× Aktuálně z oboru

SHIELD Experience Upgrade 7 – méně hledání a více zábavy [ clanek/2018052902-shield-experience-upgrade-7-mene-hledani-a-vice-zabavy/ ]
Celá zprávička [ clanek/2018052902-shield-experience-upgrade-7-mene-hledani-a-vice-zabavy/ ]

Zhodnocení dosavadního působení patice AM2

[ http://programujte.com/profil/20356-ondrej-nemec/ ]Google [ ?rel=author ]       [ http://programujte.com/profil/75-martin-zak/ ]Google [ :?rel=author ]       27. 8. 2006       10 845×

Už je to nějaký čas od uvedení novinky v podobě nové patice pro AMD známé pod názvem AM2. Jak si s touto skutečností poradili sami výrobci základních desek? Jaké výhody nám dosavadní řešení zatím přineslo? To vše a mnohem více se dozvíte v následujícím článku.

Jak je zřejmé z nadpisu a úvodu, dnes bude řeč o nové patici, která převzala žezlo po své starší kolegyni vcelku rychle a razantně. Uběhlo sotva pár týdnů od jejího představení a už v době psaní tohoto článku se AMD snaží svoje nové řešení prosadit na trh stůj co stůj. O tom svědčí i fakt, že ve většině případů nejen omezila výrobu starších modelů, ale často ji i úplně zastavila. Jestli udělala dobře, ukáže až čas, ale pojdmě si raději novou patici pořádně představit.

Jak se nová patice liší od těch starších?

V prvé řadě je rozdíl patrný už v samém fyzickém provedení. Zatímco procesory pro starší patici 939 musely mít, jak už název napovídá, 939 pinů, procesory pro AM2 musejí mít pinů plných 940. Možná si teď říkáte „kvůli takové prkotině jsem se musel vzdát pozdějšího možného vyměnění staršího procesoru za nový“, ale vězte, že tady změny plynoucí z nové architektury teprve začínají. Hlavní změnou a možná i lákadlem pro potencionálního zákazníka je hlavně přechod z dnes už dosluhujících a výkonově naprosto nevyhovujících pamětí typu DDR, které AMD směnila za DDR2. Na obhajobu zpoždění, hlavně vůči konkurenčnímu Intelu, AMD argumentuje prvotní nedostupností DDR2, horším poměrem ceny a výkonu a také zprvu většími latencemi než u předchozí generace. Buď jak buď, teď si konečně už i s deskami určenými pro platformu AMD můžete užívat špičkového zapojení pamětí druhé generace ve dvoukanálovém režimu s frekvencemi až do neuvěřitelných 800 MHz, která vás dnes ve většině případů vyjde na pěknou sumičku. A nakonec třetí a možná nejpalčivější problém z hlediska výroby je v použití větráčku, respektive v jeho uchycení. AMD totiž bez varování a konzultace s výrobci přešla na uchycení větráku čtyřmi šrouby namísto dvou, které byly doposud, tím odsunula starší typy do pozadí a nepřímo tak donutila výrobce ke změně výrobní strategie. Výsledkem má být podle AMD lepší ukotvení a následné odvětrávání procesoru.

Jak se s novým řešením poprali samotní výrobci desek?

Výrobci, jak je již dobrým zvykem, nasadili pomyslnou laťku hodně vysoko a hlavně od MSI a Asusu jsme se doposud dočkali nejen vynikajících produktů, ale i celých produktových řad s velmi dobrými výchozími pozicemi pro přetaktování. nVidia, hlavní dodavatel chipsetů pro platformu AMD, také nelenila a na jaře letošního roku vydala novou řadu chipsetů už s pořadovým číslem 5. Nenechte se ale zmást, naše nová patice nepotřebuje nový chipset, vystačí si totiž v pohodě i se čtvrtou generací, to si spíše nVidia snaží napravit reputaci pošramocenou špatnou podporou SATA konektorů u čtvrté generace jejích chipsetů. Přesto jsem však někde četl, že ani u tohohle nejnovějšího produktu není podpora zatím zcela v naprostém pořádku. Není se však čeho bát, u nejnovějších disků není výkonnová degradace příliš patrná.

No a co můžeme od AMD čekat do budoucna?

Další plány AMD jsou vcelku jasné. Každopádně se udržet na trhu s AM2 a postupně rozšiřovat produktovou řadu o další kousky. Po ovládnutí hlavně lowendového trhu se AMD chystá i na ten highendový, a to se zcela novou zbraní – se čtyřjádrovým procesorem, který chce na trh uvolnit koncem roku. Myslím, že bitva AMD versus Intel ještě zdaleka neskončila a každá strana má ještě co říct…


Článek stažen z webu Programujte.com [ http://programujte.com/clanek/2006081501-zhodnoceni-dosavadniho-pusobeni-patice-am2/ ].