× Aktuálně z oboru

Vychází Game Ready ovladače pro Far Cry 5 [ clanek/2018040603-vychazi-game-ready-ovladace-pro-far-cry-5/ ]
Celá zprávička [ clanek/2018040603-vychazi-game-ready-ovladace-pro-far-cry-5/ ]

Ze sešitu číslicové techniky<br />0001 0011. díl – 7400 potřetí, a ne naposledy

[ http://programujte.com/profil/27-jiri-chytil/ ]Google [ ?rel=author ]       [ http://programujte.com/profil/75-martin-zak/ ]Google [ :?rel=author ]       31. 5. 2006       16 767×

Dnes se opět podíváme na obvod 7400.

Přepínače

Přepínač tedy funguje tak, že pomocí přepínáme mezi tím, zda bude na vstupu Log1, nebo Log0. Jako přepínače se často používají mikrospínače, třeba takové, jaké jsou v myších.

Ty můžeme použít i do nepájivých polí, jejich kontakty ale někdy bývají hodně robustní, proto může být trochu problém je zasunout. Většinou to ale jde, pokud nejsou znečištěny pájkou.

Spínače

Zapojujeme jedním z uvedených způsobů:

Spínače jsou vhodné podle použití, DIP:

Ty jsou spíš pro případy, kdy tlačítko chceme nechat stisknuté. Pokud ale chceme tlačítka jako prvky, které jen stiskneme, a ony s naším povolením povolí, taky jsou vhodné takzvané žabky.

Někdy mohou být problémové v tom směru, že z nepájivého pole vyskakují, v tom případě vezmeme jejich nožičky, narovnáme je a z užších stran do nožiček vytvoříme drážku třeba štípačkama.

Většinou, když se kdekoliv mluví o zapojení tlačítek, se začíná řešením zákmitů kontaktů (Celá problematika spočívá v tom, že při přepnutí tlačítka přiskočí kontakt ke druhému, tak se to zdá nám, ale IO, které jsou velmi citlivé a zaregistrují i vysoké kmitočty, vám řeknou, že se toho stane víc. Kontakt sice přiskočí ke druhému, ale ještě od něj podskočí a těchto podskočení může mít velmi mnoho) a podobných věcí, to nás ale teď momentálně nebude příliš zajímat. Proč? No v kombinační logice, kterou se my teď zabýváme, to vůbec nevadí. V sekvenční logice bude situace často jiná, tak se ke tlačítkům zase vrátíme, A řekl bych, že zaberou více než jednu lekci.

Hradlo s otevřeným kolektorem

Nyní tedy k hradlu s otevřeným kolektorem. Již kdysi jsem k němu kreslil schéma a pokud si ono schéma prohlédnete, zjistíte, že na výstupu hradla nemůže být jen tak logická jedna, obvod dokáže vlastně zemnit svůj výstup a to je, dá se říci, vše. Jak to ale napravit?

Situaci můžeme napravit třeba vnějším odporem připojeným k Ucc, viz obrázek:


Článek stažen z webu Programujte.com [ http://programujte.com/clanek/2006053002-ze-sesitu-cislicove-techniky-br-0001-0011-dil-7400-potreti-a-ne-naposledy/ ].