× Aktuálně z oboru

Programátoři po celém světě dnes slaví Den programátorů [ clanek/2018091300-programatori-po-celem-svete-dnes-slavi-den-programatoru/ ]
Celá zprávička [ clanek/2018091300-programatori-po-celem-svete-dnes-slavi-den-programatoru/ ]

Jak na moderní web - validita, přístupnost, sémantika

[ http://programujte.com/profil/2843-lukas-chadraba/ ]Google [ :2:?rel=author ]       [ http://programujte.com/profil/118-zdenek-lehocky/ ]Google [ ?rel=author ]       17. 9. 2006       22 523×

Jak si tahle tři slovíčka máme brát k srdci?

Validita webových stránek

Web je validní, pokud dojde k splnění všech podmínek pravidel standardu značkovacího jazyka dle zvoleného DTD nebo splnění pravidel kaskádového stylu. Je přitom úplně jedno, jaký zvolíte DTD nebo verzi kaskádového stylu. Ikdyž validita není nic, co „moderní web“ pro svůj běh potřebuje. Přesto to pro mnohé znamená právě ukazatel toho, zda je web „moderní“. To ale není na místě! Najděte mi mezi velkými portály jediný, který by byl validní a bez jediné chybky. U webdesignerů jde ale o prestiž. Validita nezaručuje 100% jednotu v zobrazování ve všech prohlížečích ani nic jiného. Jde jenom o nafouklou bublinu, kterou je lepší dodržovat.

Přístupnost, aneb bezbariérový web

Přístupný web neklade překážky uživatelům (klasickým, tělesně postiženým ani vyhledávacím robotům). Nebudu se tady rozepisovat o pravidlech přístupnosti, to už obstarali jiní. Nejlepší zpracování přístupnosti jsem nalezl na webu pristupnost.nawebu.cz [ http://pristupnost.nawebu.cz/ ] Davida Špinara, předního odborníka na přístupnost v ČR. Můžete se tam dočíst o výhodách přístupnosti [ http://pristupnost.nawebu.cz/texty/charakteristika-vyhody.php ], prostudovat si celá pravidla přístupnosti [ http://pristupnost.nawebu.cz/texty/pravidla-standardy.php ] nebo charakteristiku typů návštěvníků [ http://pristupnost.nawebu.cz/texty/hendikepovani-uzivatele.php ], kteří by eventuálně mohli vyžadovat přístupný web. Po přečtení jednotlivých tutoriálů pochopíte, proč je přístupnost důležitá. takových webů zatím není moc, s výjimkou webů státní správy nebo pár webdesignerských prezentací. Ale třeba se to změní.

Sémantika, aneb stylistika (X)HTML

Stejně jako psaní formálních dopisů může mít i psaní (X)HTML tagů svoje pravidla pro stylistickou úpravu. Sémantika je součástí přístupnosti. Správně strukturovaný kód není od věci. Usnadňuje práci kodérům, vyhledávacím robotům, ale i zlodějům zdrojového kódu. Uvažujte nad tím. Pravidla sémantiky najdete např. na webu semantika.name [ http://www.semantika.name/ ].


Článek stažen z webu Programujte.com [ http://programujte.com/clanek/2006082901-jak-na-moderni-web-validita-pristupnost-semantika/ ].