PHP5, MySQL, Apache - Vytváříme webové aplikace
 x   TIP: Přetáhni ikonu na hlavní panel pro připnutí webu

PHP5, MySQL, Apache - Vytváříme webové aplikacePHP5, MySQL, Apache - Vytváříme webové aplikace

 

PHP5, MySQL, Apache - Vytváříme webové aplikace

Google       Google       5. 9. 2006       20 880×

Recenze knihy PHP5, MySQL, Apache – Vytváříme webové aplikace.

PHP, MySQL a Apache jsou ve světě Internetu nejrozšířenějšími technologiemi pro tvorbu a správu webových aplikací a webového serveru. Známé jsou především svou kvalitou a dostupností zdarma.

Zkušení autoři vás v knize důkladně seznámí se základními i pokročilými technikami programování v PHP5, ale zároveň nabídnou i ochutnávku toho, co vše lze pomocí technologií PHP, MySQL a Apache ve webovém prostředí dokázat. Projdou s vámi tak nejen naprosté základy problematiky, ale zmíní i pomyslnou špičku ledovce. Budete znát dost na to, abyste byli schopni sami zmíněné technologie každý den využívat.

Kniha probírá mimo jiné tyto oblasti:

  • Instalace a konfigurace PHP5, Apache a MySQL
  • Syntaxe, funkce a příkazy PHP, Apache a MySQL, a jak je společně využít k tvorbě webu
  • Předávání proměnných mezi stránkami, načítání kódu z externích souborů, tvorba dynamických stránek
  • Shromažďování uživatelského vstupu a interakce s návštěvníky webových stránek, registrace uživatelů a přihlašování
  • Práce s obrázky – převod mezi formáty, vodoznaky, tvorba miniatur
  • Odesílání e-mailů a tvorba distribučních seznamů
  • Systémy pro správu obsahu, elektronický obchod, diskuzní fórum
  • Ošetření chyb, předcházení chybám a rady při odstraňování problémů, rozšíření možností webového serveru pomocí protokolů událostí a chyb
  • Hledání pronájmu webového prostoru a vhodných textových editorů
  • Rozšíření webového serveru pomocí balíčků z archivu PEAR

V průběhu četby kapitol a studia témat vytvoříte dva úplné webové servery – v rámci těchto projektů autoři rozebírají psaní kódu v PHP, tvorbu databáze v MySQL, naplnění databáze daty a zobrazení informací, které chce návštěvník spatřit. Dále se naučíte tvořit interaktivní web, na němž mohou návštěvníci vzájemně komunikovat.

Postupně díky knize projdete procesem vývoje obou webů a v každé další etapě budete důsledně stavět na znalostech z předchozích kroků. Přesto je každá kapitola samostatná. Budete-li si chtít přečíst jen vybranou část, neocitnete se ve vzduchoprázdnu.

Komu je kniha určena?

Čtenářům, kteří mají zkušenosti s vývojem webových aplikací a ovládají základy jazyka HTML. Znalosti jiných programovacích jazyků nejsou nezbytným předpokladem, ale jakékoli další zkušenosti s programováním vám při zvládání jednotlivých témat jednoznačně pomohou. Kniha je určena především „začínajícím“ vývojářům. Proto jsou mnohé myšlenky a ukázky přeneseny na základní úroveň. Až získáte větší zkušenosti s praktickými programy, jistě najdete komplexnější řešení jednotlivých problémů. Až k tomu dojde, budete vědět, že jste vyšli z temnot a že jste se konečně připojili k fanouškům PHP, Apache a MySQL.

Na konci jednotlivých kapitol naleznete cvičení, která prověří vaše vědomosti, ale slouží taktéž k rozvinutí myšlenek popisovaných v dané kapitole. Výklad v knize není závislý na konkrétní platformě – popisované aplikace je možné vyvíjet jak v systému Windows, tak i Linux.

Knihu bych doporučil všem, kteří se chtějí naučit vytvářit webové aplikace pomocí nástrojů PHP5, MySQL a Apache. V knize se pracuje s verzemi PHP 5.1.2, Apache 2.2.0 a MySQL 5.0.

×Odeslání článku na tvůj Kindle

Zadej svůj Kindle e-mail a my ti pošleme článek na tvůj Kindle.
Musíš mít povolený příjem obsahu do svého Kindle z naší e-mailové adresy kindle@programujte.com.

E-mailová adresa (např. novak@kindle.com):

TIP: Pokud chceš dostávat naše články každé ráno do svého Kindle, koukni do sekce Články do Kindle.

Hlasování bylo ukončeno    
0 hlasů
Google
(fotka) Lukáš ChurýLukáš je šéfredaktorem Programujte, vyvíjí webové aplikace, fascinuje ho umělá inteligence a je lektorem na FI MUNI, kde učí navrhovat studenty GUI. Poslední dobou se snaží posunout Laser Game o stupeň výše a vyvíjí pro něj nové herní aplikace a elektroniku.
Web     Twitter     Facebook     LinkedIn    

Nové články

Obrázek ke článku Hybridní inteligentní systémy 2

Hybridní inteligentní systémy 2

V technické praxi využíváme často kombinaci různých disciplín umělé inteligence a klasických výpočtů. Takovým systémům říkáme hybridní systémy. V tomto článku se zmíním o určitém typu hybridního systému, který je užitečný ve velmi složitých výrobních procesech.

Obrázek ke článku Jak vést kvalitně tým v IT oboru: Naprogramujte si ty správné manažerské kvality

Jak vést kvalitně tým v IT oboru: Naprogramujte si ty správné manažerské kvality

Vedení týmu v oboru informačních technologií se nijak zvlášť neliší od jiných oborů. Přesto však IT manažeři čelí výzvě v podobě velmi rychlého rozvoje a tím i rostoucími nároky na své lidi. Udržet pozornost, motivaci a efektivitu týmu vyžaduje opravdu pevné manažerské základy a zároveň otevřenost a flexibilitu pro stále nové výzvy.

Obrázek ke článku Síla týmů se na home office může vytrácet. Odborníci radí, jak z pracovních omezení vytěžit maximum

Síla týmů se na home office může vytrácet. Odborníci radí, jak z pracovních omezení vytěžit maximum

Za poslední rok se podoba práce zaměstnanců změnila k nepoznání. Především plošné zavedení home office, které mělo být zpočátku jen dočasným opatřením, je pro mnohé už více než rok každodenní realitou. Co ale dělat, když se při práci z domova ztrácí motivace, zaměstnanci přestávají komunikovat a dříve fungující tým se rozpadá na skupinu solitérů? Odborníci na personalistiku dali dohromady několik rad, jak udržet tým v chodu, i když pracovní podmínky nejsou ideální.

Reklama autora

Hostujeme u Českého hostingu       ISSN 1801-1586       ⇡ Nahoru Webtea.cz logo © 20032024 Programujte.com
Zasadilo a pěstuje Webtea.cz, šéfredaktor Lukáš Churý