který by nabízel pokročilé skriptovací možnosti a současně zůstal jednoduchý na programování.

Při vydání již budou moci uživatelé Exchange Serveru 2007 a Microsoft Operation Manageru dělat všechno z příkazové řádky tak, jako z grafického rozhraní.

Windows PowerShell obsahuje 130 zabudovaných utilit nazvaných „cmdlets“ pro doplnění běžných administrátorských úkolů; zjednodušenou navigaci operačního systému obsahující diskové jednotky, soubory po spuštění a registry; podporu pro existující skripty a nástroje příkazové řádky; a schopnosti pro objektovou manipulaci.

PowerShell RC1 potřebuje ke spuštění .NET Framework 2.0 a běží na Windows XP, Server 2003 a Windows Vista. Dostupné jsou obě 32-bitová i 64-bitová verze

PowerShell Release Candidate 1 vám samozřejmě nabízíme ke stažení [ http://fileforum.betanews.com/detail/Windows_PowerShell_formerly_Monad_x86/1126581014/1 ]

Zdroj: http://www.betanews.com

Článek stažen z webu Programujte.com [ http://programujte.com/clanek/2006042603-monad-oficialne-pojmenovan-jako-windows-powershell/ ].