× Aktuálně z oboru

SHIELD Experience Upgrade 7 – méně hledání a více zábavy [ clanek/2018052902-shield-experience-upgrade-7-mene-hledani-a-vice-zabavy/ ]
Celá zprávička [ clanek/2018052902-shield-experience-upgrade-7-mene-hledani-a-vice-zabavy/ ]

Příkazová řádka - 5. lekce

[ http://programujte.com/profil/120-pavel-kosina/ ]Google [ :5:?rel=author ]       [ http://programujte.com/profil/118-zdenek-lehocky/ ]Google [ ?rel=author ]       17. 5. 2006       38 229×

Jak si upravit vzhled Příkazové řádky a změnit některé maličkosti, které mohou zpříjemnit život s ní?


Vlastnosti okna

Chtěl bych vás seznámit s jednou takovou nepodstatnou věcí a tou je úprava okna. Nepodstatnou myslím to, že nemá žádný vliv na vykonávání příkazů, jen nám trochu práci s příkazovou řádkou usnadňuje nebo zpříjemňuje.

Pusťte si Příkazový řádek a klikněte na Systémovou ikonu.

Dostanete následující dialogové okno, kde jsou čtyři záložky: Možnosti, Písmo, Rozvržení, Barvy.

Možnosti

Na této záložce si můžete nastavit, kromě nedůležitých věcí, také Velikost vyrovnávací paměti. Ani nevím, jestli jsem o tom již mluvil, ale když píšete příkazy v DOSu, tak funguje taková super věcička - abyste nemuseli psát pořád dokola stejný příkaz, stačí mačkat šipku nahoru a procházíte Historií svých příkazů, svého Příkazového řádku. No a zde se nastavuje, kolik příkazů dozadu si Příkazová řádka bude pamatovat.

Další zajímavý přepínač je Možnosti zobrazení. Můžete si nastavit zobrazit v celém okně. To je spíše z nostalgie nebo pro zpestření, protože jinak to žádné výhody nemá. Můžete však udivovat kolemjdoucí, v čemže to vlastně děláte. Mohu-li soudit podle své zkušenosti, zaujímá to více než sebelepší web ;-).

V Možnosti úprav je zajímavé zaškrtávátko Režim rychlých úprav. Když ho budete mít aktivní, stane se to, že stačí jeden klik pravým tlačítkem a obsah schránky se vám ihned vloží do řádky. Já osobně mám tento vypínač zapnutý.

Písmo

Záložka Písmo by měla být povědomá snad každému. Zde si můžete nastavit velikost a typ písma.

Rozvržení

Na záložce Rozvržení jsou všechny volby víceméně zajímavé. Hned v prvním ohraničení Vyrovnávací paměť zobrazení si můžete nastavit, kolik řádek na výšku si bude okno pamatovat - to znamená, že když vám třeba výpis dir ujede nahoru za okraj, vy ho budete moci posuvníkem zobrazit. Já mám hodnotu Výška nastavenu na 200.

Ve Velikost okna si můžete nastavit „fyzickou“ velikost okna a v dalším, kde přesně se na obrazovce bude objevovat nebo jestli to necháte na Gatesovi.

Barvy

Barvy snad nemusím detailně rozebírat. Můžete nastavovat barvy pro Text, a Pozadí. A můžete volit z přednastavených barev nebo si svoji barvu doladit pomocí Červené, Zelené a Modré.


Úkol

Nastavte si vše, co chcete, kvůli úkolu hlavně barvičky a písmo, umístěte někam na web a do úkolu mi vložte odkaz. Tedy volání IE nebo FF s parametrem vaší stránky, aby když si toto zkopíruji do Příkazové řádky a dám Enter, aby se mi otevřel Internet a v něm vaše fotka vašeho Příkazového řádku. Asi takhle:

"c:\Program Files\Mozilla Firefox\firefox.exe" http://www.geon.wz.cz/programujte/dosGeon.png


Článek stažen z webu Programujte.com [ http://programujte.com/clanek/2006051601-prikazova-radka-5-lekce/ ].