× Aktuálně z oboru

Vychází Game Ready ovladače pro Far Cry 5 [ clanek/2018040603-vychazi-game-ready-ovladace-pro-far-cry-5/ ]
Celá zprávička [ clanek/2018040603-vychazi-game-ready-ovladace-pro-far-cry-5/ ]

Microsoft SharePoint 2003

[ http://programujte.com/profil/3526-vojtech-zicha/ ]Google [ ?rel=author ]       [ http://programujte.com/profil/118-zdenek-lehocky/ ]Google [ ?rel=author ]       22. 10. 2006       12 545×

Jste administrátor na serverech Windows? Řešíte problémy s úložištěm a správou dat? Tak s tím vám může pomoci technologie od Microsoftu a s touto technologií tato kniha, jejíž recenzi vám zde předkládáme.

V rámci organizace pracují zaměstnanci s elektronickou podobou informací, je mnoho skupin, které si tyto informace vyměňují. Obvykle se tyto informace přeávájí pomocí elektronické pošty, dále se používají např. sdílené složky na serveru. Všechna tato řešení mají jednu chybu. Buďto musíte znát odesílatele/příjemce dané zprávy, nebo znát alespoň přibližný název souboru. Většinou nelze vyhledávat informace uvnitř souboru, různé verze stejného dokumentu jsou vedle sebe a je velký problém najít tu správnou. S těmito problémy vám mohou pomoci 2 produkty technologie Microsoft SharePoint. Jak je již z názvu patrné, snaží se tato technologie vytořit jakýsi „sdílený bod“, kde se budou soustředit informace, které půjdou snadno vyhledat, budou zobrazeny v příjemné formě a spoustě administrátorů ušetři problémy tím, že vše soustředí na jednom místě.

Co kniha nabízí?

Kniha začíná stručným úvodem, popisem technologie, možnostmi integrace s Microsoft Office. Následují dvě kapitoly, věnované instalaci produktů SharePoint, první se věnuje instalaci Windows SharePoint Services, základnímu produktu technologie SharePoint, a druhá instalací rozšířeného produktu Microsoft Office SharePoint Portal Server 2003, který obohacuje základní produkt o spoustu nové funkčnosti. Čtvrtá kapitola se věnuje základní administraci produktů, jako je nastavení vyhledávání, šablon, popisu uživatelského rozhraní obou produktů. Páta kapitola je zaměřena na bezpečnost technologií, dočtete se v ní, jak se zachází s autorizací a autentizací, jak nastavit oprávnění jednotlivým uživatelům, apod. Šestá kapitola se podívá do zákulisí celého procesu, popíší se zde základní stavební kameny obou produktů. Kapitola sedmá je zaměřena na práci s dokumenty v tzv. Knihovně dokumentů, kdy se dozvíme, jak probíhá určování verzí jednotlivých dokumentů, jejich úprava, apod. Předposlední kapitola probírá základní publikační jednotku všech webů postavených nad technologií SharePoint, a to seznamy. Popíše, jak se dají vytvořit, upravovat v rámci webového prohlížeče či aplikací sady MS  Office 2003. Nejdelší kapitola nazvaná Vývoj nad technologiemi SharePoint probírá všechny důležité části, na které programátor narazí. Je psána metodou 80:20, čili 20 % celé tématiky, kterou využije 80 % programátorů. Mezi mnoha popsanými tématy najdete popis konfigurace MS Visual Studia. NET, objektový model SharePointu, vytváření webových částí a mimojiné i popis tvorby workflow-ů nad technologií Microsoft BizTalk Server.

Obsah CD

Na přiloženém CD najdeme plnou verzi Windows SharePoint Services v2 + SDK, českou 120-ti denní verzi Microsoft Office SharePoint Portal Serveru + SP2, zdrojové kódy k příkladům použitých v knize a sbírku zajímavých šablon pro SharePoint.

Závěr

Celkově je kniha napsána dobrým stylem, který se čte dobře a rychle se z něj vstřebávájí informace, čili textu lze většinou porozumět napoprvé, což se u jiných titulů hned nestává. Kniha se zajímá jen o nejdůležitější části používání technologií SharePoint, avšak pro základní nasazení jsou podané znalosti více než dostačující.


Článek stažen z webu Programujte.com [ http://programujte.com/clanek/2006101704-microsoft-sharepoint-2003/ ].