× Aktuálně z oboru

SHIELD Experience Upgrade 7 – méně hledání a více zábavy [ clanek/2018052902-shield-experience-upgrade-7-mene-hledani-a-vice-zabavy/ ]
Celá zprávička [ clanek/2018052902-shield-experience-upgrade-7-mene-hledani-a-vice-zabavy/ ]

Multitasking v rozhraní .NET

[ http://programujte.com/profil/1483-lukas-chury/ ]Google [ https://plus.google.com/101446994797551111026?rel=author ]       [ http://programujte.com/profil/118-zdenek-lehocky/ ]Google [ ?rel=author ]       26. 12. 2006       17 964×

Třída Thread v rozhraní .NET poskytuje podporu pro spuštěná vlákna v aplikacích. Tato třída obsahuje metody, které zdánlivě řeší operace pozastavení, pokračování a ukončení vláken.

Tyto metody by se měly používat jen výjimečně a obezřetně, protože mohou mít nepředvídatelné následky. Pro jejich pochopení musíte porozumět dvěma typům multitaskingu:

  • Kooperativní multitasking vyžaduje, aby každé vlákno pravidelně kontrolovalo svůj stav a zjišťovalo tak, zda má, nebo nemá pokračovat ve své činnosti. „Kooperativní“ znamená, že každé vlákno musí spolupracovat tím, že kontroluje svůj stav, jinak by se výkon multitaskingu začal zhoršovat. Tuto formu multitaskingu používají starší verze systému Windows.
  • Preemptivní multitasking neposkytuje vláknu žádnou volbu při určování, jak bude činnost vykonávat. Za stanovení, kdy a jak dlouho se má vlákno provádět, je zodpovědný podsystém vlákna. Preemptivní multitasking, který používají všechny současné verze systému Windows, je spolehlivější, ale vyžaduje řešení problémů multitaskingu, například přístup ke sdíleným prostředkům.

Metoda Thread.Suspend se drží preemptivního modelu. Tato metoda přeruší vlákno bez ohledu na to, jakou činnost právě vykonává. Protože vlákno není na pozastavení upozorněno, může se dostat do nestabilního stavu. Metoda Thread.Suspend by se k pozastavení vláken neměla používat. Místo ní by měl být použit kooperativní model. V rozhraní .NET 2.0 se používání metody Thread.Suspend zavrhuje.

Metoda Thread.Resume je doplňkem metody Thread.Suspend. Vzhledem k tomu, že bez metody Thread.Suspend nemá žádný účinek, neměla by být používána. V rozhraní .NET 2.0 se její používání zavrhuje.

Metoda Thread.Abort pomocí preemptivního modelu vlákno ukončí. Stejně jako při použití metody Thread.Suspend, mohou nastat problémy. Při volání Thread.Abort je na vláknu vyvolána výjimka ThreadAbortException. Pokud vlákno tuto výjimku zpracuje, je zajištěno, že uvolní všechny prostředky. Tato metoda se však podobá vypínání počítače stisknutím vypínače. Tomuto tvrdému přístupu se lze vyhnout správným použitím kooperativního multitaskingu.


Článek stažen z webu Programujte.com [ http://programujte.com/clanek/2006120417-multitasking-v-rozhrani-net/ ].