× Aktuálně z oboru

Programátoři po celém světě dnes slaví Den programátorů [ clanek/2018091300-programatori-po-celem-svete-dnes-slavi-den-programatoru/ ]
Celá zprávička [ clanek/2018091300-programatori-po-celem-svete-dnes-slavi-den-programatoru/ ]

ANIFEST – 4. 5. 2006

[ http://programujte.com/profil/20356-michal-vinduska/ ]Google [ ?rel=author ]       [ http://programujte.com/profil/75-martin-zak/ ]Google [ :?rel=author ]       5. 5. 2006       9 226×

Anifest – mezinárodní festival animovaných filmů, Třeboň 4. května 2006.

ČTVRTEK

Tento den byl ve znamení zahájení Anifestu. Jako asi každý fanoušek anifestu jsem si šel pro akreditaci. Akreditační centrum bylo celkem působivé, hlavně s velkým A před vchodem.

Po získání akreditace (jako redaktor) jsem byl obohacen taštičkou, kde na mě čekala spousta letáků ohledně Anifestu (program, popisy atd.) plus nějaké letáky sponzorů. Mezi nimi jsem samozřejmě našel vstupenky na zahájení, ukončení, vstupenky na profifora a další. To, z čeho jsem měl asi největší radost, byl katalog se všemi snímky, které se promítaly. Při odchodu jsem neváhal a se stolku jsem ukořistil pár letáků a časopisů :-)

Po tom, co jsem shlédnul program, jsem zjistil, že zrovna v tu dobu běží v kině Příběh hraček a že to nebyl jediný film v ten den, co zrovna běžel. Hned po něm následovali Roboti a Hledá se Nemo.

Filmy jsem nechal být filmy a šel jsem na Workshop pro děti. Ten jsem našel ve výstavní síni pod věží a řeknu vám, i když to bylo pro děti, tak i dospělí by se tu pobavili. Stály tam stánky různých škol, které prezentovaly svoje umění. A tak jsem neváhal a poptal jsem se u filmový školi Zlín. (V dalších dnech budou i jiné školy)

Filmová škola Zlín

Svoje animace vytváří několika spůsoby: loutkově, kreslicky, modelářsky apod. Nejpoužívanější spůsob u nich na škole je kreslení, ale to vyžaduje spoustu času a pečlivosti, proto tento způsob neprováděli, ale předvedli své umění především loutkově, ale i s modelínou. Zajímavostí bylo, že animaci netvořili studenti školy, ale mohli ji tvořit návštěvníci (děti), a tak děti neváhaly a hrály si s loutkami a plácaly s plastelínou. Pak po každé drobné změně postavičky ve scéně se scéna fotila. Fotky poté putovaly do počítače, kde se podrobily ještě případné úpravě a pak se spojily do videoklipu. Výsledkem byla někdy i moc pěkná animace. Škola, nebo spíš studenti této školy připravují i nový festival s názvem Zlínský pes.

I tato škola soutěží na Anifestu se snímkem Dr. Psycho.

Informace podal Vojtěch Dudek.



Po tomto skvělém dobrodružství kde jsem stávil půl dne jsem se vydal na obhlídku prvmí výstavy a to: "Výtvarníci a animovaný film". Celá galerie byla rozdělena na několik částí a každá se stahovala k nějakýmu výtvarníkovi, kde se dal nalést i jeho životopis. Obrazi na mně zapůsobili pěkně. (Omlouvám se ale v tu dobu jsem nemněl k dispozici baterky do foťáku).

No a pak nadešel okamžik na který asi každý fanoušek Anifestu čekal. Slavnostní zahájení pátého ročníku.
Zahájení se konalo v divadle formou divadelní hry. A jako minulí rok to dopadlo skvěle.
Děj celé hry byl o dvou detektivech kteří pátrali jen přítomnost a staré zakázky nechávali na hromadě ( hromada byla převlečená herečka). A po honbě po stobě se dostali do samotného pekla odtuť do nebe a z nebe rovnou do Třeboně na Anifest kde maj pátrat po tom nejlepším snímku . Mezi tím se občas pustil nějaký veselý animovaný film (musím ríct že to byly moc "hustý" animačky).
V půběhu představení bylo i vtipně zařazeno představení porotců. A na jevište (zase vtipně zařazeno :D rek bych až někdy moc) se dostali k dialogu několik významných osobností kde pronesli dvou minutový dialog o anifestu (Samé chvály :D)
Byli to:

Čestná prezidentka AniFestu 2006 " Clare Kitson "
Premiér " Jiří Paroubek "
Starosta Třeboně " Ing. Jiří Houdek "

Jiří Houdek který mluvil jako poslední taky odstartoval dnešní ročník a to velice pěkným způsobem. Na scénu se snesla silonová šňůra s dřívkem na konci. Připomínalo to velice působivě splachovadlo. Po té co zatáhl se ozval zvuk splachování po smíchu se toto opakovalo ještě jednou. Po třetí ale už naostro při zatáhnutí začala hrát himna anifestu při níž všichni hosté zahájení povstali a seldovali na jevišti jak se snáší vlajka anifestu. (Rád bych vám dodal fitky ale můj fťák má otřesnou kvalitu fotek focených ve tmně).

Po té se hosté odebrali do pivovaru kde na ně čekala "hostina". Já jsem je ale nenásledoval. Dal jsem přednost letnímu kinu kde zrovna začal film Doba ledová. Toč bylo asi vše za čtvrtek.

Závěrem ještě nějaké fota:


Článek stažen z webu Programujte.com [ http://programujte.com/clanek/2006050402-anifest-4-5-2006/ ].