× Aktuálně z oboru

Vychází Game Ready ovladače pro Far Cry 5 [ clanek/2018040603-vychazi-game-ready-ovladace-pro-far-cry-5/ ]
Celá zprávička [ clanek/2018040603-vychazi-game-ready-ovladace-pro-far-cry-5/ ]

PHP (III) - 3. lekce – Instalace webového serveru

[ http://programujte.com/profil/20356-lukas-blatecky/ ]Google [ ?rel=author ]       [ http://programujte.com/profil/118-zdenek-lehocky/ ]Google [ ?rel=author ]       3. 11. 2006       46 595×

V této lekci si vysvětlíme pojem webový server a zaměříme se na jeho instalaci.

vodem této lekce bych se rád omluvil za menší zdržení, které se v souvislosti s vydáním tohoto článku vyskytlo. Nicméně nic se na našem plánu nemění a v této lekci si popíšeme instalaci webového serveru na náš počítač, abychom se mohli kochat naší prací v PHP.

Co je to webový server?

Webový server je softwarová instance, běžící na počítači v síti, která zprostředkovává interaktivní obsah návštěvníkům. Je to systém, který umožňuje běh všech aplikací potřebných pro webovou prezentaci. Webový server přijímá dotazy od klientů ze sítě, zpracovává je a posílá jim zpět adekvátní výsledky. Známe to všichni – buď vidíme stránku nebo alespoň chybu – nejčastěji číslo 404 či 403.

Jaké máme webové servery?

Existuje vícero možností, pro jaký webový server se rozhodnout, nicméně určitě jedním z nejznámějších, nejpopulárnějších a nejpoužívanějších je systém Apache. Nebudu se tady zabývat žádným jiným, poněvadž s Apachem pracuji od svých programátorských začátků a máme k sobě už vybudované silné pouto.

Apache, jako takový, není nic jiného než aplikace, která z vašeho počítače udělá rázem webový server, ale…! Nepleťme si pojmy! To, že máme webový server, ještě neznamená, že máme vyhráno a že si můžeme na svém počítači spouštět PHP skripty. K tomu zatím máme malou výbavu. Proto, abychom mohli začít vesele programovat, musíme do Apache standardně doinstalovat modul PHP a pokud zamýšlíme práci s databázemi, tak nejspíše i modul MySQL. A tady bych se na chvíli pozastavil.

Zatím jsem vám tady popsal, jak to funguje, když máte nad svým webovým serverem absolutní kontrolu. Instalujete si co chcete, jak chcete a kdy chcete. Ovšem v tomto kurzu zatím nebudu rozebírat tuto problematiku, jelikož bych úplně odbočil od tématu, a raděj využijeme možností instalačních balíčků sady Apache + PHP + MySQL v jednom. Je to pro začátečníka jednodušší, srozumitelnější a hlavně rychlejší.

Jaký balíček použijeme?

Teď se dostávám na velmi tenký led, nicméně si budu stát za svým i přes názory jiných lidí. V našem kurzu budeme používat aplikaci Apache2Triad. Pracuji na ní od svých začátků, a tak doufám, že chápete, proč vyžaduji právě tuto aplikaci. Ti z vás, kteří si troufnou na svou vlastní variantu, ať tak klidně učiní, nikomu svůj názor a volbu nevnucuji.

Takže pokud patříte k těm zdatnějším, co se této problematiky týče, můžete přestat ve čtení a jít si nainstalovat webový server. Těm z vás, kteří jsou v této problematice začátečníky, doporučuji číst dále, neboť si popíšeme průběh instalace a prvotní nastavení aplikace Apache2Triad. Pokud je mezi vámi někdo, kdo jede na Linuxu, tak tomu v tomto článku moc neporadím. Zaměřil jsem se v tento okamžik na lidi, co vlastní Windows a nerozumí těmto věcem. A navíc, jak už jsem napsal výše – o instalování a nastavování webového serveru by šel napsat samostatný kurz – nevylučuji možnost, že to někdy udělám, ale v tuto chvíli se budeme věnovat opravdu prvotním krůčkům.

Postup instalace

Na této adrese (http://sourceforge.net/projects/apache2triad/ [ http://sourceforge.net/projects/apache2triad/ ]) si můžete stáhnout onen výše zmiňovaný program Apache2Triad. Instalátor vás provede snadnou instalací produktu, ve které by neměly nastat žádné potíže. Pokud by se však nějaké vyskytly, neváhejte mě kontaktovat. Jako heslo bych byl rád, kdybychom si každý z nás při instalaci nastavili kurzphpiii. Dále bych vás chtěl požádat, abychom si všichni nainstalovali Apache do C:\apache2triad\. Nenutím vás do toho, ale bude to tak později jednodušší při řešení chyb.

Nastavení serveru

Po instalaci si nastavíme dvě věci, než začneme pracovat s PHP. V adresáři C:\apache2triad\conf\ si editujte soubor httpd.conf. Najděte si řádek AddDefaultCharset a pravděpodobně za ním bude následovat iso-8859-1. Každopádně ať už je tam cokoliv, přepište tento řetězec na utf-8. Tím jsme nastavili nové výchozí kódování (charset) pro náš webový server.

AddDefaultCharset utf-8

Dále si najděte řádek Listen 80 a přepište jej na Listen 81. Tím jsme si teď změnili port, na kterém server poslouchá, z klasické 80 na 81.

Listen 81

Proč to? Přiznám se, že nevím, čím to je, ale občas server Apache hlásí konflikty na portu 80. Tímto krokem se tomuto faktu vyhneme. Nyní soubor uložte, zavřete a přejděte do adresáře bin a spusťte si apachemonitor.exe. V systray se vám objevila ikonka Apache. Klikněte na ni levým tlačítkem myši, vyberte z nabídky službu bez SSL a dejte stop. Jakmile se ikonka změní, udělejte to samé, ale klikněte na start. Tím pádem se vám server opět spustí s novým nastavením.

Zkouška na konec

Nakonec si otevřete libovolný prohlížeč a zadejte adresu http://localhost:81/. Pokud se vám objeví v prohlížeči adresářová struktura serveru, máte vyhráno a vše je připraveno k tomu, abychom se pustili do PHP!


Článek stažen z webu Programujte.com [ http://programujte.com/clanek/2006101908-php-iii-3-lekce-instalace-weboveho-serveru/ ].