× Aktuálně z oboru

Programátoři po celém světě dnes slaví Den programátorů [ clanek/2018091300-programatori-po-celem-svete-dnes-slavi-den-programatoru/ ]
Celá zprávička [ clanek/2018091300-programatori-po-celem-svete-dnes-slavi-den-programatoru/ ]

Návrh a tvorba webů – Vytváříme zákaznicky orientovaný web

[ http://programujte.com/profil/250-ondrej-gersl/ ]Google [ https://plus.google.com/u/0/+OndraGer%C5%A1l?rel=author ]       [ http://programujte.com/profil/75-martin-zak/ ]Google [ :?rel=author ]       21. 5. 2006       15 933×

Ze všech prvků webu je přístup k uživatelům ten nejdůležitější.

Uživatel webových stránek je nejdůležitější složkou pro každý web. Ne všichni webdesignéři si tuto skutečnost uvědomují a staví na ní návrhy stránek. Kniha „Návrh a tvorba webů – Vytváříme zákaznicky orientovaný web“ popisuje způsob, jakým docílíte vysoké použitelnosti a přehlednosti, čímž vytvoříte příjemné prostředí pro návštěvníky.

Podstatné je, že se v knize nedozvíte téměř nic o grafice nebo kódování. Kniha je zaměřena především na samotný návrh a testování. Do popředí je mimo jiné žánry stránek postaven internetový obchod, u kterého bývá návrh nejvíce problematický. Orientaci v knize usnadňuje různobarevné obarvení okrajů listů stránek u sekce se vzory.

Kniha se skládá ze tří hlavních částí:

  • Základy návrhu webových stránek
  • Vzory
  • Přílohy

První část podrobně popisuje návrh webu od náčrtů po sestavení celé struktury a jeho testování na uživatelích. Když to vezmeme podrobněji, v první kapitole se dozvíte o vývoji návrhu webu a jeho důležitosti vzhledem k uživateli, kapitola druhá je věnována popisu, příkladu a užití vzorů pro návrh stránek, třetí kapitola vysvětluje principy a techniky poznání uživatele, čtvrtá kapitola se zabývá návrhem webových stránek a jejich testováním na uživatelích a pátá kapitola rozebírá celý proces návrhu včetně údržby po spuštění webu.

Druhou část knihy vyplňují vzory, které na příkladech ukazují detailní náhled na problémy s návrhem žánrů a prvků webu a následně uvádějí jejich řešení. Rozpis vzorů rozdělených do několika kategorií je rozprostřen na více než 500 stranách. U každého vzoru najdete nástin, problém, řešení a odkazy na další vzory vztahující se k řešení daného problému.

V poslední třetí části, kterou vyplňují přílohy, se dozvíte přesný postup testování webových stránek na uživatelích v off-line a on-line průzkumu včetně vyhodnocení. Nechybí ani patřičné formuláře pro testovaného a pozorovatele.


Kniha Návrh a tvorba webů je zaměřená pouze na jeden obor, který probírá podrobně a do hloubky. Pokud chcete umět kvalitně navrhovat webové stránky, zcela jistě Vás to tato kniha naučí.


Článek stažen z webu Programujte.com [ http://programujte.com/clanek/2006051807-navrh-a-tvorba-webu-vytvarime-zakaznicky-orientovany-web/ ].