× Aktuálně z oboru

Vychází Game Ready ovladače pro Far Cry 5 [ clanek/2018040603-vychazi-game-ready-ovladace-pro-far-cry-5/ ]
Celá zprávička [ clanek/2018040603-vychazi-game-ready-ovladace-pro-far-cry-5/ ]

Drag & Drop v Delphi

[ http://programujte.com/profil/20356-ondrej-hlavaty/ ]Google [ ?rel=author ]       [ http://programujte.com/profil/118-zdenek-lehocky/ ]Google [ ?rel=author ]       16. 2. 2007       18 474×

Jestli chcete, aby uživatel mohl metodou Drag & Drop přesouvat soubory z průzkumníka systému Windows do vaší aplikace, pozorně si přečtěte tento článek.

Na začátek

Nejdříve musíte formuláři přidat metodu, která bude odchytávat správu systému Windows o tom, že nad vaší aplikací byly upuštěny soubory. Tato zpráva je nadefinována jako WM_DROPFILES. Proto do sekce Public vašeho formuláře přidejte následující kód, který mluví o tom, že si přejete přidat veřejnou (public) proceduru se jménem WMDropFiles, která přijímá jeden parametr typu TWMDropFiles:

type
  TForm1 = class(TForm)
  ...
  public
    { Public declarations }
    procedure WMDropFiles(var M:TWMDropFiles);
       message WM_DROPFILES;
  end;

Akceptujeme funkci Drag & Drop

V Delphi ještě musíme zavolat proceduru Windows API, která zabezpečí, že některý prvek na formuláři bude akceptovat soubory upuštěné nad ním. Budeme potřebovat proceduru DragAcceptFiles, handle prvku, který bude soubory akceptovat, a uvedené funkci předáme ještě jeden parametr typu Boolean, který určuje, zda-li akceptovat začínáme, nebo právě naopak soubory dále akceptovat nechceme. Na příkladu si ukážeme, jak zabezpečit, aby nějaký list box (konkrétně ListBox1) akceptoval soubory:

DragAcceptFiles(ListBox1.Handle, True);

A když už se rozhodneme, že soubory dále akceptovat nebudeme, zavoláme tu samou proceduru, avšak druhý parametr bude hodnoty False:

DragAcceptFiles(ListBox1.Handle, False);

Co dál…

Jedna půlka práce je za vámi. Teď ovšem ještě musíte naprogramovat kód procedury WMDropFiles. V této budeme postupně provádět následující: zjistíme počet upuštěných souborů, zběhneme cyklus, ve kterém si zjistíme jméno s celou cestou k souboru, a poté tento název vypíšeme do uvedeného list boxu. Nakonec uvolníme paměť procedurou DragFinish. Takže celá procedura WMDropFiles může vypadat následovně:

procedure TForm1.WMDropFiles(var M:TWMDropFiles);
var buf: Array[0..255] Of Char;
    i, n: Integer;
begin
  n:=DragQueryFile(M.Drop, $FFFFFFFF, buf, SizeOf(buf));
  For i:=0 to n-1 do begin
    DragQueryFile(M.Drop, i, buf, SizeOf(buf));
    ListBox1.Items.Add(buf);
  end;
  DragFinish(M.Drop);
end;

Při prvním volání funkce DragQueryFile jí předáme jako druhý parametr číslo $FFFFFFFF, tehdy nám funkce vrací počet souborů. Při dalších voláních jí předáváme pořadové číslo souboru, kterého jméno chceme zjistit. Název souboru dostaneme do proměnné buf. Její obsah tedy zapisujeme do list boxu. DragFinish nám uvolní alokovanou paměť. Jak jsem poznamenal na začátku, tento název můžete použít libovolně, například soubor někam zkopírovat nebo smazat.

Shrnutí

Takže proberme si to ještě jednou: Nejprve do formuláře přidat proceduru odchytávající událost, pak třeba přikázat, že chceme akceptovat soubory (to můžete dělat například v událost OnCreate), následně naprogramovaná procedura nám zabezpečí odchycení upuštěných souborů. Nakonec můžeme ještě oznámit systému, že už dál soubory neakceptujeme a to můžeme přidat například do událost OnClose.


Článek stažen z webu Programujte.com [ http://programujte.com/clanek/2006102502-drag-drop-v-delphi/ ].