× Aktuálně z oboru

Programátoři po celém světě dnes slaví Den programátorů [ clanek/2018091300-programatori-po-celem-svete-dnes-slavi-den-programatoru/ ]
Celá zprávička [ clanek/2018091300-programatori-po-celem-svete-dnes-slavi-den-programatoru/ ]

Herní klasika: on-line hra GunZ: The Duel

[ http://programujte.com/profil/4864-robert-vondrovic/ ]Google [ ?rel=author ]       [ http://programujte.com/profil/20356-michal-zima/ ]Google [ ?rel=author ]       29. 10. 2006       32 258×

Lákají vás online hry a chcete zkusit něco zcela netradičního a odlišného od populárních MMORPG her? Pak je hra GunZ: The Duel právě pro vás a ke všemu je zdarma! Nacházíte se v nedaleké budoucnosti na kontinentě Alfa, světě fantazie, který tvrdě podléhá industrializaci. Uplynulo 50 let od války mezi Republikou a Říší, přichází období nepokojů.

Dobrodruzi, lovci pokladů a odměn přecházejí hranice mezi Republikou a Říší. Vy se ocitáte v roli jednoho z nich a je jen na vás, jak uspějete. Čeká vás tvrdý boj.

Základní rysy hry

GunZ: The Duel se řadí k takzvaným alternativním střílečkám. Hra totiž obsahuje opravdu takové prvky, které v jiné akční hře nenaleznete. Většina z vás jistě shlédla film Matrix a scénu v hale, kdy hlavní hrdina Neo běží po zdi a přitom chrlí dávky kulek z kulometů. Přesně takový pocit se vám snaží hra GunZ navodit, a taky že se jí to vcelku daří!

Aby toho nebylo málo, k dispozici nemáte jen střelné zbraně, ale i japonské meče či dýky. O to je to také mnohem zajímavější. Samozřejmě nechybí klasický systém zvyšování vašeho levelu, jako je to u jiných online her. Dále v článku se dozvíte, k čemu tento systém ve hře GunZ slouží.

Zpracování

Hra vás jistě chytne svými akčními scénami a hudbou. Grafické zpracování mě bohužel nijak zvlášť nenadchlo. Ale tento nedostatek je dokonale vyrovnán propracovanou hratelností. Hra se zatím nachází ve fázi Open Beta, ale naštěstí by měla být finální verze stále bez poplatků za hraní. Dá se očekávat, že se brzy dočkáme dalších vylepšení hry ze strany korejských vývojářů.

Jak začít?

Na stránce www.gunzonline.com/account/signin.asp [ http://www.gunzonline.com/account/signin.asp ] klikněte na tlačítko Join, potvrďte souhlas s licencí a vyplňte nezbytné údaje.

Poté, co máte vytvořený herní účet, tak si stáhněte herního klienta ze stránky www.gunzonline.com/downloads [ http://www.gunzonline.com/downloads/ ], kde se vám nabízí několik možností odkud stahovat (doporučuji Fileplanet [ http://www.fileplanet.com/156262/150000/fileinfo/GunZ:-The-Duel-Beta ]). Po instalaci spusťte herního klienta, který vám automaticky stáhne poslední aktualizace.

Výběr herní postavy

Po přihlášení do hry a výběru herního serveru se vám objeví nabídka různých typů postav na vybrání:

Postava Výbava
Axium Gun Knight dýka, kulomet, brokovnice, granáty
Travia Gun Fighter meč, 2× kulomet, granáty
Axium Assasin dýka, granáty, pistole, kulomet
Travia Scout automat. pistole, granáty, meč
Axium Gun Priest meč, 2× automat. pistole, granáty, lékarnička
Travia Doctor 2× pistole, dýka, repair kit (oprava štítu), lékarnička

Jaký typ postavy si zvolíte je jen a jen na vás. Já vám jen mohu doporučit povolání Travia Gun Fighter. Tento typ je ideální na osvojení ovládání a speciálních triků.

Ovládání

Základní

Funkce Klávesa
Dopředu W
Dozadu S
Krok vlevo A
Krok vpravo D
Skok Mezerník
Střelba/Seknutí Levé tlačítko myši, CTRL
Nabíjení R
Zbraň na blízko (meč, dýka) 1
Primárním zbraň 2
Sekundární zbraň 3
Předmět #1 4
Předmět #2 5
Předchozí zbraň/předmět Q, Kolečko myši nahoru
Následující zbraň/předmět E, Kolečko myši dolů
Chat Enter
Team Chat "
Hlavní menu ESC
Status hry Tab

Speciální

Tumbling
› skok do stran, jen při držení střelné zbraně
› dvakrát stisknout klávesnici do určitého směru
Guard I
› vychytání kulek, jen při držení Katany/Kodachi
› SHIFT
Guard II
› obrana, když na vás někdo útočí zbraní na blízko
› SHIFT
Masive strike
› drtivá rána při držení zbraně na blízko
› držet levé tlačítko myši

Stunning
› paralyzování nepřitele
› pravé tlačítko myši při držení zbraně na blízko
Wall Jump
› odražení od zdi
› stiskněte mezerník v blízkosti zdi
Wall Climbing
› vertikální běh po zdi
› v běhu a čelem ke zdi stiskněte mezerník
Wall Hanging
› zachycení na zdi
› při držení zbraně na blízko stiskněte v blízkosti zdi pravé tlačítko myši
Wall Running
› běhání po zdech
› stiskněte mezerník, když je vaše postava v běhu a postavená diagonálně ke zdi

Hra GunZ online je hlavně postavena na speciálních útocích. Bez nich byste jen těžko poráželi své protivníky. Ze začátku je to obtížnější, než si zvyknete na ovládání, ale po pár minutách hraní budete jistě provádět jeden trik za druhým. :)

Získáváni levelů

Online hra by nebyla online hrou, kdyby chyběl systém získávaní levelů. GunZ je speciálně upravený tak, aby se hráči s nižšími levely nemohli utkat se svými vysoko postavenými protivníky. Jde hlavně o to, že za své poražené protivníky získáváte určitý počet bodů (záleží jakým způsobem svého nepřítele porazíte), a poté si za ně můžete koupit lepší výbavu – zbraně, brnění, prsteny se speciálními vlastnostmi atd. Tyto věci jsou omezeny na určitý level. Jakmile docílíte pátého levelu, nabízí se vám možnost koupě rozmanitých věcí. A tak to pokračuje dále, výšší level = lepší výbava.

Herní místnosti

Na každém serveru naleznete několik herních místností. Liší se počtem hráčů, typem hry a mapou. Mně osobně velmi zaujal tento typ hry: boj pouze se zbraněmi na blízko (ikona zkřížených mečů). Tak se naučíte výborně zacházet například s katanou. Nechybí ani týmová hra či obyčejný deathmatch. Vytvářet herní místnosti může jakýkoli hráč již od 1. levelu.

Klany

Ano, i hra GunZ nabízí možnost vytváření herních klanů. Klany mezi sebou mohou pořádat utkání apod., záleží na domluvě. Jako člen klanu vidíte, kdo je z vašich členů online, a můžete s nimi komunikovat. Podobný účel má i Friendlist, kde si můžete ukládat své kamarády a vidět zda jsou online.


Závěrem

Máte rádi zběsilou akci, rachot kulometů a svištění kulek? Nebaví vás už klasické online hry a chcete zkusit změnu? Pak je Gunz: The Duel právě pro vás! Myslím si, že tato hra není ani zdaleka tak návyková jako třeba některé online hry jsou. Pro mě je GunZ spíše na odreagování po těžkém dni, párkrát týdně si ji rád zahraji. Pokud přemýšlíte o vyzkoušení něčeho netradičního, rozhodně doporučuji.


Hardwarové nároky

Minimální požadovaná HW konfigurace:

  • CPU Intel Pentium III, 500 MHz
  • 256 MB RAM
  • Grafická karta Direct3D 9.0 kompatibilní (Riva TNT)
  • Zvuková karta kompatibilní s Direct3D
  • DirectX 9.0c nebo vyšší
  • Připojení k Internetu
  • Windows 98, 2k, XP

Doporučovaná HW konfigurace:

  • Intel Pentium III, 800 MHz nebo vyšší
  • 512 MB RAM
  • Grafická karta GeForce 4 MX nebo lepší
  • Zvuková karta kompatibilní s Direct3D
  • DirectX 9.0c nebo vyšší
  • Připojení k Internetu
  • Windows 98, 2k, XP

Odkazy

Oficiální stránka [ http://www.gunzonline.com ]
Trailer [ http://www.gunzonline.com/downloads/gunz_i.wmv ]


Článek stažen z webu Programujte.com [ http://programujte.com/clanek/2006102209-herni-klasika-on-line-hra-gunz-the-duel/ ].