× Aktuálně z oboru

Programátoři po celém světě dnes slaví Den programátorů [ clanek/2018091300-programatori-po-celem-svete-dnes-slavi-den-programatoru/ ]
Celá zprávička [ clanek/2018091300-programatori-po-celem-svete-dnes-slavi-den-programatoru/ ]

ZModeler – Úvod

[ http://programujte.com/profil/7799-martin-valent/ ]Google [ ?rel=author ]       28. 6. 2006       31 604×

Program na tvorbu a vkladanie objektov (3D) do hier ako je napríklad GTA.

Tento kurz bude pre ZModeler 1,07b. Stiahnuť si ho môžete TU, [ http://zmodeler2.com/?mode=dl&ID=3 ] z tejto verzie by nemal byť problém uložené objekty otvoriť v novších alebo starších verziách. Budem sa Vám snažiť prácu uľahčiť tým, že Vám vysvetlím ako dané veci fungujú, lebo je pomerne ťažké sa naučiť ovládať a používať ZModeler.

Krátky predslov: Názov ZModeler znamená Zanoza Modeler, bol vytvorený pre počítačové hry. Zo začiatku bol program prispôsobený pre Need For Speed 4. Tento program slúži na tvorbu objektov do hier ako je napríklad GTA alebo Mafia. Tvorba grafiky je veľmi namáhavá a ťažká, zo začiatku budete mať problémy vytvoriť objekty sami. Program ako taký nemá prakticky žiadnu konkurenciu.

Môj názor na ZModeler: Je to šikovná vecička, už tým, že vďaka nemu môžete z hry objekt zobrať, prípadne pridať. Bol to môj prvý modelovací program, ktorý som dostal do rúk. Začal som v ňom tvoriť a keďže sa mi to začalo páčiť, neprestával som a naďalej sa zdokonaľoval. Neskôr som objavil mnoho iného, čo ZModeler v sebe skrýva. Určite si myslíte, že som už vytvoril kopu objektov do hier, no musím Vás sklamať. Žiaden som nedal do hry (zopár som vytvoril z nudy), nemám nato čas a dôvod. Ešte doplním, že objekty môžete vkladať napríklad do týchto známych hier: NFS, GTA, Rally, atď.
Najnovšia stiahnuteľná verzia je na stránke Zanozy, [ http://www.zmodeler2.com/ ] je to verzia 2.0.7.

Nastavenie češtiny: Najprv si ju stiahnite TU, [ http://www.mafia-jpas.net/clic.php?url=www.mafia-jpas.net/download/programy/zm_cz.zip ] odzipujte súbor. Rozbalený súbor Language skopírujte do adresára kde máte uložený program ZModeler 1.07b. Ak vám nahodí, či chcete súbor prepísať, dajte Áno !
(preklad je pre verziu 1,06f, ale funguje aj v novšej verzie)

Takto vyzerá ZModeler po spustení u mňa, rovnako len bez niektorých panelov vyzerá po nainštalovaní, nastavenie panelov je popísane nižšie.



Nastavenie panelov:



Popis:


Geometrické útvary: kocka, guľa, valec, ihlan, toroid, trubka.


› 1. Nový.
› 2. Otvoriť.
› 3. Uložiť.
› 4. Importovať.
› 5. Exportovať.
› 6. Horizontál – Pohyb po osy X.
› 7. Vertikál – Pohyb po osy Y.
› 8. Depth – Pohyb po osy Z.
› 9. Zmena pohybu osy.
› 10. Splines – Dvôležíté pre tvorbu s bodmi.
› 11. Vertices – Označenie rohu (červenou bodkou), alebo tiež výber pre prácu s rohmi.
› 12. Edges – Označenie hrany, alebo tiež výber pre prácu s hranami.
› 13. Faces – Označenie plochy (červenou bodkou), alebo tiež výber pre prácu s plochami.
› 14. Objects – Označenie objektu, alebo tiež výber pre prácu s objektmi.
› 15. Mapovací editor – editor kde sa nastavuje textúra, materiál a iné.
› 16. Obdelníkový výber – označovač v tvare štvorca/obdĺžnika (označí daný objekt alebo časť).
› 17. Obdelníkový výber – označovač v tvare kruhu (označí daný objekt alebo časť).

Okná: Ako vidíte máte 4 okná, môžete meniť v jednotlivom okne pohľad (sprava, zľava, zhora, zdola, spredu, zozadu, 3D, UV, špeciálne zobrazenie) a to kliknutím v okne navrchu vľavo na tlačídko. Každé okno je aktívne ak naň prejdete myškou, ak sa vám to nepáči je možnosť to zmeniť, ale to si vysvetlíme neskôr. Pre lepšie prezeranie 3D a lepšie pracovanie v oknách je možnosť okno zväčšiť, stačí len aby bolo okno aktívne a stlačíte písmeno F.


Článek stažen z webu Programujte.com [ http://programujte.com/clanek/2006062303-zmodeler-uvod/ ].