× Aktuálně z oboru

SHIELD Experience Upgrade 7 – méně hledání a více zábavy [ clanek/2018052902-shield-experience-upgrade-7-mene-hledani-a-vice-zabavy/ ]
Celá zprávička [ clanek/2018052902-shield-experience-upgrade-7-mene-hledani-a-vice-zabavy/ ]

Flexibilní webdesign

[ http://programujte.com/profil/118-zdenek-lehocky/ ]Google [ ?rel=author ]       11. 12. 2006       19 990×

Recenze knihy „Flexibilní webdesign – Vytváříme přizpůsobitelné a přístupné stránky pomocí XHTML a CSS“ od Dana Cederholma.

Tuto recenzi začnu trochu netradičně, a to přímo popisem jednotlivých kapitol, jichž je celkem 9 + úvod). Globální náhled na knihu, který se tedy většinou píše před tímto rozborem, byste i tak měli získat. Mimo to, takový – mnou vynechaný – úvodní text, přímo originální, naleznete na stránkách internetového knihkupectví [ http://knihy.cpress.cz/pocitac/Book.asp?ID=2103 ] nakladatelství Computer Press [ http://www.cpress.cz/ ]. No a už bych i začal, tak tedy:

Úvodem:
Úvod vás na třech stranách v krátkosti seznámí s celkovým konceptem knihy, uspořádáním, použitou terminologií a hned na začátku vás bez „máčky“ obeznámí s problematikou přístupnosti a nezničitelnosti webových stránek dřív, než tuto knihu stihnete zavřít, jak sám autor uvádí.
Kapitola 1:
První kapitola, nazvaná Flexibilní text, je, jak již bývá zvykem, tou nejméně zajímavou, ne však nedůležitou, ba naopak – s poučením z této kapitoly autor dále počítá pro následující kapitoly. Popíše vám stěžejní oblast webdesignu – udávání velikosti textu na stránkách. Budou vám popsány techniky určování velikosti textu klíčovými slovy a procentuální metodou a jiné…
Kapitola 2:
Kapitola druhá – Přizpůsobitelná navigace – vám poskytne vědomosti, jak vytvořit flexibilní navigaci (na konkrétním příkladu, který postupně překopáváte, je to záložkové horizontální menu), zcela nezávislou na velikosti textu popisků jednotlivých tlačítek nebo na množství obsahu v nich.
Kapitola 3:
Rozšiřitelné řádky – další poučná kapitola, která vás zasvětí do způsobů, jak umožnit uživateli stránek, například se zrakovým postižením, změnit si velikost textu v horizontálně laděných komponentách stránky, aniž by se porušil layout onoho prvku.
Kapitola 4:
Další kapitola, nesoucí název Tvořivé plovoucí umístění, vám pomůže v případě tvořivého využití plovoucího umístění za účelem dosažení efektu síťové podoby stránky. Pochopíte, jak zrušit obtékání v rámci plovoucího umístění nikoli na úkor přidávání dalšího zbytečného zdrojového kódu. Tato kapitola je poněkud delší než všechny předchozí, poněvadž za průběžných rad vytváříte konkrétní příkladový layout, jehož prvky můžete využít později v jakékoliv své webdesignérské činnosti. Rozpitvávání a upravování příkladových konstrukcí je devízou téměř všech kapitol této knihy.
Kapitola 5:
Metody vytváření flexibilních bloků se zaoblenými rohy s pevnou a plovoucí šířkou. „Když vytváříte stylové bloky, myslete dopředu na neznámé možnosti a situace.“, takové je motto páté kapitoly – Nezničitelné bloky.
Kapitola 6:
Tato kapitola má o něco delší název, zato celkem optimisticky průbojný: Žádné obrázky? Žádné CSS? Žádný problém. Pod záštitou tohoto názvu vás kapitola provede přístupy, jak zabezpečit čitelnost internetových stránek i v případě absence obrázků a kaskádových stylů CSS či jejich nuceném vypnutí.
Kapitola 7:
Přizpůsobitelné tabulky, to je téma stejnojmenné kapitoly, jež vám ukáže postupy, jak očistit tabulky od přebytečného kódu a přetvořit ji s CSS. Výsledkem bude také větší přístupnost těchto tabulek a flexibilní design, který bude možné jednoduše změnit či aktualizovat.
Kapitola 8:
Pohyblivý layout stránky. Tato kapitola pokrývá svým výkladem strategie tvorby pohyblivých layoutů – dalšího z nástrojů v arzenálu zbraní nezničitelného designu.
Kapitola 9:
Závěrečná kapitola A nyní vše dohromady shrnuje všechny metodické postupy a technologie na jednom komplexním příkladu fiktivní webové stánky, kde si krok po kroku vytvoříte jednotlivé prvky stránky, přičemž si budete připomínat způsoby použití techniky nezničitelnosti z předcházejících kapitol.

Pokud byste chtěli, předsouvám vám i odkaz na originální, ten knižní obsah: PDF [ http://knihy.cpress.cz/DataFiles/Book/00002103/Download/obsah_K1321.pdf ]

Ukázky stránek knihy:

O autorovi publikace

Dan Cederholm, zakladatel společnosti SimpleBits, se věnuje designu a poradenství při vývoji webů. Je to uznávaný a zkušený expert v oblasti tvorby webových stránek a standardů, navíc je autorem úspěšné knihy Web Standards Solutions [ http://www.simplebits.com/publications/solutions/ ]. Přednáší na konferencích, věnuje se webovému poradenství a píše články a komentáře na známé webdesignové zahraniční servery A List Apart [ http://www.alistapart.com/ ] a SimpleBits [ http://www.simplebits.com/ ].

Hodnocení

Pět hvězdiček, toť mé hodnocení po všech stránkách. Knihu bych doporučil všem, co by chtěli své stránky dovést k větší dokonalosti a „blbuvzodrnosti“, což se vám s touto publikací zajisté podaří. Techniky názorně ukázané a srozumitelně popsané v této knize začátečníka v oboru přístupného a nezničitelného webdesignu poučí, co a jak, a ostřílenějšího, či jen zaběhlejšího, jedince nenásilnou formou dokopou k logičtějším kódovým konstrukcím.

Kdybych měl knihu hodnotit z té hmatatelné podstaty, sazba textu a prvků stránek mi celkem vyhovuje, absence plnobarevných ilustrací ani nevadí. Text natisknutý modrou škálou barev je doplněn o červené vpisky nových řádků kódu, které jsou celkem dobrým přínosem pro orientaci u literatury této kategorie – rozhodně oceňuju. Lepená vazba je zde sice trochu nešťastná, ale zato pevná – po častém drcení stran u hřbetu knihy by se vám neměla rozpadnout na „salát“.


Článek stažen z webu Programujte.com [ http://programujte.com/clanek/2006111902-flexibilni-webdesign/ ].