× Aktuálně z oboru

SHIELD Experience Upgrade 7 – méně hledání a více zábavy [ clanek/2018052902-shield-experience-upgrade-7-mene-hledani-a-vice-zabavy/ ]
Celá zprávička [ clanek/2018052902-shield-experience-upgrade-7-mene-hledani-a-vice-zabavy/ ]

PHP5, MySQL, Apache - Vytváříme webové aplikace

[ http://programujte.com/profil/1483-lukas-chury/ ]Google [ https://plus.google.com/101446994797551111026?rel=author ]       [ http://programujte.com/profil/118-zdenek-lehocky/ ]Google [ ?rel=author ]       5. 9. 2006       20 888×

Recenze knihy PHP5, MySQL, Apache – Vytváříme webové aplikace.

PHP, MySQL a Apache jsou ve světě Internetu nejrozšířenějšími technologiemi pro tvorbu a správu webových aplikací a webového serveru. Známé jsou především svou kvalitou a dostupností zdarma.

Zkušení autoři vás v knize důkladně seznámí se základními i pokročilými technikami programování v PHP5, ale zároveň nabídnou i ochutnávku toho, co vše lze pomocí technologií PHP, MySQL a Apache ve webovém prostředí dokázat. Projdou s vámi tak nejen naprosté základy problematiky, ale zmíní i pomyslnou špičku ledovce. Budete znát dost na to, abyste byli schopni sami zmíněné technologie každý den využívat.

Kniha probírá mimo jiné tyto oblasti:

  • Instalace a konfigurace PHP5, Apache a MySQL
  • Syntaxe, funkce a příkazy PHP, Apache a MySQL, a jak je společně využít k tvorbě webu
  • Předávání proměnných mezi stránkami, načítání kódu z externích souborů, tvorba dynamických stránek
  • Shromažďování uživatelského vstupu a interakce s návštěvníky webových stránek, registrace uživatelů a přihlašování
  • Práce s obrázky – převod mezi formáty, vodoznaky, tvorba miniatur
  • Odesílání e-mailů a tvorba distribučních seznamů
  • Systémy pro správu obsahu, elektronický obchod, diskuzní fórum
  • Ošetření chyb, předcházení chybám a rady při odstraňování problémů, rozšíření možností webového serveru pomocí protokolů událostí a chyb
  • Hledání pronájmu webového prostoru a vhodných textových editorů
  • Rozšíření webového serveru pomocí balíčků z archivu PEAR

V průběhu četby kapitol a studia témat vytvoříte dva úplné webové servery – v rámci těchto projektů autoři rozebírají psaní kódu v PHP, tvorbu databáze v MySQL, naplnění databáze daty a zobrazení informací, které chce návštěvník spatřit. Dále se naučíte tvořit interaktivní web, na němž mohou návštěvníci vzájemně komunikovat.

Postupně díky knize projdete procesem vývoje obou webů a v každé další etapě budete důsledně stavět na znalostech z předchozích kroků. Přesto je každá kapitola samostatná. Budete-li si chtít přečíst jen vybranou část, neocitnete se ve vzduchoprázdnu.

Komu je kniha určena?

Čtenářům, kteří mají zkušenosti s vývojem webových aplikací a ovládají základy jazyka HTML. Znalosti jiných programovacích jazyků nejsou nezbytným předpokladem, ale jakékoli další zkušenosti s programováním vám při zvládání jednotlivých témat jednoznačně pomohou. Kniha je určena především „začínajícím“ vývojářům. Proto jsou mnohé myšlenky a ukázky přeneseny na základní úroveň. Až získáte větší zkušenosti s praktickými programy, jistě najdete komplexnější řešení jednotlivých problémů. Až k tomu dojde, budete vědět, že jste vyšli z temnot a že jste se konečně připojili k fanouškům PHP, Apache a MySQL.

Na konci jednotlivých kapitol naleznete cvičení, která prověří vaše vědomosti, ale slouží taktéž k rozvinutí myšlenek popisovaných v dané kapitole. Výklad v knize není závislý na konkrétní platformě – popisované aplikace je možné vyvíjet jak v systému Windows, tak i Linux.

Knihu bych doporučil všem, kteří se chtějí naučit vytvářit webové aplikace pomocí nástrojů PHP5, MySQL a Apache. V knize se pracuje s verzemi PHP 5.1.2, Apache 2.2.0 a MySQL 5.0.


Článek stažen z webu Programujte.com [ http://programujte.com/clanek/2006083001-php5-mysql-apache-vytvarime-webove-aplikace/ ].